Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ξανά στο τραπέζι η κατάργηση της 15ετίας για την καταβολή σύνταξης!


Ξανά στο τραπέζι η κατάργηση της 15ετίας για την καταβολή σύνταξης

Το θέμα επανήλθε εκτός ατζέντας από τους δανειστές - Θεωρούν ότι είναι μικρό το διάστημα και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση - Μπροστά σε αδιέξοδο χιλιάδες άνεργοι.

Αγεφύρωτο φαίνεται το χάσμα στο ασφαλιστικό μεταξύ των επιδιώξεων της κυβέρνησης και των απαιτήσεων των δανειστών οι οποίοι επανέφεραν χθες εκτός ατζέντας το θέμα της αύξησης της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή σύνταξης.

Συγκεκριμένα υπέβαλαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις, χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους, σχολιάζοντας ότι η 15ετία είναι μικρό διάστημα και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση.

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του email Χαρδούβελη είχε συμφωνήσει τα απαιτούμενα χρόνια ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης να αυξηθούν από τα 15 στα 20 (αύξηση ενσήμων στα 6.000 από 4.500 που ισχύει σήμερα).

Ωστόσο η 15ετία αναφέρεται και στη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη της βασικής σύνταξης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί όποιος βγαίνει στη σύνταξη με τα κατώτατα όρια, εισπράττει μόνο το αναλογικό κομμάτι βάσει των ενσήμων του (250-300 ευρώ) και λαμβάνει το υπόλοιπο μέρος που χρηματοδοτεί το κράτος μόλις συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών. Αυτό αποτελεί έτσι κι αλλιώς αντικίνητρο για πρόωρη συνταξιοδότηση. Στην περίπτωση όμως που ο ασφαλισμένος παραμένει για καιρό άνεργος η επιλογή της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι σχεδόν αναγκαστική. Η ενδεχόμενη αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης θα οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο πολλές κατηγορίες ανέργων οι οποίοι - με δεδομένο ότι ο δείκτης ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια - δεν μπορούν να βρουν δουλειά αλλά ούτε και να βγουν στη σύνταξη για να εισπράξουν έστω αυτό το πενιχρό επίδομα.

Το μέτρο που είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι με την προηγούμενη κυβέρνηση θα εφαρμοζόταν για τους σημερινούς 40άρηδες που γεννήθηκαν μετά το 1975 προκειμένου να μη θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Οι δανειστές εμφανίστηκαν ότι δεν πείθονται από τις αποδόσεις σε βάθος χρόνου που θα επιφέρει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Διαπίστωσαν ελλείψεις στην «ποσοτικοποίηση» του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Έτσι συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί αναλυτικά η μεταρρύθμιση στις αρχές Ιανουαρίου.

Είναι φανερό ότι αν εγκρίνουν τη μεταρρύθμιση δεν αποκλείεται να συζητήσουν και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ως μέρος της συνολικής πρότασης, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο.

Χθες πάντως στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κατρούγκαλο άκουσαν τις προτάσεις του υπουργείου για αύξηση των εισφορών χωρίς να εκφέρουν άποψη.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: