Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η αλήθεια για τον Όντεγκαρντ!!

Ο Thore Haugstad παρακολουθεί την πορεία του Μάρτιν Όντεγκαρντ στην Ισπανία από το ξεκίνημα και γράφει για όλα όσα έχουν συμβεί.
Πιθανότατα θα έχετε διαβάσει τα δημοσιεύματα. Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στην Ισπανία. Μετά το ντεμπούτο του τον Φερβρουάριο, η Καστίγια έχει κινηθεί στη μετριότητα τη στιγμή που ήταν από τα φαβορί για άνοδο. Ο μισθός του, που σύμφωνα με τις φήμες αγγίζει τις 80.000 λίρες την εβδομάδα, μαζί με το γεγονός ότι προπονείται με την πρώτη ομάδα, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στα αποδυτήρια.
Η μεταγραφή του, προκάλεσε ντόρο, έχει δημιουργήσει θέμα στους υπόλοιπους. Έχει απορρίψει την πρόταση να κάνει προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα περισσότερο από ό,τι προβλέπει το συμβόλαιό του, κάνοντας ουσιαστικά αδύνατο το να δεθεί με τους συμπαίκτες του. Ο νεαρός άσος έχει γίνει κάτι σαν εμπόδιο. Για την Καστίγια η σεζόν ήταν καταστροφική.
Τι συνέβη όμως; Τη στιγμή που η σεζόν ήταν απογοητευτική, η προσαρμογή του Όντεγκαρντ δεν έχει πάει όπως περίμενε. Ο Τύπος δεν βοήθησε, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο τους πρώτες του μήνες στη Μαδρίτη.
Όλα έμοιαζαν τέλεια με την άφιξή του. Η Καστίγια έμοιαζε έτοιμη για την άνοδο στην πρώτη χρονιά του Ζιντάν στον πάγκο. Μετά από κακό ξεκίνημα με 6 ήττες στα 5 πρώτα ματς και την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γάλλου, τα αποτελέσματα ήρθαν. Όταν ο Όντεγκαρντ έκανε το ντεμπούτο του, η ομάδα ήταν στην κορυφή.

Το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό. Μετά τα 20 πρώτα λεπτά συμμετοχής του στο 2-2 με την Μπιλμπάο Β, έγινε αλλαγή στο ημίχρονο στο 1-1 με την Αμορεμπιέτα, όπου η συνεχής βροχή έκανε τον αγωνιστικό χώρο βούρκο. Τακτικά, ένα μοτίβο έγινε εμφανές. Εντός έδρας ο Ζιντάν χρησιμοποιούσε τον Όντεγκαρντ πίσω από τον επιθετικό, ενώ εκτός έδρας στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής.
Ο νεαρός Νορβηγός μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις. Ήδη, οι κινήσεις του θυμίζουν εκείνες του Μέσι. Λατρεύει να συγκλίνει, να τελειώνει με φαλτσαριστά σουτ, να βγάζει εκπληκτικές ασίστ, να παίζει 1-2 με συχνά με τους συμπαίκτες του. Όλα αυτά φάνηκαν στο τρίτο του παιχνίδι. Στην εντός έδρας νίκη με 4-0 επί της Μπαρακάλδο, όπου ήταν εκπληκτικός. Το πρώτο του γκολ ήρθε και μαζί ο πανηγυρισμός, που έδειξε και ανακούφιση. Ήταν μία εμφάνιση ανάλογη της φήμης του.
Οι σκοτεινές μέρες, όμως, δεν είχαν ακόμα φτάσει. Η Καστίγια έχασε από την Λεϊόα (0-1), από την Σοθουεγιάμος (0-2), από την Ουέσκα (0-2) και από την Ράγιο Βαγιεκάνο Β (1-2). Στο πρώτο ματς ο Όντεργκαρντ έδειξε και πάλι την αξία του και κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή στο πρώτο μέρος, ενώ με την Ουέσκα έπαιξε μόλις για 30'. Στα άλλα δύο ματς, όμως, έκανε πολύ λίγα πράγματα. Έμοιαζε απομονωμένος και δεν έπαιρνε πάσες. Η εμφάνιση ολόκληρης της Καστίγια ήταν κάτω του μετρίου. Έγιναν πολλά λάθη στην άμυνα, είχαμε και μία αποβολή από νωρίς, δεν υπήρχαν ιδέες και καλή ανάπτυξη. Ήταν δύσκολο να καταλάβεις τι ήθελαν να κάνουν οι παίκτες του Ζιντάν.

Μέχρι τώρα, μερίδα του ισπανικού τύπου – κυρίως η AS – έριξε βάρος στα αρνητικά αποτελέσματα μετά την άφιξη του Όντεργκαρντ. Στην πραγματικότητα έπαιξε καλά σε μόλις δύο παιχνίδια, ήταν ανύπαρκτος σε άλλα δύο και στα υπόλοιπα έπαιξε 45 λεπτά ή λιγότερο.
Όταν ο νεαρός μέσος ταξίδεψε στην Κροατία για το ματς για τα προκριματικά του Euro η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ότι η μεταγραφή του έχει φέρει ζήλια και αναστάτωση στα αποδυτήρια. Ο έκπληκτος Όντεγκαρντ απάντησε ότι δεν είχε αντιληφθεί κάτι τέτοιο και περιέγραψε τη σχέση του με τους συμπαίκτες του ως πολύ φιλική.
Με τον Όντεγκαρντ απών, η Καστίγια διέλυσε με 5-1 την Λας Πάλμας Β. Την επόμενη αγωνιστική ο Όντεγκαρντ έμεινε στον πάγκο στη νίκη με 2-0 επί της Κονκένσε. Λίγες ημέρες αργότερα η AS έγραψε ότι ο έφηβος είχε απορρίψει την πρόταση να κάνει περισσότερες προπονήσεις με την Καστίγια, κάτι που στο τέλος οδήγησε σε ασυνεννοησία με τους συμπαίκτες του. Εξ' ου και ο πάγκος.

Η εντύπωση ότι η Καστίγια έπαιζε καλύτερα χωρίς τον Όντεγκαρντ είναι πλασματική εικόνα. Τα προβλήματα στην τακτική ήταν πιο θεμελιώδη. Εκτός αυτού, οι δύο νίκες χωρίς τον Νορβηγό ήρθαν σε ματς απέναντι σε ήδη υποβιβασμένες ομάδες. Παρόλα αυτά, η χημεία παραμένει πρόβλημα. Πριν το επόμενο ματς με την Τουδελάνο, η AS έγραψε ότι ο Όντεγκαρντ και ο πατέρας του Χανς Έρικ είχαν κάνει εποικοδομητικές συζητήσεις με τον σύλλογο και ότι όλα θα άλλαζαν, προσθέτοντας ότι ο έφηβος μέσος θα ξεκινούσε βασικός.
Έτσι και έγινε. Και αυτή τη φορά το παιχνίδι του ήταν διαφορετικό. Νωρίτερα, προσπαθούσε πάντα για το εντυπωσιακό. Τώρα, έπαιζε πιο απλά, αφήνοντας πολλές φορές την μπάλα στους συμπαίκτες του. Αν αυτό τον έκανε να απειλεί λιγότερο, παράλληλα τον έκανε να παίζει και πιο φυσικά. Τελικά, έγινε αλλαγή στο ημίχρονο, με την Καστίγια να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-0. Το ματς τελείωσε 1-1, με την AS να τονίζει ότι η ισοφάριση ήρθε χωρίς εκείνον στο γήπεδο, δίνοντας του ένα... μηδενικό για βαθμό. Αυτό, φυσικά, ήταν σκληρό. Μπορεί ο Όντεγκαρντ να μην ήταν εντυπωσιακός, όμως σίγουρα δεν ήταν τόσο χειρότερος από τους υπόλοιπους.
Ένας τραυματισμός στα πλευρά τον ανάγκασε να χάσει τα δύο επόμενα παιχνίδια. Η Καστίγια έχασε με 3-2 από την Ρεάλ Ουνιόν και έμεινε στο 2-2 εντός έδρας με την Σεστάο Ρίβερ. Όταν επέστρεψε με αντίπαλο την Σοσιεδάδ Β, έκανε καλή εμφάνιση, όπως και ολόκληρη η ομάδα, όμως η ήττα ήρθε και πάλι με 1-0.

Η επόμενη εμφάνισή του ήταν και η καλύτερή του. Εντός έδρας με την Γουαδαλαχάρα, ο Όντεγκαρντ έδωσε μία ασίστ, είχε δοκάρι με φάουλ και ξεκίνησε πολλές επιθέσεις. Παρά τις ευκαιρίες, όμως, ακόμη ένα λάθος στην άμυνα οδήγησε στο 1-1 και οι ελπίδες για άνοδο εξανεμίστηκαν. Αυτό σήμαινε ότι η νίκη 1-0 στο τελευταίο ματς με την Τολέδο, όπου ο Όντεγκαρντ ξεκίνησε καλά όμως δε συνέχισε ανάλογα, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον.
Ο Τύπος είχε ήδη ξεκινήσει να κάνει την ανάλυσή του. Μετά το ματς με την Γουαδαλαχάρα, η Marca εστίασε στον Ζιντάν, ενώ η AS στον Όντεγκααρντ. Το να κατηγορείς μόνο τον τελευταίο, όμως, είναι κάπως παραπλανητικό. Όλα μετράνε. Η ψυχολογία, η χημεία, η τακτική και το επίπεδο εμφανίσεων κάθε παίκτη. Οι εφημερίδες προχώρησαν σε απλοποίηση των πραγμάτων, κάτι που σπάνια δείχνει την αλήθεια.
Και αν οι μισθοί του Όντεγκαρντ ήταν όντως πολύ υψηλοί και δημιούργησαν πρόβλημα στα αποδυτήρια, τότε θα έπρεπε να αμφισβητηθεί και ο επαγγελματισμός των υπολοίπων. Το μέλλον θα δείξει αν ο Νορβηγός μείνει στην Καστίγια ή δοθεί δανεικός την επόμενη σεζόν σε κάποια ομάδα της Segunda. Τίποτα από τα δύο δεν μοιάζει ιδανικό και στη Νορβηγία ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αν ο νεαρός έκανε τη σωστή επιλογή, υπογράφοντας από τώρα στη Ρεάλ.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: