Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αγιος ή... Δαίμονας ο Ικερ;

Ο Κασίγιας έφτασε τα 500 ματς στην Primera και ο Γιώργος Καραμάνος θυμάται τα επιτεύγματα του και πόσο αδίκως λατρεύουν να τον κράζουν οι Μαδριλένοι.
Το σουτ του Πλασέντε από δεξιά, η κεφαλιά του Ζίβκοβιτς, μα πιο πολύ απ’ όλα το απλωμένο πόδι στο πλασέ του Μπερμπάτοφ. Και οι τρεις εκπληκτικές επεμβάσεις εκεί στις καθυστερήσεις του μεγάλου τελικού του 2002. Όλα αυτά μέσα σε εκείνο το «μαγικό λεπτό της Γλασκώβης», όπως ονομάστηκαν τα 60 εκείνα δευτερόλεπτα που τον κατέστησαν «Αγιο». Σαν Ικερ έσπευσε να γράψει και να αποδώσει τιμές Οσίου ο Τύπος και οι οπαδοί της Ρεάλ το κράτησαν. Ηταν βλέπετε τρομερή όλη εκείνη η ιστορία με το ξεκίνημα του Κασίγιας. Πόσο μάλλον όταν ο μικρός είχε μπει αλλαγή στο 68’ στην θέση του Θέσαρ, για να κρατήσει όρθια την ομάδα του κόντρα στη Λεβερκούζεν και να της χαρίσει το 9ο τρόπαιο του Πρωταθλητριών/ Champions League.





Ετσι ξαφνικά του συνέβαιναν όλα στο τρελό ξεκίνημα της καριέρας του. Όπως τον Νοέμβρη του 1997, όταν ο Γιουπ Χάινκες έδωσε την απίθανη εντολή να προωθήσουν εκείνον τον αμούστακο 16χρονο από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα (σ.σ.: τραυματίστηκαν τελευταία στιγμή οι Ιλγκνερ, Κοντρέρας). Τότε που ο πιτσιρικάς πήγαινε σχολείο και είδε τον διευθυντή να ορμάει στην τάξη και του φωνάζει να μαζέψει τα πράγματα του και να φύγει. Ένα ακριβό τζιπ τον περίμενε απ’ έξω, για να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Η αποστολή των Μαδριλένων πετούσε για Νορβηγία για το ματς με τη Ρόζενμποργκ και ο Κασίγιας είχε αργήσει!

Όπως στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν συστήθηκε και στο ελληνικό κοινό σε εκείνο το φοβερό 3-3 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Στο ισπανικό ουσιαστικά το είχε κάνει τρεις μέρες νωρίτερα. Η Ρεάλ είχε παραταχθεί στο «Σαν Μαμές» με έναν άγνωστο 18 ετών και 115 ημερών στο τέρμα. Εκείνο το 2-2 ήταν η πρώτη από τις 500 συμμετοχές του στην Primera Division, νούμερο που έπιασε την Κυριακή το βράδυ στο γήπεδο της Ελτσε και έδωσε την αφορμή γι’ αυτό το μίνι αφιέρωμα στα κατορθώματα του.
Σε αυτά τα 16 χρόνια που ακολούθησαν, ο Κασίγιας πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, τέσσερα Σούπερ Καπ, μα πάνω απ’ όλα ήταν εκείνος που έπαιξε σε τρεις τελικούς Champions League και τους κέρδισε όλους, μαζί και δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης και άλλα τόσα Διηπειρωτικά/ Μουντιάλ Συλλόγων. Μάλιστα το 2000 στο Παρίσι κόντρα στη Βαλένθια, έγινε ο νεότερος πορτιέρο που βρέθηκε να παίζει και να παίρνει το μεγαλύτερο συλλογικό τρόπαιο.

Όλα αυτά λοιπόν, μαζί με εκείνο το «μαγικό λεπτό της Γλασκώβης» του χάρισαν το πιο εμφατικό παρατσούκλι που θα μπορούσε να έχει. Βέβαια, ήρθαν και τα επιτεύγματα του με την Εθνική, όχι απλά να το επιβεβαιώσουν, μα να του προδώσουν το… φωτοστέφανο που πρέπει να διαθέτει ένας Αγιος-τερματοφύλακας. Καθώς ο Μισέλ Πλατινί του έδινε την κούπα στη Βαρσοβία, ο Κασίγιας γινόταν ο μοναδικός στην ιστορία που έχει σηκώσει ως αρχηγός, πρώτος δηλαδή, διαδοχικά τα τρία σημαντικότερα τρόπαια (EURO 2008, Μουντιάλ 2010, EURO 2012).
Ειδικά λοιπόν με την Ισπανία, είναι ο μοναδικός που έχει περισσότερες από 100 νίκες (έχει 111) με το εθνόσημο (σ.σ.: 2ος ο Γάλλος Λιλιάν Τιράμ με 94) και αυτό σε 153 συμμετοχές, νούμερο που τον καθιστά ρέκορντμαν στην χώρα του. Ο μόνος πορτιέρο στην ιστορία του αθλήματος παγκοσμίως που έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του 91 φορές. Είναι εκείνος που έχει ανακηρυχτεί από την IFFHS ως κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο για πέντε φορές (κανείς άλλος τόσες) και που για χάρη του το γαλλικό περιοδικό «France Football» που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν υπεύθυνο για το βραβείο, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2012 με εξώφυλλο που απαιτούσε: «Χρυσή Μπάλα στον Σαν Ικερ»!

Πραγματικά υπάρχουν άπειρα στατιστικά, νούμερα, επιτεύγματα και ρεκόρ που θα μπορούσαν να παρατεθούν, ώστε να αναδειχτεί η μεγαλειώδης καριέρα του. Ωστόσο, η αφορμή είπαμε είναι τα 500 ματς του στο πρωτάθλημα. Αν και τη σεζόν 2001-’02 βρέθηκε αναπληρωματικός του Θέσαρ και τη διετία 2012-’14 του Ντιέγο Λόπεθ, ο Κασίγιας κατέφερε να φτάσει την μισή χιλιάδα αρκετούς μήνες πριν μπει στα 34 του. Σε αυτά τα χρόνια έπαιξε και τα 38 ματς της περιόδου σε τέσσερις περιπτώσεις και πάνω από 30 σε άλλες επτά.
Από αυτά τα 500 παιχνίδια πρωταθλήματος πανηγύρισε στα 328 και μπροστά του στην ιστορία της Λα Λίγκα έχει μόνο τον Αντονι Θουμπιθαρέτα (333), τον οποία θα προσπεράσει σύντομα. Επίσης έχει 85 ισοπαλίες, 87 ήττες και έχει δεχτεί συνολικά 510 γκολ. Οι αποκρούσεις του όμως φτάνουν τις 1.677 και πολλές από αυτές ήταν «θαυματουργές». Επίσης, συνολικά στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις έχει παίξει 710 αγώνες και έχει μπροστά του ιστορικά μόνο τον Ραούλ (741), για να βρεθεί πρώτος στη λίστα όλων των εποχών της Ρεάλ.
Ασχέτως, απ’ όλα αυτά τα απίστευτα νούμερα, το θέμα με τον Κασίγιας ήταν πως ενώ υπήρξε ένας εκπληκτικός τερματοφύλακας, από τους καλύτερους που έχουμε δει ποτέ, ο ίδιος έβαλε κάποια αυτογκόλ που τον χαρακτήρισαν αρνητικά. Το όλο θέμα με τη σύντροφο του Σάρα Καρμπονέρο και κατ’ επέκταση η κόντρα με τον Ζοσέ Μουρίνιο, πλήγωσαν την υστεροφημία του. Σε αυτό συνετέλεσαν και κάποια απαράδεκτα για την κλάση του γκολ που δέχτηκε την τελευταία 3ετία, όπως π.χ. στον τελικό του Champions League με την Ατλέτικο. Και όμως είναι τόσο άδικο να κρίνεις κάποιον αρνητικά, όταν στους πέντε προηγούμενους μεγάλους τελικούς (2000, 2002, 2008, 2010, 2012) είχε κρατήσει την εστία του απαραβίαστη, κάτι που απλά δεν έχει κάνει ποτέ κανείς άλλος.




Αυτό όμως είναι το ένα αρνητικό κεφάλαιο στην περίπτωση του. Το άλλο έχει να κάνει με τους οπαδούς της ίδιας της Ρεάλ. Εκείνοι είναι που κράζουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο και που έχουν κάνει το ίδιο με τον Ρονάλντο το Φαινόμενο, τον Ζιντάν ή ακόμα και τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Πρόκειται για το πιο απαιτητικό κοινό του κόσμου σε σημείο που αγγίζει την παραφροσύνη. Και θύμα αυτής της τρελής κατάστασης είναι πλέον ο Κασίγιας. Στην πρώτη στραβή το θέμα έχει παγιωθεί. Εκείνος είναι ο πρώτος που δείχνουν με το δάκτυλο και ξεχνούν όλα όσα γράψαμε παραπάνω. Ο Σαν Ικερ μπορεί να κάνει 10 τέλειες αποκρούσεις, μα όταν θα γίνει η γκάφα, αυτομάτως θα μετατραπεί σε Δαίμονα, κάτι που δυστυχώς σημαίνει ότι προφανώς έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να μετακομίσει μακριά από την αχαριστία. Κάπου που θα τον εκτιμήσουν αληθινά για αυτό που είναι: ένας θρύλος κάτω από τα δοκάρια…
«Εχω βάλει πολλά γκολ σε πολλούς τερματοφύλακες. Κανείς όμως δεν μου έχει βγάλει όσα ο Κασίγιας. Και επειδή που μου έχει στερήσει ορισμένες γκολάρες, γι αυτόν ακριβώς το λόγο έχει το σεβασμό μου!» Λιονέλ Μέσι.
* Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών στον κόσμο σε επιδόσεις με την Εθνική: Εχει δεχτεί μόλις 0,56 γκολ ανά ματς, έχει 73% ποσοστό νικών και μόλις 15 ήττες σε 153 αγώνες!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: