Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Η περίεργη υπόθεση του Χουάν Μάτα!!

Ο Aanu Adeoye γράφει για τον Χουάν Μάτα, που δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της καριέρας του.
Όταν ο Χουάν Μάτα έφτασε στο Carrington με ελικόπτερο τον Ιανουάριο του 2014, ο Ντέιβιντ Μόγιες ήταν με το χαμόγελο στα χείλη, καθώς η μεταγραφή του Ισπανού ήταν κάτι σαν δήλωση για την Γιουνάιτεντ. Κάτι που έδειχνε τη θέλησή της να βρεθεί ξανά στην κορυφή.
Όχι μόνο οι κόκκινοι διάβολοι έδειξαν ότι ήταν σε θέση να αποκτήσουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης μετά από κάκιστο ξεκίνημα στη σεζόν, αλλά ήταν και διατεθειμένοι να ξοδέψουν πολλά για να διορθώσουν τα πράγματα. Εκείνη τη στιγμή η Γιουνάιτεντ ήταν στην 7η θέση της βαθμολογίας, εκεί τελικά που τερμάτισαν. Η μεταγραφή του Μάτα από την Τσέλσι κόστισε 37,1 εκατ. λίρες και υποτίθεται ότι θα ήταν μεγάλη ώθηση στη μάχη για είσοδο στην 4άδα. Ο Μόγιες τελικά απολύθηκε πριν καν ο Μάτα εγκλιματιστεί στο Μάντσεστερ. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία, όσο βαρύ και αν ακούγεται.
Η σεζόν είναι παράξενη για την Γιουνάιτεντ, που βρίσκεται ζωντανή στη μάχη για την έξοδο στο Champions League, έστω και αν παίζει άσχημα στο μεγαλύτερο διάστημα. Η φιλοσοφία του Φαν Χάαλ δεν έχει περάσει σε όλους τους παίκτες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι η Γιουνάιτεντ ξόδεψε πάρα πολλά το περασμένο καλοκαίρι, δείχνει ότι η σεζόν πηγαίνει άσχημα. Με τους Ντι Μαρία και Φαλκάο να μην κάνουν τη διαφορά, τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν για λίγο από τον Χουάν Μάτα, που με τη σειρά του προσπαθεί ακόμα να βρει τη φόρμα του.
Η ποιότητα του Μάτα είναι γνωστή, όπως και το πόσο καλά μπορεί να αποδώσει ως 10άρι. Δίνει ρυθμό, ανοίγει άμυνες, σκοράρει. Αυτά, τουλάχιστον, είχε δείξει στην Τσέλσι. Άλλωστε, στην τελευταία του πλήρη σεζόν με τους μπλε είχε 12 γκολ και 12 ασίστ. Ήταν από τα κυριότερα συστατικά της επιτυχίας των Λονδρέζων. Από την στιγμή, όμως, που ο Μουρίνιο βρέθηκε στον πάγκο της Τσέλσι, τα πράγματα πολύ γρήγορα άλλαξαν. Προς το χειρότερο.

Ο Πορτογάλος έδωσε τον ρόλο του Μάτα στον Όσκαρ και ο Ισπανός βρέθηκε στα άκρα. Δεν πέρασε και πολύ καιρός, για να γίνει κατανοητό ότι οι φιλοσοφίες τους δεν ταιριάζουν. «Αυτή τη στιγμή ο Όσκαρ είναι το Νο. 10 και αν κάποιος έρθει και μου πει ότι δεν ήταν ο καλύτερός μας παίκτης στη σεζόν, θα πρέπει να διαφωνήσω μαζί του», είχε πει ο Μουρίνιο τον Σεπτέμβριο του 2013.
«Ελπίζω να αποδείξω στους οπαδούς πόσο καλός είμαι. Τώρα (ο Μάτα) θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Δεν είμαι έτοιμος να ζητήσω από τον Όσκαρ να βοηθάει στα άκρα της άμυνας. Θέλω οι άλλοι δύο (Αζάρ και Μάτα) να προσαρμοστούν και να μάθουν να κάνουν πράγματα, που δεν χρειαζόταν να κάνουν νωρίτερα», ολοκλήρωσε ο Πορτογάλος. Ενώ ο Αζάρ έχει δείξει εντυπωσιακή βελτίωση υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο, ο Μάτα δεν τα κατάφερε.

Ο Μάτα βρέθηκε στο Old Trafford, όπου είχε την ελπίδα για νέο ξεκίνημα, όμως η απόλυση του Μόγιες και η έλευση του Φαν Χάαλ δεν έχουν καταφέρει να τον βοηθήσουν. Το 3-5-2 του Ολλανδού σημαίνει ότι υπάρχουν μόλις δύο θέσεις για τους Φαλκάο, Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι. Ο Ρούνεϊ βρέθηκε να παίζει πολύ πίσω. «Θα παίζει. Είναι ο αρχηγός μου», είχε πει ο Φαν Χάαλ. Και ενώ ο Μάτα έχει δείξει ότι μπορεί να παίξει ακόμη και στα άκρα, Γιανγκ και Βαλένσια είναι συνήθως εκείνοι που παίζουν στις πλευρές.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μάτα δεν έχει πάρει και πολλές ευκαιρίες. Όταν ο Ρούνεϊ τιμωρήθηκε με 3 αγωνιστικές για την αποβολή του στο ματς με την Γουέστ Χαμ τον Σεπτέμβριο, αυτό που έγινε ήταν απογοητευτικό για τον Μάτα. Έπαιξε για 67' στην ισοπαλία 1-1 με την Τσέλσι και δεν ξαναβρέθηκε στα πλάνα του προπονητή του. Η έλλειψη ρυθμού και η αδυναμία του να βοηθήσει σημαντικά στην αμυντική λειτουργία τον έθεσε εκτός πλάνων.

Ενώ ο Μπενίτεθ ήταν διατεθειμένος να χτίσει την ομάδα γύρω του στην Τσέλσι, ο Φαν Χάαλ δεν έχει αυτή την πολυτέλεια και υπό την πίεση των αποτελεσμάτων και λόγω των πολλών επιλογών που έχει στη διάθεσή του. Ο Ισπανός θα πρέπει να δείξει περισσότερα στα μεγάλα ματς, προκειμένου να μπορέσει να ξαναβρεί τον εαυτό του.
Κάθε μήνας που περνάει δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το γεγονός ότι η απόφαση του Μουρίνιο να τον πουλήσει ήταν λάθος, καθώς τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό χειρότερο για τον παίκτη, που σε δύο σερί σεζόν ψηφίστηκε ο καλύτερος της Τσέλσι. Με 10 ματς να απομένουν για το τέλος της σεζόν, ο Μάτα μοιάζει να παίζει για το μέλλον του στην Γιουνάιτεντ. Σε ηλικία μόλις 26 ετών κάποιος θα έλεγε ότι τα καλύτερα έρχονται και ενδεχόμενη επιτυχία του τώρα, δεν πρόκειται να καταστρέψει και την καριέρα του. Αν υπάρξει κάποιος που να έχει την πολυτέλεια να χτίσει μία ομάδα γύρω του, τότε θα έχει ακόμη μία ευκαιρία.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: