Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Best of: Roma vs. Lazio!!

Το Ρόμα-Λάτσιο είναι ώρες μακριά και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα derby della Capitale των τελευταίων ετών που ξεχωρίζουν.
Ακόμα και όταν το βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει, από μόνο του το derby της Eterna Citta αποτελεί κίνητρο για τους παίκτες των δύο ομάδων που θα τεθούν ξανά αντιμέτωποι στην Serie A. Οι εκπρόσωποι της ιταλικής πρωτεύουσας κοντράρονται για την 12 αγωνιστική και εμείς πάμε να θυμηθούμε τα ματς αυτού του αιώνα που έμειναν περισσότερο στη μνήμη, όταν Ρόμα και Λάτσιο μάχονταν για το Scudetto και είχαν παικταράδες στη σύνθεσή τους…


2000 | Λάτσιο - Ρόμα 2-1
Είναι η χρονιά που η Λάτσιο ‘σκοτώνεται’ με την Γιουβέντους για το πρωτάθλημα και στις 25 Μαρτίου, 8 αγωνιστικές πριν το τέλος ‘φιλοξενεί’ τη μισητή συμπολίτισσα η οποία την είχε συντρίψει 4-1 στο ματς του πρώτου γύρου. Η Ρόμα, που δεν είχε καμία σχέση με το Scudetto και τερμάτισε 6η, προηγήθηκε μόλις στο 1’ με τον Μοντέλα να νικά με κοντινή προβολή ύστερα από κόρνερ τον Μαρκετζιάνι. Η απάντηση της ομάδας του Σβεν Γκόραν Ερικσον ήταν άμεση. Στο 24’ ύστερα από συνδυασμό με τον Σιμόνε Ιντζάγκι ο Νέντβεντ έκανε το 1-1 με σουτ μέσα από την περιοχή και τρία λεπτά αργότερα ο Βερόν με μυθικό φάουλ γύρισε το ματς για το 2-1 που ήταν και το τελικό. Η Λάτσιο στο τέλος άφησε από κάτω την Γιουβέντους και κατέκτησε τον τίτλο.



2002 | Λάτσιο - Ρόμα 1-5
Η Ρόμα υπερασπιζόταν τον τίτλο της τη σεζόν 2001-02 και έδινε σκληρή μάχη με την Γιουβέντους για να το καταφέρει. Εννιά αγωνιστικές πριν το φινάλε της Serie A, στις 10 Μαρτιου, έπαιξε το derby με την Λάτσιο, η οποία ήταν εκτός τίτλου, όμως είχε το έξτρα κίνητρο να της κόψει το πρωτάθλημα. Οι οπαδοί των Λατσιάλι όχι μόνο δεν είδαν κάτι τέτοιο, αλλά έζησαν την απόλυτη τραγωδία. Με χατ τρικ (13’, 30’, 37’) ο Βιντσέντζο Μοντέλα είχε το σκορ στο 0-3 στο πρώτο μέρος και παρότι ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς μείωσε νωρίς στην επανάληψη με πέναλτι (54’) ο Aeroplanino έκανε καρέ γκολ στο 64’ και ο Φραντσέσκο Τότι με τη λόμπα που έχει περάσει στην ιστορία του calcio (72’), διαμόρφωσε το τελικό 1-5. Τελικά οι Τζαλορόσι έχασαν τον τίτλο από την Γιουβέντους για έναν βαθμό.



2005 | Λάτσιο - Ρόμα 3-1
Το ματς είναι για τον πρώτο γύρο της σεζόν 2004-05, στην οποία η Ρόμα τερμάτισε 7η και η Λάτσιο 9η. Χωρίς να έχει ενδιαφέρον για τον τίτλο, πέρασε στην ιστορία για τον φασιστικό χαιρετισμό του Πάολο Ντι Κάνιο, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Ιταλός επιθετικός, που είχε κάνει κάτι ανάλογο και στο ‘πολιτικό’ ντέρμπι κόντρα στην Λιβόρνο έναν μήνα νωρίτερα, άνοιξε το σκορ στο 30’ και αφού ο Κασάνο ισοφάρισε για τους Τζαλορόσι (69’) η Λάτσιο πήρε τη νίκη με 3-1 χάρη σε γκολ των Σέζαρ (74’), Ρόκι (85’). Ο ίδιος είπε ότι είναι «φασίστας και όχι ρατσιστής» και ότι «έκανα τον ρωμαϊκό χαιρετισμό προς τους δικούς μου ανθρώπους». Η Λάτσιο διαχώρισε τη θέση της από την ενέργεια και ο Μπλάτερ είχε δηλώσει ότι τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να τιμωρούνται δια παντώς. Τελικά στον Ντι Κάνιο επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και όχι άλλη ποινή.



2009 | Λάτσιο - Ρόμα 4-2
Την περίοδο 2008-09 η Ρόμα τερμάτισε 6η και η Λάτσιο 10η, όμως προσέφεραν ένα derby που είχε πολλή δράση. Στις 11 Απριλίου και την 31η αγωνιστική, οι γηπεδούχοι Λατσιάλι πήραν προβάδισμα από τα αποδυτήρια χάρη στις γκολάρες των Πάντεφ (2’) και Ζάρατε (4’). Ο Μεξές μείωσε (10’) όμως στο δεύτερο μέρος ο Λιχτστάινερ με κεφαλιά (58’) έδωσε ξανά προβάδισμα δύο γκολ στην ομάδα του Ντέλιο Ρόσι πριν αποβληθεί ο Πανούτσι (61’). Η κοκομαχία Ματουζάλεμ και Μεξές έφερε την αποβολή και στους δύο (75’) και παρότι ο Ντε Ρόσι μείωσε ξανά για την Ρόμα (80’) η Λάτσιο σφράγισε την αξιομνημόνευτη νίκη με 4-2 με τον Κολάροφ (85’).



2010 | Λάτσιο - Ρόμα 1-2
Το 2009-10 ήταν η σεζόν που η Ρόμα διεκδίκησε ρεαλιστικά το Scudetto. Με τη μάχη με την Ιντερ να έχει χτυπήσει κόκκινο, οι Τζαλορόσι έπαιξαν το αιώνιο ντέρμπι σαν τυπικά φιλοξενούμενοι, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος. Η Magica προερχόταν από 5 σερί νίκες και ήταν 23 αγώνες αήττητη, όμως στο ημίχρονο ήταν πίσω στο σκορ 1-0 από το γκολ του Ρόκι στο 14’. Σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο της σεζόν ο Κλαούντιο Ρανιέρι πήρε μία μεγάλη απόφαση καθώς έβγαλε από το ματς τους Φραντσέσκο Τότι και Ντανιέλε Ντε Ρόσι. Η συνέχεια δικαίωσε τον allenatore. Αφού ο Ζούλιο Σέζαρ απέκρουσε το πέναλτι του Φλόκαρι, η Ρόμα με δύο γκολ του Μίρκο Βούτσινιτς με πέναλτι και φάουλ (53’, 63’) γύρισε την κατάσταση και πήρε την τεράστια νίκη. Στο επόμενο ματς παρότι προηγήθηκε στο ημίχρονο, έχασε 1-2 από την Σαμπντόρια με δύο γκολ του Πατσίνι και τελικά τον τίτλο από την Ιντερ.



2013 | Ρόμα - Λάτσιο 0-1
Το μοναδικό ματς της λίστας που έκρινε τίτλο και σίγουρα έχει μεγαλύτερη αξία. Τον Μάιο του 2013 οι μισητές αντίπαλοι από την Eterna Citta έδωσαν ραντεβού στο Olimpico για να παίξουν στον τελικό του Coppa Italia. Ηταν και είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός ανάμεσα στις δύο και αυτή που θριάμβευσε ήταν η Λάτσιο. Η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς σκόραρε με τον Λούλιτς στο 70’ και αφού στη συνέχεια σώθηκε από το δοκάρι πανηγύρισε το 6ο Κύπελλο της ιστορίας της, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη αξία αφού είναι σε βάρος της αιώνιας αντιπάλου.





*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: