Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

«Στην Ελλάδα αν αφήσουν τους διαιτητές πιο χαλαρούς θα δουν καλύτερο ποδόσφαιρο»

Στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Σταυρίδης. Ο Έλληνας διαιτητές που διαπρέπει στο εξωτερικό μίλησε για την αποφασή του που τελικώς τον δικαίωσε πλήρως.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία στην Ελλάδα να δείξει την αξία του: «Δεν κατηγορώ κανέναν γιατί αυτά  συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Μου ανοίχτηκε μια ευκαιρία και έτσι κατάφερα ότι κατάφερα».

Για το τι έγινε και τον κόψανε από την ΕΠΟ: «Δεν ξέρω τον λόγο που κόπηκα. Πολλές εικασίες, όμως αλλάζουν στην Ελλάδα οι καταστάσεις συνεχώς. Αυτό δεν είναι σωστό γιατί υπάρχουν πολύ ικανοί διαιτητές και ο καθένας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Εμένα μου δόθηκε αυτή μέσω του Άγγλου μέντορά μου».

Για το πώς είχε μέντορα Άγγλο: «Σαν διεθνής διαιτητές  έχεις κάποιον μέντορα που επιβλέπει  την εξέλιξή σου και στέλνει τις αναφορές στην ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ. Αυτός μου πρότεινε να πάω στην Κύπρο γιατί  εκεί είχαν κάποια  προβλήματα με την διαιτησία και επειδή είχε γνωριμίες μου πρότεινε να πάω. Κάθισα ένα χρόνο και ο ίδιος πάλι μου πρότεινε  να πάω στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα όπου μετά χαράς δέχθηκα».

Για το πόσοι Έλληνες του είπαν να πάνε και αυτοί στην Αμερική: «Πάρα πολύ μου έχουν τηλεφωνήσει. Το πρόβλημα είναι πως εδώ αν δεν έχεις χαρτιά και βίζα είναι πολύ δύσκολο να έρθεις και να δουλέψεις».

Για το αν προσαρμόστηκε εύκολα: «Στην αρχή ήταν πάρα πολύ  δύσκολα, γιατί οι αποστάσεις είναι μακρινές, δηλαδή όταν φεύγω από το Λος Άντζελες για να πάω στην Νέα Υόρκη κάνω έξι ώρες με το αεροπλάνο. Επίσης η κουλτούρα εδώ είναι διαφορετική με αλλά με τα χρόνια προσαρμόστηκα».

Για το αν έχουν σχέση τα ελληνικά ντέρμπι με αυτά του Κόπα Λιμπερταδόρες: «Ένα ντέρμπι στην Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες αλλά τα ντέρμπι στο Κόπα Λιμπερταδόρες με 85.00 κόσμο στο γήπεδο, όλοι θέλουν να το διαιτητεύσουν».

Για το γιατί δεν πήγε στο Μουντιάλ και γιατί αρνήθηκε: «Το προσωνύμιο μου εδώ είναι «The Greek». Μπορεί να έφυγα πικραμένος από εδώ αλλά δεν ήθελα να αλλάξω  την υπηκοότητα μου. Αυτό μπορεί να στοίχησε  στην καριέρα μου αλλά σκέφτομαι κάποια στιγμή να γυρίσω και να βοηθήσω με οποιοδήποτε πόστο το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το αν σκέφτεται να γυρίσει άμεσα πίσω: «Εδώ τα χρήματα είναι πολύ καλύτερα. Πιστεύω σε βάθους 1-2 χρόνια ο κύκλος μου θα αρχίσει να κλείνει εδώ. Έχω κάποιες προτάσεις από Ασία και θα ήθελα να δοκιμάσω και αλλού να συνεχίσω μια περιοδεία που θα μου δώσει διαφορετικές εμπειρίες.»

Για το αν αντιμετωπίζετε σαν θέαμα εκεί το ποδόσφαιρο: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος φανατισμός εδώ. Πιο πολύ βλέπουν το ποδόσφαιρο σαν γιορτή. Αν εξαιρέσεις μερικές ομάδες οι υπόλοιπες  το χαίρονται το ποδόσφαιρο. Δεν ασχολούνται με διαιτητές. Σεν ένα αφιέρωμα που ήθελαν να ου κάνουν, μου ζήτησαν μια φωτογραφία αλλά τους είπα ότι φωτογραφίες από παιχνίδια δεν υπάρχουν ούτε ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας δεν υπάρχουν».

Για το αν ήθελε να παίζει Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ: «Το ποδόσφαιρο στην Λατινική Αμερική είναι πιο γρήγορα, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερο δημοσιότητα από τα media και αυτό κουράζει. Στην Λατινική Αμερική ζουν και αναπνέουν για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σαν διαιτητές είμαστε αποξενωμένοι με την καλή έννοια. Πιστεύω πως στην Ελλάδα  αν αφήσουν τους διαιτητές πιο χαλαρούς θα δουν καλύτερο ποδόσφαιρο».

Για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό πρωτάθλημα με την διαιτησία: «Είναι η πίεση ασκούνε όλοι και οι δημοσιογράφοι και τα media καθώς ασχολούνται με τον διαιτητή και δεν ασχολούνται με τους ποδοσφαιριστές που είναι και οι πρωταγωνιστές του αγώνα. Οι Έλληνες διαιτητές διαπρέπουν στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα κάνουν πολλά λάθη αυτό είναι λόγο πίεσης όχι φόβου. Πιστεύω πως ένα διαιτητή όταν πάει να διαιτητεύσει δεν τον νοιάζει η επόμενη μέρα τον νοιάζει να περάσει απαρατήρητος. Πριν μερικές μέρες που δόθηκε η τιμή να  διαιτητεύσω στους SpecialOlympics. Έτσι μπορώ να πω πως θα διαιτητεύσω σε ένα Μουντιάλ και ας είναι και SpecialOlympics».

Ακούστε όσα είπε στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» ο Γιάννης Σταυρίδης:

Upload Audio - Download Music - Psy -Gangnam style


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: