Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο στο gazzetta για το GREXIT!!

Μέσα από τη συνέντευξή του στον Βασίλη Σαμπράκο ο Τζιάνι Ινφαντίνο στέλνει την τελευταία προειδοποίηση προς τον Σταύρο Κοντονή και εξηγεί πώς μπορεί να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. 
Από τις 9 Μαρτίου, την ημέρα της πρώτης γνωριμίας και συνεργασίας με τον Ελληνα υφυπουργό Αθλητισμού στη Νιόν, ο Μισέλ Πλατινί και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της UEFA επέλεξαν την τακτική της δημόσιας σιωπής στο ελληνικό ζήτημα. Πέρα από μια διπλωματική τοποθέτηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της UEFA Θόδωρου Θεοδωρίδη μετά από τη συνάντηση συνεργασίας των ΕΠΟ/UEFA/FIFA με τον υφυπουργό Αθλητισμού στην Αθήνα την 30η Μαρτίου, η UEFA περιορίστηκε μόνο στην δημοσιοποίηση μέσω ΕΠΟ της συν υπογεγραμμένης από την FIFA επιστολής προς τον Σταύρο Κοντονή στις 16 Απριλίου με τις συστάσεις για αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου που είχε δώσει σε ανοιχτή διαβούλευση ο Ελληνας υφυπουργός Αθλητισμού.
Μέχρι σήμερα οι Ελληνες ακούγαμε μόνο την ελληνική εκδοχή, και πιο ειδικά την κυβερνητική εκδοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ΕΠΟ έχει καταπιεί τη γλώσσα της δημοσίως, για το ζήτημα που δείχνει να οδηγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στην αποβολή από τις διεθνείς διοργανώσεις. Σήμερα για πρώτη φορά μαθαίνουμε και την εκδοχή της UEFA για όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 50 ημερών. Βασική μας έγνοια στο gazzetta είναι η αναζήτηση κάθε διάστασης της αλήθειας, ειδικά σε ένα ζήτημα τέτοιας σοβαρότητας και κρισιμότητας για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Γενικός Γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο δέχθηκε χθες να απαντήσει στις ερωτήσεις μου. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσω ότι στην όλη επικοινωνία μας δεν υπέβαλε κανένα περιορισμό σχετικά με το είδος των ερωτήσεων και ότι απάντησε σε όλες. Είναι η πρώτη φορά που ένα στέλεχος της UEFA και μάλιστα τόσο υψηλό μπαίνει σε μια συζήτηση για την διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όπως θα διαπιστώσετε ο Γενικός Γραμματέας της UEFA παραδέχεται ότι “υπάρχουν θέματα” διαφθοράς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο “νούμερο 2” στην διοίκηση της UEFA επιμένει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, δηλαδή ότι υπάρχει τρόπος εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου δίχως αυτό να αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Μέσα από τις απαντήσεις ο Ινφαντίνο απευθύνει στην ουσία έκκληση προς τον υφυπουργό Αθλητισμού να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να συνεργαστεί άμεσα με την UEFA “προκειμένου να βρούμε μια λύση στο πλαίσιο του καταστατικού και με την κατάλληλη νομοθεσία”.
Σε επόμενες αναρτήσεις το gazzetta θα αποκαλύψει αρκετά στοιχεία από το ιστορικό της επικοινωνίας μεταξύ Κοντονή – UEFA για την υπόθεση που καίει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για την ώρα κρατήστε αυτό: με τη στάση του ο Ελληνας υφυπουργός Αθλητισμού φέρνει για πρώτη φορά την UEFA στην θέση να αναγνωρίσει-παραδεχθεί το ελληνικό πρόβλημα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Και σήμερα, όπως θα διαπιστώσετε από τη συνέντευξη με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, πρέπει να διαλέξει αν θα επιδιώξει μια λύση μέσα από την σε νέο πλαίσιο συνεργασία με την UEFA, που μπορεί να οδηγήσει την ΕΠΟ αναγκαστικά σε ουσιαστικές αλλαγές, ή αν θα επιμείνει στην ψήφιση ενός νόμου που αποβάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις όπως ξεκάθαρα απαντά ο Ινφαντίνο ότι θα συμβεί.
Ακολουθεί η συνέντευξη:

Με όλες αυτές τις διώξεις και τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις για την ύπαρξη και την δράση εγκληματικών οργανώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις κατηγορίες για τον πρώην πρόεδρο και πολλά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, τις κατηγορίες για μέλη των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου έχει γίνει κοινή πεποίθηση στην πλειονότητα των Ελλήνων ότι το σημερινό καθεστώς διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει προκειμένου να παταχθεί η διαφθορά. Η UEFA έχει αντίθετη πεποίθηση από αυτή των Ελλήνων για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Αρνηθήκατε την βοήθεια και την συνεργασία στον Ελληνα υφυπουργό Αθλητισμού; Εσείς πιστεύετε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στο καταστατικό και στο σημερινό καθεστώς της Ελληνικής Ομοσπονδίας;

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ορισμένα από αυτά τα θέματα, όπως η βία και το στήσιμο αγώνων, είναι από αυτά που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολύ καιρό στην Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματογνωμοσύνη και την εμπειρία μας, προσφέραμε την υποστήριξή μας και τη βοήθειά μας στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και στην Ελληνική Κυβέρνηση, και συναντήσαμε τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, υποβάλλοντάς του προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Μάλιστα είναι γεγονός ότι απεστάλη μια επιστολή συν υπογεγραμμένη από την FIFA στην Ελληνική Κυβέρνηση με συγκεκριμένες συστάσεις και πιθανές συνέπειες αν αυτές δεν ακολουθηθούν. Μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ απογοητευμένοι από το γεγονός ότι αυτές οι συστάσεις αγνοήθηκαν παντελώς και από το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε με το σχέδιό της να θεσπίσει μια νομοθεσία που είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι αποτελεί μια σαφή κυβερνητική παρέμβαση στην οργανωτική αυτονομία του ποδοσφαίρου”.


Οι Ελληνες προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί ο Σταύρος Κοντονής έκανε αυτή την επιλογή, να πάψει να διαπραγματεύεται με την UEFA και να προχωρήσει στην υποβολή του νομοσχεδίου στη Βουλή. Από τον δημόσιο λόγο του προκύπτει το συμπέρασμα ότι η UEFA αποφάσισε να προστατέψει την σημερινή διοίκηση και το σημερινό καθεστώς της Ελληνικής Ομοσπονδίας και δεν έδωσε καμιά βοήθεια στην Ελληνική Κυβέρνηση για τις αναγκαίες αλλαγές στο ποδόσφαιρο, αφήνοντας τον Ελληνα Υπουργό χωρίς άλλη επιλογή. Υπήρχε άλλος δρόμος για να ακολουθήσει ο Ελληνας Υπουργός προκειμένου να γίνουν αυτές οι αλλαγές χωρίς αρνητικές συνέπειες για την παρουσία του ελληνικού ποδοσφαίρου στις διεθνείς διοργανώσεις; Του έδειξε τέτοιο δρόμο η UEFA;

“Μακάρι η Ελληνική Κυβέρνηση να μας είχε συμβουλευτεί προτού αρχίσει την διαδικασία για την πρόταση νέας νομοθεσίας, γιατί θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί προκειμένου να βρούμε μια λύση στο πλαίσιο του καταστατικού και με την κατάλληλη νομοθεσία. Επίσης θα ήταν εποικοδομητικό αν ο κύριος Κοντονής μας άκουγε και λάμβανε υπόψη τις συστάσεις που κάναμε σε συνέχεια της σύσκεψης που είχαμε. Δεν αμφιβάλουμε για τις προθέσεις του κυρίου Κοντονή, αλλά αμφισβητούμε τον τρόπο με τον οποίο εκείνος και η κυβέρνησή του έχουν προχωρήσει. Υπήρχε πραγματικά άλλος δρόμος για να συνεργαστούμε αλλά αυτό δεν συνέβη και γι' αυτό η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αντιμετωπίζει μια πιθανή παύση”.

Την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή το σχέδιο νόμου προκειμένου να ψηφιστεί και να γίνει νόμος. Σε αυτό το νομοσχέδιο αναγράφεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Ολα τα άρθρα είναι γραμμένα όπως ήταν προτού αποστείλουν οι UEFA&FIFA την επιστολή με τις συστάσεις επί των άρθρων. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αποβάλλεται από τις διεθνείς διοργανώσεις; Αυτές τις μέρες πολλοί από τους Ελληνες ποδοσφαιρόφιλους φοβούνται ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποβληθεί και προσπαθούν να καταλάβουν αν υπάρχει ένας άλλος δρόμος προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να καθαρίσει αλλά και να εξακολουθήσει να συμμετέχει στις διεθνείς διοργανώσεις. Ποια είναι η απάντησή σας προς τους Ελληνες ποδοσφαιρόφιλους;

"Δυστυχώς δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από τον αποκλεισμό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αν αυτή η νέα νομοθεσία ψηφιστεί διότι το ποδόσφαιρο δεν επιτρέπει κυβερνητική παρέμβαση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε. Νομίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχούν πολύ διότι η αποβολή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το ποδόσφαιρό τους. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η αποβολή δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο για την εθνική ομάδα. Αν οι σύλλογοί σας δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις θα μειωθεί ο συντελεστής τους, κι αυτό θα σημαίνει ότι λιγότερες ομάδες θα μπορούν να προκριθούν στο UEFA Champions League και στο UEFA Europa League. Μπορώ να σου πω ότι ο Ελληνας ποδοσφαιρικός θρύλος Θοδωρής Ζαγοράκης, που είναι τώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μου τηλεφώνησε σήμερα επειδή ανησυχεί πολύ και επειδή αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται. Νομίζω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει τι διακυβεύεται εδώ. Ελπίζουμε ότι η τελική επιστολή προειδοποίησης, συν υπογεγραμμένη από την FIFA, που εστάλη σήμερα θα τους κάνει να επανεξετάσουν τις κινήσεις τους ώστε να δουλέψουμε μαζί για την επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο”.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: