Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Το ντέρμπι της ευτυχίας!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Σάλκε. 
Το κλίμα είναι διαφορετικό. Η αίσθηση διαφορετική. Οι προσδοκίες διαφορετικές. Μόλις 42 χιλιόμετρα χωρίζουν το Ντόρτμουντ από το Γκελζενκίρχεν, όμως όλα μοιάζουν πολύ μακρινά. Το μεγάλο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ (Κυριακή 08/11 16:30, OTE Sport 3 HD) βρίσκει την Μπορούσια φαβορί και την Σάλκε αουτσάιντερ. Τίποτα διαφορετικό, δηλαδή, σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Οι ρόλοι είναι οι ίδιοι.
Οι ομάδες είναι δύο «εργοτάξια» από το ξεκίνημα της σεζόν. Τούχελ και Μπράιτενραϊτερ θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός στους πάγκους και στη μία πλευρά το ποτήρι είναι μισογεμάτο, ενώ στην άλλη μισοάδειο. Τη στιγμή που η Ντόρτμουντ όχι μόνο έχει αφήσει πίσω της την περσινή καταστροφική σεζόν, αλλά και την ήττα από την Μπάγερν, έχοντας πετύχει 20 γκολ στα 5 ματς μετά το Μόναχο, οι βασιλικοί μπλε ψάχνουν ξανά τον καλό τους εαυτό.

Το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό και για τις δύο πλευρές. Η Μπορούσια έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ φέτος η Σάλκε έκανε το καλύτερο ξεκίνημά της εδώ και 44 χρόνια. Ξαφνικά, όμως, βρίσκεται με μόλις 1 νίκη στα τελευταία 6 ματς. «Είναι η πρώτη κρίση του Μπράιτενραϊτερ», διαπίστωσε η WAZ και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους φιλοξενούμενους.
Για τον απλούστατο λόγο ότι ξέρουμε τι να περιμένουμε από τους γηπεδούχους, που θα παραταχθούν χωρίς τον τραυματία Ρόις. Αυτή τη φορά ο Μπράιτενραϊτερ είναι εκείνος που πρέπει να βγάλει λαγό από το καπέλο του και να δείξει ότι έχει Plan B. Διότι, η ομάδα του είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις από μία ομάδα της Bundesliga. Ο αντίπαλος, όμως, όχι. «Δηλητήριο» χαρακτήρισε την τακτική και την προσαρμοστικότητα της Ντόρτμουντ το 11Freunde για τους υπόλοιπους του πρωταθλήματος (πλην των πρωτοπόρων).
Ο συνδυασμός της τακτικής του Τούχελ με εκείνης του Κλοπ έχει κάνει την Μπορούσια πολύ αποτελεσματική απέναντι σε ομάδες με το πλάνο της Σάλκε. Απέναντι στον «τυπικό» αντίπαλο στο πρωτάθλημα. Γι’ αυτό και με νίκη θα παραμείνει… μόλις στο -5 από την υπερηχητική Μπάγερν. Οι κίτρινοι ξεπερνούν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο σε σχέση με τους αντιπάλους τους.

«Το ντέρμπι έρχεται σε καλή στιγμή για εμάς», τόνισε ο Γκουντογκάν στο επίσημο site της Bundesliga. Δεν έχει άδικο. Η Μπορούσια έχει βρει πολύ γρήγορα τον νέο της χαρακτήρα. Τη νέα της ταυτότητα, τη στιγμή που ο μισητός εχθρός ακόμα ψάχνεται. Τα δύο εργοτάξια, πλέον, μοιάζουν πολύ διαφορετικά. Στο ένα όλα είναι ήρεμα. Τα θεμέλια έχουν μπει και όλοι κοιτάζουν τις λεπτομέρειες. Πώς θα κάνουν πιο όμορφο αυτό που δημιουργούν, καθώς οι βάσεις είναι στέρεες.
Στο άλλο επικρατεί το απόλυτο χάος. Βασικά συστατικά που λείπουν, καυγάδες, φωνές, φασαρία. Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Σάλκε επιβεβαιώνουν τον κανόνα των τελευταίων ετών: η αυτοκαταστροφή έρχεται με την πρώτη ευκαιρία. «Επιστρέψαμε στις παλιές μέρες», όπως είπε ο Χέβεντες μετά την ισοπαλία με την Ίνγκολσταντ (1-1). Στις παλιές συνήθειες καλύτερα.
Ο Χελντ αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη τύπου πριν λίγες ημέρες, προκειμένου να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει στο πόστο του τεχνικού διευθυντή μέχρι το καλοκαίρι, όταν και το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται. Τότε, μάλλον θα έρθει και το διαζύγιο. Ξαφνικά, οι παίκτες νιώθουν αβεβαιότητα, καθώς συμφώνησαν στο πρότζεκτ με εκείνον στο τιμόνι και ο Μπράιτενραϊτερ ανασφάλεια. Μπορεί το μέλλον του να μην είναι συνδεδεμένο με τον άνθρωπο που τον επέλεξε, όμως σίγουρα είναι αμφίβολο.

Ο τεχνικός της Σάλκε βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία να μαθαίνει, τη στιγμή που ο αντίπαλός του δείχνει έτοιμος για αυτό το επίπεδο από καιρό. «Bonusspiele» χαρακτήρισε το ματς με την Ντόρτμουντ και εκείνα με Μπάγερν και Λεβερκούζεν, που ακολουθούν. «Παιχνίδια-μπόνους». Όσο ειλικρινής και να είναι, όπως πέρυσι όταν μετά τη συντριβή της Πάντερμπορν από την Μπάγερν ευχαριστούσε τους Βαυαρούς για το «πάρτι», πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τα πάντα. Πρέπει να «μεγαλώσει», καθώς πλέον δουλεύει σε top σύλλογο.
Ο Χελντ τον κάλεσε δημόσια να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε, ενώ σύμφωνα με την Bild μέχρι και οι βασικοί σπόνσορες του συλλόγου εξέφρασαν τα παράπονά τους, καθώς αυτή η δήλωση δεν συνάδει με τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την επάνοδο στο Champions League. «Είναι αλήθεια. Δεν συμφωνούμε πάντα, όμως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να επιτρέπεται στον καθένα να λέει την άποψή του», είπε ο Χελντ στην FAZ, με τον Μπράιτενραϊτερ να διευκρινίζει ότι εννοούσε ότι η ομάδα του δεν έχει το βάθος των αντιπάλων της.

 «Είναι η Σάλκε στο δρόμο προς τη μετριότητα;», αναρωτήθηκε η Ruhr Nachrichten. Ένα αποτέλεσμα δεν είναι ικανό για την ετυμηγορία, όμως με το πρόγραμμα που ακολουθεί, το ντέρμπι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. «Ακόμη και αν η Ντόρτμουντ είναι 1η και εμείς 18οι, μπορούμε να κερδίσουμε», είπε ο Γκορέτσκα, που με την απουσία του Γκάις πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα στο γήπεδο.
Το 87ο ντέρμπι στην Bundesliga και 147ο συνολικά είναι το πρώτο μετά τη σεζόν 2009-10, που δεν βρίσκει καμία από τις ομάδες στο Champions League, που είναι και ο κοινός φετινός στόχος. Ο μύθος θέλει τους παίκτες της Σάλκε, που κυριαρχούσε στη Βεστφαλία, να μην πηγαίνουν για να πάρουν τα μετάλλιά τους μετά την ήττα στον τελικό του τοπικού πρωταθλήματος με αντίπαλο την Μπορούσια (3-2) το 1947. Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ένα μεγάλο ντέρμπι (μία από τις εκδοχές).

Από τότε, υπάρχουν πολλές τρελές ιστορίες, όπως το «Nebelderby», το «ντέρμπι της ομίχλης» το 1966, το σκυλί που πήρε στο κυνήγι και δάγκωσε τον Φρίντελ Ράους στο 1969 και το περίφημο λιοντάρι που πόζαρε μπροστά από τους παίκτες το 1970.




Όπως φέτος, που πριν το ματς περίπου 3.000 οπαδοί της Σάλκε αποφάσισαν να επισκεφθούν τους παίκτες στην τελευταία προπόνηση. Οι Ultras είχαν ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα μποϊκοτάρουν το ντέρμπι λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και μετά την απόφαση της αστυνομίας να μειώσει τα εισιτήρια, που δικαιούνται οι φιλοξενούμενοι. Ο τρόπος που επέλεξαν να δείξουν τη στήριξή τους είναι άκρως εντυπωσιακός.
 
Das ist einfach zu GEil um es euch nicht zu zeigen
Posted by Marco Höger on Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015


«Όταν τα συναισθήματα είναι τέτοια, μπορούν να δώσουν κίνητρο», τόνισε ο Τόμας Τούχελ, που για τη δική του ομάδα ήθελε η τελευταία προπόνηση να είναι κλειστή, όπως συμβαίνει παραδοσιακά. Ήθελε εκείνος και οι παίκτες του να είναι σε «ήρεμη κατάσταση» και να δουλέψουν με την ησυχία τους. Αυτή η αρμονία και η αγωνιστική ανωτερότητα είναι το όπλο της Μπορούσια. Από την άλλη πλευρά, έχουμε το συναίσθημα. Εκείνο, που οδηγεί στην υπέρβαση.
 
Einstimmung aufs DERBY: Tausende Schalker waren beim Abschlusstraining und sorgten für zusätzliche Motivation fürs morgige Spiel!
Posted by FC Schalke 04 on Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015



Η Σάλκε είναι εκείνη που πρέπει να ρισκάρει. Εκείνη που πρέπει να βγει από το «συνηθισμένο», ώστε να αιφνιδιάσει. Το ντέρμπι δεν κρίνει τη σεζόν, όμως διαμορφώνει το τώρα. Και με την διακοπή να ακολουθεί, η δουλειά για τον νικητή θα είναι πολύ πιο εύκολη.
Οι παίκτες των βασιλικών μπλε περνούν ένας-ένας, για να δώσουν το χέρι τους στους οπαδούς. Ξέρουν τι σημαίνει αυτό το ματς για εκείνους. Άλλωστε, για να πάρετε μία εικόνα, είναι η πρώτη φορά που το ματς θα διεξαχθεί Κυριακή μεσημέρι και αυτό οδήγησε στην αναβολή 52 αγώνων στα τοπικά πρωταθλήματα, καθώς δεν θα υπήρχε ούτε άνθρωπος στις εξέδρες! Τα υπόλοιπα 40 άλλαξαν ώρα και θα διεξαχθούν νωρίτερα.
«Δυστυχώς, πολύ σύντομα η πίεση θα είναι τεράστια για αυτά τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που θέλω να αλλάξω στη Σάλκε», είχε πει πριν λίγες εβδομάδες ο Μπράιτενραϊτερ. Προφητική ή όχι η δήλωσή του επιβεβαιώνεται. Μετά την απόλυση του Κέλερ, η Σάλκε βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση της ψυχής της. Όλα έδειχναν ότι είναι στο σωστό δρόμο. Τελικά, λίγες ώρες πριν το Revierderby ψάχνει ακόμα την ευτυχία, εκείνη, που ό,τι και να συμβεί έχει βρει η Ντόρτμουντ…



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: