Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Έκανε απλώς το αυτονόητο!!


Έκανε απλώς το αυτονόητο

O Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Άρσεναλ.
Τέλος και για φέτος η πρώτη φάση του Champions League. Μετά το πέρας των ομίλων η γεύση που αφήνει στον εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μάλλον γλυκόπικρη. Από τη μια η πορεία των ερυθρολεύκων μέχρι το τελευταίο ματς. Με νίκες επί των αδύναμων Κροατών εντός και εκτός έδρας, νίκη στο Λονδίνο επί της μεγάλης Άρσεναλ και οι φυσιολογικές ήττες μέσα- έξω από την υπερταχεία του Μονάχου το πρόσημο είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Από την άλλη φθάνουμε στο χθεσινό παιχνίδι στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης όπου ο Ολυμπιακός πάει για τέσσερα αποτελέσματα!

Νίκη, ισοπαλία με οποιοδήποτε σκορ, ακόμα και ήττα με 0-1 ή 1-2. Οι προϋποθέσεις που είχε μπροστά του κάτι παραπάνω από ιδανικές. Αν ένα σενάριο του δινόταν η ευκαιρία να διαλέξει ίσως να ήταν αυτό. Τι πέτυχε; Να χάσει με 3-0 χωρίς ουσιαστικά να κάνει ευκαιρία, ένα μόνο σουτ που χρειάστηκε να επέμβει ο Τσεχ, και να αποκλειστεί από την συνέχεια της διοργάνωσης. Πρόσημο σαφέστατα αρνητικό. Τι μένει στη ζυγαριά; Η μέχρι τώρα πορεία ή ο οδυνηρός αποκλεισμός και η κακή παρουσία της μιας βραδιάς;

Εξαρτάται πως βλέπεις το ποτήρι. Κατά τη γνώμη μου η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Στα δικά μου μάτια ο πρωταθλητής Ελλάδας έκανε απλώς το αυτονόητο. Πέρασε τρίτος από έναν όμιλο που πρακτικά δεν μπορούσε να βγει τέταρτος. Η υπέρβαση δεν έγινε. Αν μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αρκεί στον κόσμο και στην διοίκηση του Ολυμπιακού μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη, που στην οικονομία του ομίλου τελικά δεν σήμαινε τίποτα, πάω πάσο.

Μία ομάδα, ένας οργανισμός με την οργάνωση του πρωταθλητή επιβάλλεται, όταν οι συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές όπως σήμερα, να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Σήμερα στο Φάληρο ο σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας, η ομάδα που από τα τελευταία είκοσι χρόνια μέρος στους όμιλους του Champions League παίρνει τα δεκαοχτώ, ο σύλλογος που με βάση τα λεγόμενα της διοίκησης του επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη του, αν και κατά τη γνώμη μου ο μοναδικός επενδυτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η ίδια η UEFA, παρουσιάστηκε κατώτερος του αναμενόμενου.

Και πάμε στον προπονητή των Πειραιωτών. Η μέχρι τώρα παρουσία του στον πάγκο για πολλούς κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Νέο ρεκόρ νικών στην Ελλάδα, έσπασε το στοιχειωμένο δικό του, διπλά σε έδρες όπως το Emirates και το Ζάγκρεμπ στην Ευρώπη. Υπάρχει και το αλλά όμως. Μπάλα καλή δεν έχουμε δει, με εξαίρεση το ματς στο Λονδίνο και τα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά μετά από χρόνια εντός έδρας στην Ευρώπη έχει αρνητικό συντελεστή γκολ και νικών- ηττών, ενώ και η διαχείριση του ρόστερ μοιάζει να έχει αρκετά ζητήματα.

Ντουρμάζ εκτός λίστας, όπως και ο έμπειρος Φουστέρ, πολλοί παίκτες φαίνεται στα πρόσφατα ματς να πάσχουν σε φυσική κατάσταση και αντοχή, ενώ και το ροτέισον μπάζει. Και φθάνουμε στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι. Κατεβάζει τον Ολυμπιακό χωρίς τους δύο πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές του. Καμπιάσο και Τσόρι είδαν, ο πρώτος ολόκληρο, ο δεύτερος το μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης από τη θέση του αναπληρωματικού. Η είσοδος μάλιστα του Ντομίνγκεζ μετά το 3-0 πιο πολύ με ανέκδοτο φαίνεται παρά με κίνηση ουσίας για αλλαγή των συσχετισμών.

Οι γηπεδούχοι έδειχναν ομάδα χωρίς εναλλακτικό πλάνο μόλις τους στράβωσε το ματς. Αυτό φαίνεται και από την τρικυμία του Σίλβα στις αλλαγές του. Και οι τρεις έγιναν σε χρονικό σημείο που δεν υπήρχε περιθώριο επιστροφής στην διεκδίκηση της πρόκρισης. Η πρώτη γίνεται μετά το τρίτο γκολ της ομάδας του Βενγκέρ και αφού πρώτα έχασε σχεδόν είκοσι λεπτά από το 2-0. Μπήκε στο ματς χωρίς ξεκάθαρο πλάνο, μάλλον πιο πολύ τον μπέρδεψε και αυτόν και την ομάδα του ότι δεν κυνηγούσε κάτι συγκεκριμένο, όπως η λονδρέζικη ομάδα, αλλά ότι βολευόταν με διάφορα αποτελέσματα.

Η επόμενη μέρα, λοιπόν, βρίσκει τους ερυθρόλευκους στο Europa League. Οι πιθανότητες διάκρισης μέσω του δεύτερου θεσμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι σαφώς περισσότερες. Δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μεγάλα club και εδώ, αλλά δεν έχει την δυσκολία, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, του Champions League. Αν κοιτάξει κανείς τους λεγόμενους ανίσχυρους, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στους ισχυρούς, θα βρει ομάδες βουνά. Σύλλογοι όπως η Βαλένθια, η Σεβίλλη που έρχονται επίσης από την ίδια με τους Πειραίωτες διοργάνωση, αλλά και κάποιοι από τους πιθανούς από τους ομίλους του Europa, δεν είναι αμελητέες ποσότητες σε καμία περίπτωση. Όμως πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες ομάδων από ισχυρά πρωταθλήματα να " παρατούν" την ευρωπαϊκή προοπτική μπροστά στην πιθανότητα μιας εγχώριας διάκρισης. Τα υπόλοιπα μετά την κλήρωση της προσεχούς Δευτέρας.
152

Περισσότερα από τη κατηγορία Χρήστος Σούτος

*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: