Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Δεκαέξι… κλικ από το Champions League!

Η Ρεάλ προκρίνεται για 19η συνεχόμενη χρονιά από τους ομίλους του Champions League, η Μπάγερν παίρνει την πρωτιά για 14η φορά και η Μπαρτσελόνα πάει για το πρώτο repeat. Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος…

Δεκαέξι… κλικ από το Champions LeagueΗ πρώτη φάση των ομίλων του Champions League ολοκληρώθηκε και οι 16 ομάδες που συνεχίζουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση περιμένουν να μάθουν τους αντιπάλους τους στα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια στην κλήρωση της Δευτέρας (14/12). Ως γνωστόν, οι πρώτες κάθε ομίλου (Ρεάλ Μαδρίτης, Βόλφσμπουργκ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Τσέλσι, Ζενίτ) θα αντιμετωπίσουν τις δεύτερες (Παρί Σεν Ζερμέν, Αϊντχόφεν, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Ρόμα, Άρσεναλ, Ντιναμό Κιέβου, Γάνδη).

Άλλες πέτυχαν τον στόχο τους εύκολα, άλλες πιο δύσκολα και αγχωτικά, αλλά όλες έχουν λόγο να πανηγυρίζουν. Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτές τις 16 ομάδες, που θα κάνουν και πάλι ωραία τα βράδια μας από τον Φεβρουάριο του 2016.

Η Ρεάλ Μαδρίτης προκρίνεται από τη φάση των ομίλων για 19η συνεχόμενη φορά. Στην αυλαία του Α’ ομίλου συνέτριψε 8-0 τη Μάλμε και ισοφάρισε το σκορ της μεγαλύτερης σε έκταση νίκης στη διοργάνωση, ενώ με το καρέ που πέτυχε ο Ρονάλντο, έφτασε τα 11 γκολ και έγινε ο πρώτος παίκτης που φτάνει σε διψήφιο αριθμό στην πρώτη φάση. Το δεύτερο εισιτήριο κατέληξε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ούτε αυτή δυσκολεύτηκε και μάλιστα διακρίθηκε στον αμυντικό τομέα. Το μόλις ένα γκολ παθητικό αποτελεί ισοφάριση της καλύτερης επίδοσης έως τώρα.

inner

Στον Β’ όμιλο, την πρωτιά κέρδισε στο νήμα η Βόλφσμπουργκ με τη δραματική νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η εμπειρία της στη διοργάνωση δεν είναι μεγάλη και για του λόγου το αληθές προκρίνεται στα νοκ άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Αϊντχόφεν «άνοιξε το δώρο» των Γερμανών και με τη νίκη της νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πήρε την δεύτερη θέση. Είναι η πρώτη ολλανδική ομάδα που προκρίνεται από τη φάση των ομίλων μετά το μακρινό 2006-07. Τότε ήταν η ίδια που είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε την πρώτη θέση του Γ’ ομίλου, μετά τη νίκη στη Λισσαβόνα και αυτό συμβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πριν τη σεζόν 2013-14, οι «ροχιμπλάνκος» το είχαν καταφέρει μόλις μια φορά. Η πρόκριση της Μπενφίκα, έστω και ως δεύτερη, αποτελεί επιτυχία για τους Λουζιτανούς, έστω κι αν η φετινή Γαλατασαράι και η Αστάνα δεν προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη επιτυχία των «αετών» σε οχτώ παρουσίες τους στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Στον Δ’ όμιλο, η Μάντσεστερ Σίτι, που παλεύει τα τελευταία χρόνια να διακριθεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, κατάφερε, με τη νίκη επί της Γκλάντμπαχ, να πάρει την πρώτη θέση μόλις για πρώτη φορά. Το δεύτερο εισιτήριο πήρε εξίσου εύκολα η Γιουβέντους. Η περυσινή φιναλίστ της διοργάνωσης θέλει να φτάσει και φέτος ψηλά, αλλά ένα επιπλέον κίνητρο είναι η διατήρηση του εντός έδρας αήττητου, το οποίο πλέον φτάνει τα 16 παιχνίδια. Σε αυτά, οι «μπιανκονέρι» μετρούν δέκα νίκες και έξι ισοπαλίες.

Εύκολο έργο είχε στον Ε’ όμιλο η κάτοχος του τροπαίου Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα για να κατακτήσουν την πρωτιά και θα προσπαθήσουν να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα κάνει το repeat, κατακτώντας την κούπα στο Μιλάνο. Τους Ισπανούς ακολούθησε στη φάση των «16» η Ρόμα, που λίγο έλειψε να «αυτοκτονήσει». Οι Ρωμαίοι πήραν το δεύτερο εισιτήριο έχοντας συγκεντρώσει μόλις 6(!) βαθμούς, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Ζενίτ, που είχε προκριθεί με τους ίδιους βαθμούς τη σεζόν 2013-14.

inner

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί, η Μπάγερν Μονάχου κατάκτησε την πρώτη θέση στον ΣΤ’ όμιλο. Οι Βαυαροί καταφέρνουν κάτι τέτοιο για 14η φορά και ισοφάρισαν στη σχετική λίστα την επίδοση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην κορυφή βρίσκεται η Μπαρτσελόνα (17) και ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης (15). Η Άρσεναλ είδε τον χάρο με τα μάτια της, αλλά με το διπλό επί του Ολυμπιακού, πήρε την δεύτερη θέση, υπερτερόντας στην ισοβαθμία με τους «ερυθρόλευκους». Ήταν η 16η συνεχόμενη πρόκριση των «κανονιέρηδων» στα νοκ άουτ παιχνίδια.

inner

Η Τσέλσι, έστω και στο φινάλε, νίκησε την Πόρτο και εξασφάλισε πρόκριση και πρώτη θέση στον Ζ’ όμιλο. Αυτό συνέβη για 10η φορά στις τελευταίες 13 σεζόν. Δύο φορές οι «μπλε» τερμάτισαν δεύτεροι και μια αποκλείστηκαν, αλλά έμεινε στην ιστορία. Ήταν τη σεζόν 2013 και έγιναν η πρώτη κάτοχος που αποκλείεται στη φάση των ομίλων. Βέβαια, ο… υποβιβασμός στο Europa League της βγήκε σε… καλό, αφού πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Την ακολούθησε η Ντιναμό Κιέβου, που προκρίνεται στα νοκ άουτ για πρώτη φορά από τη σεζόν 1999-00. Είχε σερί 10 αποτυχημένων παρουσιών, που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία.

Έναν υγιεινό… περίπατο έκανε στον Η’ όμιλο η Ζενίτ. Η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης κατέκτησε πανεύκολα την πρώτη θέση, ενώ στην αυλαία έχασε την ευκαιρία να κλείσει την πρώτη φάση με το απόλυτο νικών, καθώς ηττήθηκε στο Βέλγιο από τη Γάνδη. Λίγες είναι οι ομάδες μέχρι τώρα που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Η Γάνδη, που είναι μια από τις σταχτοπούτες της φετινής διοργάνωσης, έκανε την έκπληξη και πήρε το δεύτερο εισιτήριο, μπροστά από Βαλένθια και Λιόν. Έγινε, επίσης, η πρώτη βελγική ομάδα που προκρίνεται, μετά την Άντερλεχτ, που είχε περάσει στη δεύτερη φάση την περίοδο 2000-01.

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: