Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ο μέσος των σαράντα εκατομμυρίων!!

«Αν τα Χριστούγεννα τον είχαμε αγοράσει για σαράντα εκατομμύρια λίρες, όλοι θα μιλούσαν για αυτόν. Συγνώμη που δεν κόστισε πολλά χρήματα. Είναι ακόμα καλός παίκτης»! Τα παραπάνω λόγια βγήκαν από το στόμα του Αρσέν Βενγκέρ και αφορούσαν τον Φράνσις Κοκλέν, τον άνθρωπο που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αλλαγή της εικόνας της Άρσεναλ στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.  Υπεύθυνος για την οκτάρα!
Ο 24χρονος αμυντικός μέσος ανήκει στους «κανονιέρηδες» από το καλοκαίρι του 2008, όταν άφησε τη Γαλλία και τη Λαβάλ και μετά από μερικές δοκιμαστικές προπονήσεις εντάχθηκε στην ομάδα νέων της Άρσεναλ. Για να πάρει όμως φανέλα βασικού στην πρώτη ομάδα χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις 28 Αυγούστου του 2011 και τον αγώνα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ». Βέβαια αν ήξερε ότι η ομάδα του θα έχανε με 8-2 και ο ίδιος θα ήταν από τους χειρότερους παίκτες του γηπέδου ίσως να ήθελε να περιμένει λίγο ακόμα. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για το συγκεκριμένο αγώνα: «Η Άρσεναλ έπαιζε με έναν μικρό στα χαφ, τον Φράνσις Κοκλέν. Ήταν τελείως εκτός παιχνιδιού και κερδίσαμε την μάχη του κέντρου. Προσωπικά δεν τον είχα ξανακούσει ποτέ μέχρι τότε».
Δεν ήθελε να γυρίσει
Βλέποντας ότι στο «Emirates» θα έπαιρνε πολύ λίγες ευκαιρίες, κατόπιν συνεννόησης με τον Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισε να φύγει, έστω και δανεικός, από την Άρσεναλ και να παίξει κατά σειρά σε Φράιμπουργκ και Τσάρλτον. Το Δεκέμβριο του 2014 και ενώ είχε γίνει αναντικατάστατος στη Τσάμπιονσιπ με τη φανέλα της Τσάρλτον, ο Βενγκέρ έβλεπε έναν έναν τους μέσους του να μένουν εκτός λόγω τραυματισμών και αποφάσισε να τον καλέσει πίσω. «Δεν χάρηκε όταν τον φώναξα πίσω. Νόμιζε ότι τον θέλω μόνο για να γεμίσω τον πάγκο και αυτός ήθελε να παίζει», δήλωσε ο 66χρονος μερικούς μήνες αργότερα. Μία μέρα μετά την επιστροφή του, στις 13 Δεκεμβρίου, ο Κοκλέν  πήρε λίγο χρόνο συμμετοχής στον αγώνα απέναντι στη Νιουκάστλ,  ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου έγινε ο βασικός αμυντικός χαφ της ομάδας, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουν άλλοι μέσοι στο ρόστερ των «κανονιέρηδων».
Αναντικατάστατος
Αν ζητήσουν από τους φίλους τους Άρσεναλ να κατονομάσουν τον πιο κομβικό παίκτη της ομάδας τους, λίγοι θα διαλέξουν τον Κοκλέν, όταν στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες όπως ο Μεσούτ Οζίλ και ο Αλέξις Σάντσες. Παρ’όλα αυτά οι αριθμοί θα πρέπει να τους βάλουν σε δεύτερες σκέψεις. Χωρίς τον Γάλλο στη σύνθεση της, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ δέχεται 1,2 γκολ ανά αγώνα πρωταθλήματος και παίρνει τους τρεις βαθμούς μόλις στο 44% των παιχνιδιών της, ενώ με την παρουσία του Κοκλέν δέχεται 0,7 τέρματα και το ποσοστό νικών ξεπερνάει το 80%!  Παράλληλα, ο Γάλλος ξεχωρίζει και συνολικά στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς από τη μέρα που επέστρεψε στην Άρσεναλ είναι πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους ακριβοπληρωμένους μέσους των υπόλοιπων ομάδων της Πρέμιερ στα τάκλιν και τα κλεψίματα.
«Ξέρει σε τι είναι καλός»
Η απόφαση του να φύγει από την Τσάρλτον και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αρσέν Βενγκέρ εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο, καθώς αν δεν κατάφερνε να βρει χρόνο συμμετοχής μέχρι το καλοκαίρι που έμενε ελεύθερος θα είχε δύσκολο έργο στην αναζήτηση νέας ομάδας. Τελικά δικαιώθηκε και τον Φεβρουάριο έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο Λονδίνο τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Ο Βενγκέρ πλέον πίνει νερό στο όνομα του συμπατριώτη του και επικεντρώνεται στη βελτίωση που έχει παρατηρήσει στον τρόπο παιχνιδιού του: «Έχει αναλύσει σε τι είναι καλός και κάνει μόνο όσα πρέπει να κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένας πολύ καλός αμυντικός μέσος που μπορεί να κερδίσει γρήγορα μία χαμένη μπάλα. Αυτός είναι ο τρόπος για να πετύχει κάποιος στη ζωή του, να κάνει κάτι στο οποίο είναι καλός».
Πριν την ξαφνική εμφάνιση του Κοκλέν στο ρόστερ της Άρσεναλ, όλοι θεωρούσαν απαραίτητη την απόκτηση ενός καλού αμυντικού χαφ, που θα έκανε την ομάδα διεκδικήτρια του τίτλου. Πλέον, είναι η πρώτη φορά μετά τη φυγή του Πατρίκ Βιεϊρά, που η Άρσεναλ έχει βρει έναν παίκτη που μπορεί να στηριχτεί πάνω του στο χώρο του κέντρου. Ποιος το περίμενε ότι ο άνθρωπος τον οποίο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε θεωρήσει υπεύθυνο για την ήττα της Άρσεναλ με 8-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα είναι πλέον από τους καλύτερους μέσους του πρωταθλήματος και θα κοστολογείται κοντά στις σαράντα εκατομμύρια λίρες…
*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: