Κάπου
εδώ ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των επεισοδίων του σίριαλ
“ποδοσφαιρικό GREXIT”. Μέχρι τον επόμενο κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει αν ο
υφυπουργός Αθλητισμού επιχειρήσει αλλαγές στο ποδόσφαιρο με τον επόμενο
νόμο που ετοιμάζει. Με όλους τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές αυτής της
ιστορίας έχουμε ασχοληθεί πολύ και διεξοδικά προκειμένου να φωτίσουμε
τον ρόλο και τη στάση του καθενός και να συγκεκριμενοποιήσουμε τις
ευθύνες. Ωρα να παγώσουμε τη στιγμή και να εστιάσουμε στην FIFA. Οχι
μόνο επειδή με αυτήν έχουμε ασχοληθεί, τα ελληνικά media, ελάχιστα αλλά
και επειδή εκείνη είναι που ορίζει (και) αυτό το παιχνίδι.
Προτού συνεχίσω, έχει νόημα να επαναλάβω ότι η FIFA είναι αυτή που έλαβε την τελική απόφαση, την οποία κοινοποίησε στην UEFA προκειμένου να συντάξουν την κοινή επιστολή που αναμένεται να στείλουν σήμερα στην ΕΠΟ. Η FIFA είχε αφήσει τον χειρισμό τον Γενικό Γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ενημερωνόταν και έπαιρνε θέση. Η FIFA άφησε την UEFA να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου και διαπραγμάτευσης, αντίθετα με τη δική της συνήθη “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” πρακτική, και είναι βέβαιο ότι στη διαδικασία έδωσε σημασία στη γνωμοδότηση του Ινφαντίνο. Είναι όμως εκείνη που λαμβάνει την τελική ευθύνη της απόφασης. Εκείνη που ορίζει το παιχνίδι.
Σκέψου ποιος αποφασίζει
Επτά μέρες πίσω το ESPN μέσα από την σειρά των ντοκιμαντέρ “E:60 Reports” παρουσίασε μια έρευνα για τον Σεπ Μπλάτερ. Για τα έργα και τις ημέρες του στην FIFA, με αφετηρία την εποχή που ήταν ακόμη τραγουδιστής σε γάμους και τερματισμό στην σημερινή περίοδο που ο 79χρονος παντοδύναμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αποφεύγει μια επίσκεψη στις ΗΠΑ ίσως επειδή γνωρίζει ότι το FBI ερευνά μια σειρά από καταγγελίες διαφθοράς της FIFA και συνεπώς δεν θα έχανε την ευκαιρία να τον ανακρίνει.
Ο Αμερικανός ερευνητικός αθλητικός δημοσιογράφος Τζέρεμι Σαπ, ο οποίος έκανε και παρουσίασε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ για την FIFA και τον πρόεδρό της, είναι κάτοχος 9 Emmy Awards για τη δουλειά του στα ντοκιμαντέρ του ESPN. Εμφανίζεται στο ABC World News Tonight και έχει μια πολυετή καριέρα σε New York Times, Wall Street Journal, Time, ενώ έχει γράψει μια σειρά από βιβλία, κάποια εκ των οποίων έγιναν best seller. Είναι ένας εκ των σημαντικότερων Αμερικανών αθλητικών δημοσιογράφων της γενιάς του. Τώρα που γνωρίζετε τα παραπάνω και προτού προχωρήσετε παρακάτω, δείτε οπωσδήποτε αυτή τη σειρά των ντοκιμαντέρ του ESPN για τον πρόεδρο της FIFA.
Τι τύχη μπορεί να έχει η κυβέρνηση μιας χώρας των “κυβικών” της Ελλάδας απέναντι στην FIFA του Μπλάτερ αν επιχειρήσει να καθαρίσει το ποδόσφαιρό της; Αυτή ήταν η κεντρική ερώτηση σε μια συζήτηση που είχα με τον Τζέρεμι Σαπ, την οποία θέλησα να μοιραστώ μαζί σας. Διαβάστε:
Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας την εικόνα που σχημάτισες, μέσα από αυτή την έρευνα, για το καθεστώς διοίκησης της FIFA και ειδικά τον τρόπο του Σεπ Μπλάτερ.
“Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές και ξεκάθαρο ότι η διοίκηση του Μπλάτερ είναι μια διοίκηση που δεν λογοδοτεί, δεν εξηγεί και στερείται πλήρως της διαφάνειας. Καλύπτει την λειτουργία της με πέπλο μυστικότητας και δεν δείχνει παρά ελάχιστη επιθυμία να ανταποκριθεί στην ανησυχία σχετικά με την ηθική των αποφάσεών της. Ο Μπλάτερ μετρά 40 χρόνια στην FIFA και είναι αυτός που έχει δημιουργήσει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αυτή την κουλτούρα της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς που έχει γίνει τώρα δυστυχώς συνώνυμο της FIFA. Είναι ένας γενικός διευθυντής που δεν παίρνει καμιά ευθύνη επάνω του για τα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στον καιρό του. Δεν λειτουργούν έτσι οι διοικήσεις που ενδιαφέρονται για μεταρρυθμίσεις και εύρυθμη λειτουργία”.
Πώς σου φαίνεται ότι μετά από όλα αυτά που έχουν προηγηθεί ο Μπλάτερ δείχνει το ακλόνητο φαβορί στις επερχόμενες εκλογές της FIFA;
“Ο Μπλάτερ θα επανεκλεγεί επειδή το καθεστώς της FIFA επιτρέπει στο κατεστημένο να επανεκλέγεται στο διηνεκές. Στην FIFA των 209 μελών - ψηφοφόρων, ο πρόεδρος έχει ανάγκη να κρατά χαρούμενους 105 ψηφοφόρους. Με τα κέρδη του Παγκόσμιου Κυπέλλου να μοιράζονται ισόποσα σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από το μέγεθος των ομοσπονδιών τους, και με την κάθε ομοσπονδία να έχει ψήφο ίδιας βαρύτητας στις προεδρικές εκλογές δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο για ορισμένες ομοσπονδίες να επιδιώκουν αλλαγή. Ειδικά για τις μικρότερες ομοσπονδίες αυτή η κατάσταση είναι συμφέρουσα. Το καθεστώς που έχει δημιουργήσει ο Μπλάτερ τις ευνοεί. Γιατί να θέλουν να αλλάξει;”.
Μετά από όλη αυτή την έρευνα που έκανες για την FIFA, ποια θα ήταν η βασική συμβουλή που θα έδινες σε μια κυβέρνηση που ψάχνει τρόπο να αναγκάσει την FIFA να δεχθεί να αλλάξει τις προδιαγραφές διοίκησης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προκειμένου να πατάξει τη διαφθορά;
“Θα έλεγα ότι μια κυβέρνηση που θέλει να δει την FIFA να κάνει ή να δέχεται αλλαγές σε επίπεδο εθνικής ομοσπονδίας πρέπει πρώτα να φωνάξει μέσα από τα media. Συνήθως η FIFA δεν αντιδρά στην αρνητική προβολή, αλλά πλέον έχει συσσωρευτεί πολλή αρνητική δημοσιότητα για την διοίκησή της. Κι αν μια χώρα σαν την Ελλάδα έβρισκε άλλες χώρες συμπαραστάτριες σε έναν τέτοιο αγώνα για αλλαγές, είναι πιθανό να ανάγκαζε την FIFA να νιώσει την υποχρέωση να δράσει”.
Ο Μπλάτερ αισθάνεται και λειτουργεί σαν να είναι πιο δυνατός κι από τον Ομπάμα. Όταν έχει τέτοια ιδέα για τον εαυτό του ο πρόεδρος της FIFA, μπορεί μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας να έχει τύχη στην προσπάθεια που κάνει για να τον αναγκάσει να της δώσει σημασία σε αυτά τα απολύτως δίκαια αιτήματα για αλλαγές που θα καθαρίσουν το ποδόσφαιρό της;
“Η FIFA πιέζεται σε μόνιμη βάση για να κάνει μεταρρυθμίσεις και παρ’ όλα αυτά έχει κάνει ελάχιστα για να πείσει ότι βάζει προδιαγραφές καλής διοίκησης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Συνήθως δεν ανταποκρίνεται όταν μία χώρα, μια ομοσπονδία ή και μια συνομοσπονδία την πιέζει για αλλαγές. Συνήθως η FIFA δρα μόνο όταν η ίδια νιώσει ότι πρέπει, και όχι επειδή της το ζητάει το καλό του ποδοσφαίρου”.
Πώς είναι οι μέρες σου μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ και την προβολή του; Παρακολουθώντας το έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται για το πόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είσαι στο εξής στη ζωή σου.
“Ισως να είμαι αφελής, αλλά δεν κάνω τέτοιες σκέψεις αυτές τις μέρες…”.
Ο “ανθέλληνας” Μπλάτερ
Στα 17 χρόνια του Μπλάτερ στην προεδρία η FIFA δεν νοιάστηκε ποτέ να ακούσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι ήταν διαχρονικά αμείλικτη απέναντι στις κυβερνήσεις. Αφενός επειδή ο Μπλάτερ, ο οποίος έχει για τον εαυτό του την ιδέα ότι είναι πιο σημαντικός και δυνατός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν καταδέχεται να ασχολείται με μικρές γειτονιές του πλανήτη σαν την ελληνική και αφετέρου επειδή στο μυαλό του η Ελλάδα είναι – ως ψήφος στις εκλογές της FIFA - καταχωρημένη στον Μισέλ Πλατινί. Ο πρόεδρος της UEFA είναι εδώ και χρόνια επικίνδυνος στο μυαλό του Μπλάτερ, ο οποίος μάλιστα φοβόταν ότι θα τον έβρισκε αντίπαλο στις επερχόμενες εκλογές της 29ης Μαΐου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIFA στη Ζυρίχη. Ο πανούργος Μπλάτερ, ο οποίος έχει εδώ και πολλά χρόνια εξασφαλίσει τη δύναμη και το προνόμιο να επανεκλέγεται για όσο εκείνος το επιθυμεί χάρη κυρίως στην πονηρή επιλογή του να κάνει δικές του όλες τις αφρικανικές χώρες, των οποίων τις ομοσπονδίες ταΐζει με ένα σωρό “κοινωνικά” και αναπτυξιακά προγράμματα – επινοήσεις προκειμένου να ρέει χρήμα προς τις διοικήσεις τους, δεν δίνει σημασία σε χώρες που δεν του “ανήκουν”. Γι' αυτό και ασχολείται ελάχιστα με τις ευρωπαϊκές, πολλές εκ των οποίων τον αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ως μεγάλο εχθρό του ποδοσφαίρου.
Και μόνο για να κόψει τον αέρα της ελληνικής κυβέρνησης και να της βγάλει από το μυαλό οποιαδήποτε ιδέα απόπειρας να παρέμβει στα διοικητικά του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικά στον τρόπο εκλογής του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο Μπλάτερ – αν αφιέρωνε δύο λεπτά ενέργειας για να σκεφτεί το “ελληνικό πρόβλημα” - θα διέταζε τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Οχι επειδή θα έβρισκε ενοχλητικές τις διατυπώσεις του νόμου, αλλά κυρίως επειδή θέλει να εκπέμπει διαρκώς προς τις κυβερνήσεις το μήνυμα να μην τολμούν να μπουν στα πόδια του ποδοσφαίρου.
Αυτό άλλωστε είχε εκ των προτέρων εξηγήσει προς τον Σταύρο Κοντονή, στην συνάντηση γνωριμίας τους στη Νιόν, ο Πλατινί όταν άκουσε τον Ελληνα Υπουργό να μοιράζεται μαζί του την πρόθεσή του να υποχρεώσει την ΕΠΟ να αλλάξει εκλογικό καθεστώς, να διευρύνει το εκλογικό σώμα και να βάλει όριο θητειών στον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. “Ακόμη και αν η UEFA ήθελε να σε βοηθήσει σε αυτό, η FIFA δεν πρόκειται να σε ακούσει καν. Δες πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της FIFA” είχε ακούσει τότε ο Κοντονής. Και δεν χρειαζόταν να το ακούσει. Θα αρκούσε να κοιτάξει πώς εκλέγεται κάθε φορά ο Μπλάτερ (σ.σ.: το ντοκιμαντέρ του ESPN είναι πολύ διαφωτιστικό), και να αναλογιστεί ότι ο 79χρονος Ελβετός που μετρά ήδη 18 χρόνια στην προεδρία της FIFA ετοιμάζεται να επανεκλεγεί και έχει την διάθεση να μείνει γατζωμένος στην καρέκλα του μέχρι τα βαθιά γεράματά του.
Μπορεί να έχει οποιαδήποτε τύχη η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην FIFA; Προφανώς όχι. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού είναι τάματα και δεήσεις υπέρ της ανατροπής σκηνικού στις επερχόμενες εκλογές, με την ελπίδα να επικρατήσει κάποιος εκ των αντιπάλων του Μπλάτερ (Μίκαελ Φαν Πράαγκ, πρίγκηπας Αλί Μπιν Αλ Χουσέιν, Λούις Φίγκο). Και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι έχουν φροντίσει να διακηρύξουν μέσα από το μανιφέστο τους την ιδέα για μια εποχή διαφάνειας και εκδημοκρατισμού της FIFA. Ακόμη και αν κάποιος δεν σπαταλήσει ούτε δευτερόλεπτο στην ανάγνωση του βιογραφικού και του μανιφέστο των άλλων υποψήφιων, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι με οποιονδήποτε άλλο στη θέση του Μπλάτερ τα πράγματα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα ή/και πιο διεφθαρμένα.
Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος της κυβέρνησης είναι αυτή που υποδεικνύει ο Τζέρεμι Σαπ: φωνάξτε όσο το δυνατόν πιο δυνατά, μέσα από συνεντεύξεις Τύπου με προσκεκλημένα τα μεγάλα διεθνή media, και βρείτε χώρες - συμμάχους για να ενώσετε μαζί τους τη φωνή σας και να φωνάξετε προς την FIFA ότι δεν πάει άλλο με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Ακόμη κι αυτό όμως θα αποδειχθεί μάταιο αν επανεκλεγεί ο Μπλάτερ. Διότι μαζί του το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σκοτάδι και να ζει βουτηγμένο στη διαφθορά.
Προτού συνεχίσω, έχει νόημα να επαναλάβω ότι η FIFA είναι αυτή που έλαβε την τελική απόφαση, την οποία κοινοποίησε στην UEFA προκειμένου να συντάξουν την κοινή επιστολή που αναμένεται να στείλουν σήμερα στην ΕΠΟ. Η FIFA είχε αφήσει τον χειρισμό τον Γενικό Γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ενημερωνόταν και έπαιρνε θέση. Η FIFA άφησε την UEFA να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου και διαπραγμάτευσης, αντίθετα με τη δική της συνήθη “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” πρακτική, και είναι βέβαιο ότι στη διαδικασία έδωσε σημασία στη γνωμοδότηση του Ινφαντίνο. Είναι όμως εκείνη που λαμβάνει την τελική ευθύνη της απόφασης. Εκείνη που ορίζει το παιχνίδι.
Σκέψου ποιος αποφασίζει
Επτά μέρες πίσω το ESPN μέσα από την σειρά των ντοκιμαντέρ “E:60 Reports” παρουσίασε μια έρευνα για τον Σεπ Μπλάτερ. Για τα έργα και τις ημέρες του στην FIFA, με αφετηρία την εποχή που ήταν ακόμη τραγουδιστής σε γάμους και τερματισμό στην σημερινή περίοδο που ο 79χρονος παντοδύναμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αποφεύγει μια επίσκεψη στις ΗΠΑ ίσως επειδή γνωρίζει ότι το FBI ερευνά μια σειρά από καταγγελίες διαφθοράς της FIFA και συνεπώς δεν θα έχανε την ευκαιρία να τον ανακρίνει.
Ο Αμερικανός ερευνητικός αθλητικός δημοσιογράφος Τζέρεμι Σαπ, ο οποίος έκανε και παρουσίασε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ για την FIFA και τον πρόεδρό της, είναι κάτοχος 9 Emmy Awards για τη δουλειά του στα ντοκιμαντέρ του ESPN. Εμφανίζεται στο ABC World News Tonight και έχει μια πολυετή καριέρα σε New York Times, Wall Street Journal, Time, ενώ έχει γράψει μια σειρά από βιβλία, κάποια εκ των οποίων έγιναν best seller. Είναι ένας εκ των σημαντικότερων Αμερικανών αθλητικών δημοσιογράφων της γενιάς του. Τώρα που γνωρίζετε τα παραπάνω και προτού προχωρήσετε παρακάτω, δείτε οπωσδήποτε αυτή τη σειρά των ντοκιμαντέρ του ESPN για τον πρόεδρο της FIFA.
“Χωρίς συμμάχους, Ελλάδα δεν έχεις τύχη”
Τι τύχη μπορεί να έχει η κυβέρνηση μιας χώρας των “κυβικών” της Ελλάδας απέναντι στην FIFA του Μπλάτερ αν επιχειρήσει να καθαρίσει το ποδόσφαιρό της; Αυτή ήταν η κεντρική ερώτηση σε μια συζήτηση που είχα με τον Τζέρεμι Σαπ, την οποία θέλησα να μοιραστώ μαζί σας. Διαβάστε:
Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας την εικόνα που σχημάτισες, μέσα από αυτή την έρευνα, για το καθεστώς διοίκησης της FIFA και ειδικά τον τρόπο του Σεπ Μπλάτερ.
“Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές και ξεκάθαρο ότι η διοίκηση του Μπλάτερ είναι μια διοίκηση που δεν λογοδοτεί, δεν εξηγεί και στερείται πλήρως της διαφάνειας. Καλύπτει την λειτουργία της με πέπλο μυστικότητας και δεν δείχνει παρά ελάχιστη επιθυμία να ανταποκριθεί στην ανησυχία σχετικά με την ηθική των αποφάσεών της. Ο Μπλάτερ μετρά 40 χρόνια στην FIFA και είναι αυτός που έχει δημιουργήσει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αυτή την κουλτούρα της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς που έχει γίνει τώρα δυστυχώς συνώνυμο της FIFA. Είναι ένας γενικός διευθυντής που δεν παίρνει καμιά ευθύνη επάνω του για τα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στον καιρό του. Δεν λειτουργούν έτσι οι διοικήσεις που ενδιαφέρονται για μεταρρυθμίσεις και εύρυθμη λειτουργία”.
Πώς σου φαίνεται ότι μετά από όλα αυτά που έχουν προηγηθεί ο Μπλάτερ δείχνει το ακλόνητο φαβορί στις επερχόμενες εκλογές της FIFA;
“Ο Μπλάτερ θα επανεκλεγεί επειδή το καθεστώς της FIFA επιτρέπει στο κατεστημένο να επανεκλέγεται στο διηνεκές. Στην FIFA των 209 μελών - ψηφοφόρων, ο πρόεδρος έχει ανάγκη να κρατά χαρούμενους 105 ψηφοφόρους. Με τα κέρδη του Παγκόσμιου Κυπέλλου να μοιράζονται ισόποσα σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από το μέγεθος των ομοσπονδιών τους, και με την κάθε ομοσπονδία να έχει ψήφο ίδιας βαρύτητας στις προεδρικές εκλογές δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο για ορισμένες ομοσπονδίες να επιδιώκουν αλλαγή. Ειδικά για τις μικρότερες ομοσπονδίες αυτή η κατάσταση είναι συμφέρουσα. Το καθεστώς που έχει δημιουργήσει ο Μπλάτερ τις ευνοεί. Γιατί να θέλουν να αλλάξει;”.
Μετά από όλη αυτή την έρευνα που έκανες για την FIFA, ποια θα ήταν η βασική συμβουλή που θα έδινες σε μια κυβέρνηση που ψάχνει τρόπο να αναγκάσει την FIFA να δεχθεί να αλλάξει τις προδιαγραφές διοίκησης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προκειμένου να πατάξει τη διαφθορά;
“Θα έλεγα ότι μια κυβέρνηση που θέλει να δει την FIFA να κάνει ή να δέχεται αλλαγές σε επίπεδο εθνικής ομοσπονδίας πρέπει πρώτα να φωνάξει μέσα από τα media. Συνήθως η FIFA δεν αντιδρά στην αρνητική προβολή, αλλά πλέον έχει συσσωρευτεί πολλή αρνητική δημοσιότητα για την διοίκησή της. Κι αν μια χώρα σαν την Ελλάδα έβρισκε άλλες χώρες συμπαραστάτριες σε έναν τέτοιο αγώνα για αλλαγές, είναι πιθανό να ανάγκαζε την FIFA να νιώσει την υποχρέωση να δράσει”.
Ο Μπλάτερ αισθάνεται και λειτουργεί σαν να είναι πιο δυνατός κι από τον Ομπάμα. Όταν έχει τέτοια ιδέα για τον εαυτό του ο πρόεδρος της FIFA, μπορεί μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας να έχει τύχη στην προσπάθεια που κάνει για να τον αναγκάσει να της δώσει σημασία σε αυτά τα απολύτως δίκαια αιτήματα για αλλαγές που θα καθαρίσουν το ποδόσφαιρό της;
“Η FIFA πιέζεται σε μόνιμη βάση για να κάνει μεταρρυθμίσεις και παρ’ όλα αυτά έχει κάνει ελάχιστα για να πείσει ότι βάζει προδιαγραφές καλής διοίκησης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Συνήθως δεν ανταποκρίνεται όταν μία χώρα, μια ομοσπονδία ή και μια συνομοσπονδία την πιέζει για αλλαγές. Συνήθως η FIFA δρα μόνο όταν η ίδια νιώσει ότι πρέπει, και όχι επειδή της το ζητάει το καλό του ποδοσφαίρου”.
Πώς είναι οι μέρες σου μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ και την προβολή του; Παρακολουθώντας το έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται για το πόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είσαι στο εξής στη ζωή σου.
“Ισως να είμαι αφελής, αλλά δεν κάνω τέτοιες σκέψεις αυτές τις μέρες…”.
Ο “ανθέλληνας” Μπλάτερ
Στα 17 χρόνια του Μπλάτερ στην προεδρία η FIFA δεν νοιάστηκε ποτέ να ακούσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι ήταν διαχρονικά αμείλικτη απέναντι στις κυβερνήσεις. Αφενός επειδή ο Μπλάτερ, ο οποίος έχει για τον εαυτό του την ιδέα ότι είναι πιο σημαντικός και δυνατός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν καταδέχεται να ασχολείται με μικρές γειτονιές του πλανήτη σαν την ελληνική και αφετέρου επειδή στο μυαλό του η Ελλάδα είναι – ως ψήφος στις εκλογές της FIFA - καταχωρημένη στον Μισέλ Πλατινί. Ο πρόεδρος της UEFA είναι εδώ και χρόνια επικίνδυνος στο μυαλό του Μπλάτερ, ο οποίος μάλιστα φοβόταν ότι θα τον έβρισκε αντίπαλο στις επερχόμενες εκλογές της 29ης Μαΐου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIFA στη Ζυρίχη. Ο πανούργος Μπλάτερ, ο οποίος έχει εδώ και πολλά χρόνια εξασφαλίσει τη δύναμη και το προνόμιο να επανεκλέγεται για όσο εκείνος το επιθυμεί χάρη κυρίως στην πονηρή επιλογή του να κάνει δικές του όλες τις αφρικανικές χώρες, των οποίων τις ομοσπονδίες ταΐζει με ένα σωρό “κοινωνικά” και αναπτυξιακά προγράμματα – επινοήσεις προκειμένου να ρέει χρήμα προς τις διοικήσεις τους, δεν δίνει σημασία σε χώρες που δεν του “ανήκουν”. Γι' αυτό και ασχολείται ελάχιστα με τις ευρωπαϊκές, πολλές εκ των οποίων τον αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ως μεγάλο εχθρό του ποδοσφαίρου.
Και μόνο για να κόψει τον αέρα της ελληνικής κυβέρνησης και να της βγάλει από το μυαλό οποιαδήποτε ιδέα απόπειρας να παρέμβει στα διοικητικά του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικά στον τρόπο εκλογής του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο Μπλάτερ – αν αφιέρωνε δύο λεπτά ενέργειας για να σκεφτεί το “ελληνικό πρόβλημα” - θα διέταζε τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Οχι επειδή θα έβρισκε ενοχλητικές τις διατυπώσεις του νόμου, αλλά κυρίως επειδή θέλει να εκπέμπει διαρκώς προς τις κυβερνήσεις το μήνυμα να μην τολμούν να μπουν στα πόδια του ποδοσφαίρου.
Αυτό άλλωστε είχε εκ των προτέρων εξηγήσει προς τον Σταύρο Κοντονή, στην συνάντηση γνωριμίας τους στη Νιόν, ο Πλατινί όταν άκουσε τον Ελληνα Υπουργό να μοιράζεται μαζί του την πρόθεσή του να υποχρεώσει την ΕΠΟ να αλλάξει εκλογικό καθεστώς, να διευρύνει το εκλογικό σώμα και να βάλει όριο θητειών στον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. “Ακόμη και αν η UEFA ήθελε να σε βοηθήσει σε αυτό, η FIFA δεν πρόκειται να σε ακούσει καν. Δες πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της FIFA” είχε ακούσει τότε ο Κοντονής. Και δεν χρειαζόταν να το ακούσει. Θα αρκούσε να κοιτάξει πώς εκλέγεται κάθε φορά ο Μπλάτερ (σ.σ.: το ντοκιμαντέρ του ESPN είναι πολύ διαφωτιστικό), και να αναλογιστεί ότι ο 79χρονος Ελβετός που μετρά ήδη 18 χρόνια στην προεδρία της FIFA ετοιμάζεται να επανεκλεγεί και έχει την διάθεση να μείνει γατζωμένος στην καρέκλα του μέχρι τα βαθιά γεράματά του.
Μπορεί να έχει οποιαδήποτε τύχη η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην FIFA; Προφανώς όχι. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού είναι τάματα και δεήσεις υπέρ της ανατροπής σκηνικού στις επερχόμενες εκλογές, με την ελπίδα να επικρατήσει κάποιος εκ των αντιπάλων του Μπλάτερ (Μίκαελ Φαν Πράαγκ, πρίγκηπας Αλί Μπιν Αλ Χουσέιν, Λούις Φίγκο). Και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι έχουν φροντίσει να διακηρύξουν μέσα από το μανιφέστο τους την ιδέα για μια εποχή διαφάνειας και εκδημοκρατισμού της FIFA. Ακόμη και αν κάποιος δεν σπαταλήσει ούτε δευτερόλεπτο στην ανάγνωση του βιογραφικού και του μανιφέστο των άλλων υποψήφιων, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι με οποιονδήποτε άλλο στη θέση του Μπλάτερ τα πράγματα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα ή/και πιο διεφθαρμένα.
Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος της κυβέρνησης είναι αυτή που υποδεικνύει ο Τζέρεμι Σαπ: φωνάξτε όσο το δυνατόν πιο δυνατά, μέσα από συνεντεύξεις Τύπου με προσκεκλημένα τα μεγάλα διεθνή media, και βρείτε χώρες - συμμάχους για να ενώσετε μαζί τους τη φωνή σας και να φωνάξετε προς την FIFA ότι δεν πάει άλλο με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Ακόμη κι αυτό όμως θα αποδειχθεί μάταιο αν επανεκλεγεί ο Μπλάτερ. Διότι μαζί του το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σκοτάδι και να ζει βουτηγμένο στη διαφθορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου