Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη Στραματσόνι: «Αυτό είναι το ιδανικό στυλ παιχνιδιού»


Συνέντευξη Στραματσόνι: «Αυτό είναι το ιδανικό στυλ παιχνιδιού»

Τελειότητα στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει. Όμως ο Αντρέα Στραματσόνι περιέγραψε πως φαντάζεται ο ίδιος το ιδανικό στυλ παιχνιδιού και την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

Στην Ιταλία ψάχνουν απεγνωσμένα το… γκολ. Οι πενιχρές επιδόσεις των ομάδων της Serie A στο σκοράρισμα έχουν προκαλέσει προβληματισμό και έχουν δώσει τροφή για… σκέψη και αναλύσεις στον ιταλικό Τύπο.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσόνι. Σε δηλώσεις του στην «Corriere dello Sport», ο «Στράμα» εξήγησε γιατί στην πατρίδα του τα γκολ μπαίνουν με το σταγονόμετρο, κάνοντας ειδική αναφορά τόσο στο αμυντικογενές στυλ πολλών ομάδων όσο και στις περιορισμένες, πλέον, οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν στο Καμπιονάτο σε σχέση με τα άλλα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Ιταλός τεχνικός τόνισε ότι θα πρέπει να κατανεμηθούν διαφορετικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα ώστε να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και το… επιθετικό πνεύμα στη Serie A.

Επικαλέστηκε, πάντως, και το παράδειγμα της ιδιαίτερα αποτελεσματικής Νάπολι, η οποία σκοράρει αρκετά συχνά χάρη στο αγωνιστικό της στυλ. Στέλνοντας έτσι και το μήνυμα ότι αυτό είναι για εκείνον το ιδανικό αγωνιστικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που προφανώς θα ήθελε πολύ να εφαρμόσει και στον Παναθηναϊκό…

«Πράγματι, στην Ιταλία δεν σκοράρουμε πολύ», ανέφερε ο Στραματσόνι και συνέχισε: «Είναι θέμα νοοτροπίας, κουλτούρας, οικονομικών δυνατοτήτων, αλλά και δεξιότητας. Γιατί δεξιότητας; Γιατί στην Ιταλία ξέρουμε όσο κανείς άλλος πώς να παίζουμε άμυνα. Ωστόσο, ένα ξεκάθαρο παράδειγμα σωστής λειτουργίας είναι η Νάπολι: στο πρωτάθλημα και στο Europa League έχει πετύχει 53 γκολ σε 23 παιχνίδια. Αλλά έχει και μία καταπληκτική προσήλωση στη φάση που δεν έχει την κατοχή της μπάλας. Και ακόμα περισσότερο στη φάση ανάκτησης της μπάλας. Το θέμα της άμυνας είναι κάτι που συνειδητοποιώ τώρα που βρίσκομαι σε ένα μικρότερο πρωτάθλημα, το ελληνικό. Συνειδητοποιώ τη διαφορά που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα στην Ιταλία συγκριτικά με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντως, είναι σημαντικό και το οικονομικό ζήτημα. Χάνουμε τους παίκτες πρώτης γραμμής, που κατευθύνονται σε άλλα πρωταθλήματα. Εάν η κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ιταλία ήταν παρόμοια με εκείνη της Αγγλίας, τότε και οι μικρότερες ομάδες θα γίνονταν αρκετά δυνατές ώστε να μπορέσουν να υιοθετήσουν ένα πιο ανοιχτό, πιο επιθετικό στυλ παιχνιδιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: