Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τα «ερυθρόλευκα» dislikes!!

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta για το ντέρμπι και τα παρατράγουδά του, τους ερυθρόλευκους που δεν... συνέρχονται, τις ελλείψεις του ρόστερ και την... σύγχυση ορισμένων.

Με αυτά που έγιναν την Κυριακή στην Λεωφόρο πριν αλλά και μετά το ματς θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει από εκεί. Όμως η εικόνα του Ολυμπιακού για ακόμα ένα ντέρμπι καθιστά υποχρεωτικό να αρχίσουμε με το αγωνιστικό κομμάτι. Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Ολυμπιακός ήταν για ένα 45λεπτο όσο πιο προσεκτικός μπορούσε αμυντικά αλλά ανούσιος επιθετικά και με πρόβλημα στην τελική πάσα και προσπάθεια, για να έρθει ένα εξαιρετικά κακό και γεμάτο λάθη Β' μέρος που τον οδήγησε στην ήττα. Όχι, δεν ήταν τόσο θελκτικός και σούπερ ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο. Όχι δεν ήταν τόσο πολύ ανώτερος. Είχε όμως την σοβαρότητα, την πειθαρχία, την αποφασιστικότητα και το καθαρό μυαλό να πει... ευχαριστώ στα «δώρα» του Ολυμπιακού στις δύο φάσεις των γκολ στην επανάληψη.
Φάνηκε να το ζητά και να το θέλει πιο πολύ αυτό το ματς και να βγάζει τσαμπουκά και νεύρο (κυρίως στο Β' ημίχρονο) για να το πάρει. Ξανά... παιδικά λάθη στην άμυνα λοιπόν όπως με την Ντνίπρο με τον κόσμο των Πειραιωτών να απογοητεύεται και πάλι. Ένα το τραγικό λάθος του κάκιστου (για άλλη μία αναμέτρηση) Αρτούρ Μαζουάκου (που ήταν και ο χειρότερος του ματς για τους Πειραιώτες) για το 1-0 και το αυτογκόλ και άλλο ένα των Φελίπε Σαντάνα και Λούκα Μιλιβόγιεβιτς, που πηδούν αμφότεροι για κεφαλιά με τον Σέρβο να δίνει ασίστ για γκολ. Εκτός αυτού και ο Τζίμι Ντουρμάζ και ο Κώστας Μήτρογλου είχαν την ευκαιρία να σκοράρουν (από μία φορά ο καθένας), μόνο που την πέταξαν στα... σκουπίδια. Ο μεν πρώτος έστειλε την μπάλα άουτ και ο δε δεύτερος στο δοκάρι. Συνολικά ο Ολυμπιακός εμφάνισε ξανά αρκετά προβλήματα στην απόδοσή του.
Αμυντικά, οργανωτικά, δημιουργικά και επιθετικά. Ο Τσόρι Ντομίνγκες έμεινε στον πάγκο σε ένα τέτοιο ματς (αν και ήταν από τους λίγους παίκτες σε θέση να κάνει για τα καλά την διαφορά...) και εκτός των άλλων ο Βίτορ Περέιρα στερήθηκε και τον Παϊτίμ Κασάμι. Τον Κασάμι που τραυματίστηκε από μία φωτοβολίδα που πέταξαν οι γνωστοί... ανεγκέφαλοι που κατά έναν περίεργο τρόπο συνεχίζουν να εμφανίζονται στα γήπεδα και να περνούν μέσα σε αυτά σάκους ολόκληρους με φωτοβολίδες και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα παρά τα δρακόντεια (;) μέτρα ασφαλείας. Έχοντας βάλει βασικό τον Κώστα Φορτούνη που δεν... τράβηξε και μην έχοντας στην αποστολή παίκτες σαν τον Χόρχε Μπενίτες που θα έδιναν επιθετικές βοήθειες τα περιθώρια είχαν στενέψει και οι λύσεις μειώνονταν συνεχώς.
Ο Ολυμπιακός έδειξε και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πως το ρόστερ του έχει αρκετά... dislikes και ελλείψεις. Πως ουσιαστικά εκτός από τον Τσόρι Ντομίνγκες που είναι πια 33 χρονών δεν έχει τον παίκτη - ηγέτη. Δεν έχει την μεγάλη προσωπικότητα που θα τραβήξει και θα εμπνεύσει τους υπόλοιπους παίκτες σε τέτοια ματς. Και στο Λιμάνι έχουν καταλάβει πλήρως από πέρυσι πως δεν γίνεται να... χτίσουν πάνω σε έναν ποδοσφαιριστή τέτοιας ηλικίας όσο ποιοτικός και καλός και εάν είναι. Γιατί εκτός των άλλων ο Τσόρι δεν μπορεί να βγάζει πια πάνω από 60 με 70 λεπτά συν του ότι έχει και τραυματισμούς.
Η αλλαγή τεχνικού δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα
Ο Ολυμπιακός μετά την έλευση του Βίτορ Περέιρα «ξύπνησε» για λίγο, όμως στην συνέχεια όταν ήρθαν τα δύσκολα φάνηκαν οι αδυναμίες του σε επίπεδο παικτών και ρόστερ. Και στο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ και στο παιχνίδι με την Ντνίπρο και φυσικά στο ματς με την Λεωφόρο. Παρά τα διαρκή «καμπανάκια» και από την διοίκηση και από τον κόσμο αρκετοί παίκτες δεν... συνέρχονται. Όπως και συνολικά η ομάδα. Στα μεγάλα ματς ανεξαρτήρως πίεσης το μάτι θα πρέπει να γυαλίζει. Η φανέλα του Ολυμπιακού είναι βαριά και σε όποιον θεσμό και εάν αγωνίζεται τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το γεγονός της χρονιάς. Είναι σαν ένας μεγάλος... τελικός και πρέπει άπαντες να αντιλαμβάνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή το τι σημαίνει για τον Ολυμπιακό και το πως θα πρέπει να διαχειρίζονται ένα τέτοιο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν... πολεμιστές και μεγάλους... μαχητές σε τέτοια παιχνίδια. Στην Λεωφόρο ο Ολυμπιακός δεν είχε πάνω από δύο διακριθέντες και εάν δεν ήταν το μαγικό πόδι του Τσόρι δεν θα είχε σκοράρει κιόλας για το 2-1 στο τέλος. 
Οι προπονητικές - διοικητικές ευθύνες και το ρόστερ
Ο Βίτορ Περέιρα παρότι ξεκίνησε με πολύ καλές περγαμηνές στον πάγκο του Ολυμπιακού στα μεγάλα και δύσκολα ματς δεν διαχειρίστηκε ανάλογα το υλικό του. Δεν του βγήκε το ματς με την ΑΕΚ, δεν του βγήκε ο αγώνας με τη Ντνίπρο και δεν του βγήκε το ντέρμπι στην Λεωφόρο. Επιχειρώντας μία λογική και προσέγγιση αλά Ερνέστο Βαλβέρδε έχει βασιστεί κυρίως σε 13-14 παίκτες. Στο ντέρμπι ο σταθερός και ιδιαίτερα καλός στόπερ, Τάσος Αυλωνίτης, έμεινε εκτός αποστολής. Ο Χόρχε Μπενίτες που -όπως τονίσαμε και παραπάνω- είχε την δυνατότητα να συμβάλλει επιθετικά τέθηκε off, όπως και ο Δημήτρης Διαμαντάκος. Δεν μπήκε στην αποστολή ο Κώστας Γιαννούλης ως μία έξτρα λύση για τον Αρτούρ Μαζουάκου που είναι σε διαρκή πτωτική πορεία.
Και ως προς την ενδεκάδα ο Πορτογάλος έκρινε σκόπιμο να αφήσει στον πάγκο τον Τσόρι Ντομίνγκες και να επιμείνει στο δίδυμο Δημήτρη Σιόβα και Φελίπε Σαντάνα (δύο στόπερ με την ίδια... κοψιά και τα ίδια αγωνιστικά ντεσαβαντάζ). Επίσης θέλοντας περισσότερο να... καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου κατέβασε στον άξονα δύο αμυντικά χαφ με μη επαρκή δυνατότητα δημιουργίας και ανάπτυξης (Μιλιβόγιεβιτς και Μανιάτη) που συνδυαστικά με την αρνητική εικόνα του Φορτούνη του γύρισαν μπούμερανγκ.
Επίσης όταν δεν κερδίζεις σε τρία ντέρμπι δεν το λες και θετικό... Μέσα σε όλα αυτά από τα εξτρέμ του μόνο ο Τζίμι Ντουρμάζ προσπάθησε για τα καλά και απείλησε τον αντίπαλο ενώ στην επίθεση ο Κώστας Μήτρογλου παραμένει σε κακό... φεγγάρι, δείχνοντας και σαφέστατα κουρασμένος αλλά και επιβαρυμένος. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως δεν πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται ο Περέιρα σε μία προσπάθειά του να δείξει το έργο του και το τι μπορεί να κάνει.
Αυτήν την στιγμή πάντως σίγουρα τα δεδομένα δεν είναι υπέρ του. Ο Περέιρα από την άλλη έχει το ελαφρυντικό πως παρέλαβε μία ομάδα που δεν έφτιαξε ο ίδιος. Με αρκετά λάθη του καλοκαιριού που την ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα. Με παίκτες σαν τον Ιμπραϊμ Αφελάι που αποκτήθηκαν για να ανεβάσουν ένα... σκαλί ψηλότερα τον Ολυμπιακό και απογοήτευσαν (σ.σ. αλλά και συνεχίζουν να το κάνουν).
Και βέβαια με μία διοίκηση που έχει ξεκάθαρα τις δικές της ευθύνες (μαζί με τους υπεύθυνους μεταγραφών και τον τότε προπονητή) για το πως στήθηκε η ομάδα το καλοκαίρι και για τα κενά που παρουσιάζει τώρα σε επίπεδο λύσεων και ρόστερ. Ο Ολυμπιακός αυτήν την στιγμή φανερώνει προβλήματα σε καίριες θέσεις και αυτό σαφέστατα και προβληματίζει ενόψει συνέχειας. Του λείπουν βασικά και πάνω από όλα τα δημιουργικά χαφ. Οι παίκτες που θα φτιάξουν παιχνίδι και θα σκοράρουν και ενώ αμυντικά εξακολουθεί να μην εμπνέει καμία σιγουριά και αξιοπιστία. Και βέβαια δύο νέες προσθήκες, τον Σαντάνα με τον Χάρα που περισσότερο προβληματίζουν παρά αρέσουν (σ.σ. ειδικά ο δεύτερος).
Οι συγκρίσεις με το παρελθόν και η καλύτερη μπάλα
Την ίδια στιγμή από το βράδυ της Κυριακής έχουν αρχίσει οι ατυχείς συγκρίσεις με τον Ολυμπιακό του παρελθόντος και μεγάλους παίκτες που φορούσαν πριν από χρόνια την φανέλα του. Συγκρίσεις ανόμοιες και ως προς τα οικονομικά εκείνων των εποχών, την λογική αλλά και τη νοοτροπία που υπήρχε. Το προφίλ των ποδοσφαιριστών και το πόσο αλλιώτικα λειτουργούσε το ελληνικό στοιχείο. Το θέμα του Ολυμπιακού δεν είναι μόνο το ρόστερ και πως έχει αρκετούς παίκτες που παρουσιάζονται μη επαρκείς και ικανοί να τον ανεβάσουν επίπεδο. Το ζητούμενο είναι πως ακόμα και με αυτό το ρόστερ ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να παίζει καλύτερη μπάλα. Και δεν το κάνει... Είναι επίσης βασικό να τονιστεί πως δεν θα πρέπει να συσχετίζονται άλλοι παράγοντες με την απόδοσή του (σ.σ. όπως διαιτησία με Ντνίπρο και έκτροπα στην Λεωφόρο). Ανεξαρτήτως αυτόν ο Ολυμπιακός δεν... πατάει καλά στο γήπεδο εδώ και αρκετό διάστημα.
Οι εικόνες ντροπής και θλίψης, η... ζούγκλα και η σύγχυση
Από την άλλη αναμφίβολα τα όσα έγιναν βέβαια στην Λεωφόρο και έχετε διαβάσει από χθες στο Gazzetta.gr είναι ντροπιαστικά και καταδικαστέα. Και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να υπάρχει αυτή η... σύγχυση από ορισμένους γύρω από τα επεισόδια. Τα επεισόδια που γίνονται σε κάθε γήπεδο δεν είναι «συμψηφιστικά». Δεν σημαίνει πως επειδή έχουν γίνει διάφορα σε Καραϊσκάκη και Λεωφόρο θα πρέπει άπαντες να ψάχνουν ευκαιρία για... εκδίκηση και για συγκρίσεις του ποιά έκτροπα ήταν μεγαλύτερα ή όχι... Αυτά που συνέβησαν την Κυριακή στην Λεωφόρο προκαλούν λύπη και έντονο προβληματισμό για που συνεχίζει να πηγαίνει το ποδόσφαιρο. 
Είναι κάτι που δεν αλλάζει από όποια σκοπιά και εάν το δει κανείς. Δύο παίκτες του Ολυμπιακού χτυπήθηκαν. Ο Κασάμι έπαθε εγκαύματα και ο Ντουρμάζ δέχθηκε αντικείμενα. Ο αναλυτής Αντώνης Λεμονάκης τραυματίστηκε, ο Χρήστος Μουρίκης δέχθηκε επίθεση από security και πέραν από τα παρατράγουδα κατά την άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και το περιστατικό με τον Βίτορ Περέιρα στο γήπεδο έπεσε κάθε λογής αντικείμενο και με κάθε τρόπο. Και όλα αυτά ενώ τραυματίστηκε μέχρι και ο υπεύθυνος ασφαλείας της Σούπερ Λίγκας. Όλα αυτά ενώ ουσιαστικά υπήρξαν στιγμές που όποιος ήθελε άνοιγε μία... πόρτα και έμπαινε στο γήπεδο για να επιχειρήσει να χτυπήσει παράγοντες και παίκτες. 
Ορθώς ο Ολυμπιακός φωνάζει λοιπόν γι' αυτό το σκέλος και καλώς δεν ήθελε να ξεκινήσει το ματς σε συνθήκες... ζούγκλας και τρομοκρατίας. Ωραίες είναι οι δικαιολογίες και η μεταφορά των ευθυνών σε άλλη πλευρά, ωραίες είναι οι... εντυπωσιακές δηλώσεις και τα... καρφιά εκατέρωθεν, όμως η πραγματικότητα είναι πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η αστυνομία έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για αυτό το... χάλι. Και σε αυτήν την περίπτωση κακώς αποδίδονται τόσες ευθύνες στον Βίτορ Περέιρα όταν στο γήπεδο υπήρχαν άτομα έτοιμα να... εκραγούν ανά πάσα ώρα και στιγμή και να προκαλέσουν το χειρότερο δυνατό. Και δεν γίνεται να γεμίζουν διαρκώς τα γήπεδα με δήθεν... αγανακτισμένους που αποτελούν αιτία να κινδυνέψουν σοβαρά ανθρώπινες ζωές.
«Αφύπνιση» αλλιώς...
Ο Ολυμπιακός δεν έχει τον χρόνο να μείνει για πολύ στα του ντέρμπι. Έχει τις υποθέσεις των τραυματισμών των Κασάμι και Λεμονάκη τις οποίες προχωράει νομικά (με τους δύο άνδρες να έχουν καταθέσει από χθες στην αστυνομία το τι έγινε) και πολύ καλά κάνει, όμως μέχρι εκεί. Έχει μπροστά του την ρεβάνς με την Ντνίπρο και μετά το εντός έδρας ματς πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης και ενώ κάπου μέσα στον Μάρτιο θα υπάρχει και ο επαναληπτικός Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Μπορεί σε ένα κρίσιμο διάστημα να αποδείχθηκε για τα καλά κατώτερος των περιστάσεων όμως εάν δεν... αφυπνιστεί συνολικά θα κινδυνέψει για τα καλά και για την μάχη του τίτλου και για το Κύπελλο. Όσο για την Ευρώπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα μετά το 2-0 στο Κίεβο όμως όσο υπάρχουν πιθανότητες ο Ολυμπιακός οφείλει να το παλέψει για τα καλά. Είναι τόσα τα dislikes που έχουν μαζευτεί που θα πρέπει να βρει τρόπο να βγει από την αγωνιστική του... κρίση. Να βρει την κατάλληλη ψυχολογία και φόρμα για να αποδώσει αυτό που πρέπει στα επόμενα ματς. Να ανακτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση, να έχει και πάλι την σωστή... ταυτότητα στο παιχνίδι του και να επιχειρήσει να γυρίσει για τα καλά το κλίμα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: