Η γενικόλογη ανάλυση της θέσης της ομοσπονδίας από τον Γιώργο Γκιρτζίκη προκάλεσε την παρέμβαση βουλευτών και η τοποθέτηση του Βασίλη Σαράκη έφερε έντονη αντιπαράθεση του νομικού συμβούλου της ΕΠΟ με τον υφυπουργό αθλητισμού.
Πέρα απ’ τις κατηγορίες της εκπροσώπου της ΕΕΑ, Ειρήνης Μαρούπα, για διαπλοκή της ΕΠΟ και την προτροπή του Παύλου Χαϊκάλη να βάλει η ομοσπονδία νερό στο κρασί της, η αρχική τοποθέτηση Γκιρτζίκη σχολιάστηκε καυστικά και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κωνσταντινέα, που ανέφερε:
«Η ΕΠΟ που δεν έχει εναρμονίσει το καταστατικό της με FIFA και UEFA λέει να σεβαστούμε τις διεθνείς συνομοπονδίες! Παραδείγματος χάριν, δεν έχει συγκροτήσει σώμα επιθεωρητών για τη διαφθορά. Δεύτερον: Πού είναι τα λεφτά της UEFA, κύριε Γκιρτζίκη; Τρίτον: Που είναι ο κώδικας ηθικής που έχετε εναρμονίσει, όταν το μισό Δ.Σ. και οι μισοί διαιτητές κατηγορούνται και παραμένουν στις θέσεις τους;
Προσωπική ερώτηση. Αυτή τη στιγμή ο Ειδικός Ανακριτής διερευνά καταγγελίες για στημένους πίνακες, κατόπιν καταγγελιών ιδίου μέλους σας. Σας ερωτώ κ. Γκιρτζίκη: Είστε περήφανος για το Δ.Σ. της ΕΠΟ αυτή τη στιγμή; Αν όχι, να βγείτε και να κάνετε δήλωση στον Τύπο. Σας ομιλεί ένας που ξέρετε τι έχει πάθει».
Παίρνοντας ξανά στη συνέχεια το λόγο, ο Γιώργος Γκιρτζίκης είπε: «Θα ήθελα αναφερθώ στη βία, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο υπουργείο. Η συνεργασία με το υπουργείο θα μπορούσε να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό και εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και το τεκμήριο της αθωότητας και πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της».
Στη συνέχεια, δε, τοποθετήθηκε ο κ. Σαράκης, νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, ο οποίος είχε έντονο διαπληκτισμό με τον υφυπουργό κ. Κοντονή, αλλά και τον κ. Χαϊκάλη.
«Ως προς το αυτοδιοίκητο η ΕΠΟ δεν διεκδικεί κάτι ξεχωριστό. Η ΕΠΟ είναι τριτοβάθμιο πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δεν είναι όπως οι περιφέρειες. Η ΕΠΟ δεν διεκδίκησε ποτέ να είναι εκτός ελέγχου. Έχουμε μια ρήτρα με τη FIFA και την UEFA, βάση αυτής της ρήτρας νομοθέτησε από το 1996 το αυτοδιοίκητο ο νομοθέτης. Η UEFA και η FIFA έκτοτε μας στέλνει διάφορες τροποποιήσεις που αφορούν τα εκλογικά, τις πειθαρχικές επιτροπές κλπ.
Όσον αφορά στην ΕΕΑ και τη δουλειά που κάνουν με τις αδειοδοτήσεις, θα ήθελα να τονίσω ότι ο κανονισμός αδειοδότησης της ΕΠΟ είναι πολύ πιο ισχυρός από αυτόν της ΕΕΑ. Στο νόμο του 1996 υπήρχε μια ειδική διάταξη στον οποίο λέει ότι οι ομοσπονδίες που παίρνουν επιχορήγηση μικρότερη του 50% του προϋπολογισμού τους δεν είναι υποχρεωμένοι να ελέγχονται από την πολιτεία. Η ΕΠΟ είναι μια από αυτές.
Όσον αφορά τους δικαστές τώρα… Στο καταστατικό της ΕΠΟ προβλέπονται ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία. Στην ΕΠΟ αυτή τη στιγμή είναι εν ενεργεία πλην ενός και γι’ αυτό ευθύνεται το ΣτΕ καθώς δεν επέτρεψε σε δικαστές να συμμετέχουν. Η πολιτεία δεν μας επέτρεψε να έχουμε άλλους δικαστές και έχει μείνει μόνο ένας».
Εκεί πήρε το λόγο ο κ. Κοντονής λέγοντας ότι: «Κάνετε ένα νομικό άλμα. Το νομικό συμβούλιο του κράτους δεν επέτρεπε στους δικαστές να συμμετέχουν σε μεικτές επιτροπές. Έπρεπε να εναρμονιστείτε και να βάλετε τακτικούς δικαστές. Το καταστατικό της UEFA σας λέει απλά να είναι νομικοί και όχι άσχετοι. Εμείς βάζουμε κάτι παραπάνω για να διασφαλίσουμε τις αποφάσεις. Εδώ έρχεται η πολιτεία και βάζει τακτικούς δικαστές και βάζει τέρμα στα τεχνάσματα».
Στη συνέχεια επενέβη και ο κ. Χαϊκάλης ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Γκιρτζίκη αλλά και στον κ. Σαράκη λέγοντας: «Περί ανέμων και υδάτων απαντάτε! Σας γίνανε τόσες ερωτήσεις για το αυτοδιοίκητο και τους δικαστές αλλά και τη βία και δεν έχετε απαντήσει σε τίποτα»!
Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής συνεχίζεται, ενώ για το πρωί της Τετάρτης (11:00) είναι προγραμματισμένη στο υπουργείο η συνάντηση με τον Τζιάνι Ινφαντίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου