Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ο άνθρωπος που εξάντλησε τα περιθώρια του ΠΑΟΚ και τα όρια του Σαββίδη!!


Ο άνθρωπος που εξάντλησε τα περιθώρια του ΠΑΟΚ και τα όρια του Σαββίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν δίστασε πριν από τον Τούντορ να αποχωριστεί τους Αγγελίδη, Βεζυρτζή, Άρσεσεν δείχνοντας τη στήριξή του στον Κροάτη και το sportfm.gr θυμίζει πώς ο 37χρονος έφτασε στην απόλυση.

Η έναρξη κάθε αγωνιστικής σεζόν στον «πλανήτη» ΠΑΟΚ δεν αποτελεί μια φυσική συνέχεια της προηγούμενης, όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων με στόχους πρωταθλητισμού, αλλά ο πρόλογος ενός νέου project που κάθε φορά είναι πιο ακριβό, πιο ελπιδοφόρο και όπως αποδεικνύεται πιο αποτυχημένο από το προηγούμενο. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Το 2012-13 -όταν ανέλαβε τη διοίκηση ο Ιβάν Σαββίδης- ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στη 2η θέση, το 2013-14 στην 3η θέση μετά τη διαδικασία των play-off ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και το 2014-15 τερμάτισε σε «ιστορικό» χαμηλό επί ηγεσίας Σαββίδη στην 5η θέση, ενώ είχε προκύψει ντροπιαστικός αποκλεισμός στο θεσμό του Κυπέλλου από τη φάση των ομίλων.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η πρόσληψη του «κοσμοπολίτη» με «γαλόνια» σε ομάδες όπως η Τότεναμ, η Τσέλσι και το Αμβούργο, Φρανκ Άρνεσεν στη θέση του αθλητικού διευθυντή σκόρπισε θύελλα ενθουσιασμού, τόσο για τις μεταγραφές που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ο Δανός μέσω των γνωριμιών του, όσο και για τη γενικότερη λογική που θα επικρατούσε στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Η πρώτη απόφαση του Φρανκ Άρνεσεν ήταν η πρόσληψη του Ίγκορ Τούντορ στη θέση του προπονητή, καθώς επρόκειτο για μία προσωπικότητα που ως ποδοσφαιριστής είχε εμπειρίες μέχρι και στη Γιουβέντους ενώ και ως προπονητής έφερνε νέες ιδέες. «Ήθελα ο προπονητής να είναι νέος, πεινασμένος, να έχει προσωπικότητα», ανέφερε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Δανός τότε αθλητικός διευθυντής.

inner

Η θητεία του Κροάτη τεχνικού έληξε άδοξα μήνα Μάρτιο, συνεχίζοντας την άτυπη παράδοση των Γιώργου Δώνη, Χουμπ Στέφενς και Άγγελου Αναστασιάδη που έφυγαν το ίδιο χρονικό διάστημα, ωστόσο, στη συνείδηση όλων επικρατεί ότι στηρίχθηκε περισσότερο από όλους, έχοντας τα περισσότερα εφόδια και αφού ο Ιβάν Σαββίδης εξάντλησε κάθε περιθώριο, διώχνοντας πρώτα όλους τους άλλους (Ιάκωβο Αγγελίδη και Φρανκ Άρνεσεν) και μετά τον Κροάτη.

Πώς, λοιπόν, ο Ίγκορ Τούντορ από το… σχεδόν απυρόβλητο, έπεσε κι αυτός «θύμα» κυρίως των επιλογών του και κατά συνέπεια του Ιβάν Σαββίδη;

Ο ΠΑΟΚ του Οκτωβρίου…

Μιλώντας για τη φετινή σεζόν, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια χρονιά που άρχισε αλλιώς και εξελίχθηκε διαφορετικά. «Στόχος είναι να χτίσουμε μια ομάδα και να έχουμε φιλόδοξους ανθρώπους. Αρχικά θέλουμε να κερδίζουμε, μετά θα δούμε. Όποιος λέει πως πάει για να πάρει το πρωτάθλημα από το ξεκίνημα, μάλλον δεν ξέρει από ποδόσφαιρο. Θα προσπαθήσουμε να τα πάμε όσο καλύτερα γίνεται στις τρεις διοργανώσεις», ανέφεραν οι προγραμματικές δηλώσεις του Φρανκ Άρνεσεν, δίνοντας το στίγμα της νέας σεζόν.

Παρ’ όλα αυτά και κυρίως μετά τον Οκτώβριο, φάνηκε ότι αυτή η λογική άλλαξε και οι λέξεις «Κύπελλο», «προκριματικά Champions League» έκαναν όλο και περισσότερο την εμφάνισή τους τη στιγμή μάλιστα που στο ροτέισον έμπαιναν όλο και νεαρότεροι παίκτες λόγω των πολλών τραυματισμών, με την αστάθεια στην απόδοση της ομάδας να είναι κανόνας.

Μέχρι τότε ο Κροάτης είχε κερδίσει τις εντυπώσεις και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι ευρείες νίκες κόντρα σε Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, Μπρόντμπι και οι επικρατήσεις στο πρωτάθλημα κόντρα στην ΑΕΚ, Ατρόμητο (στο Περιστέρι που αγνοούσε για πολλά χρόνια το «τρίποντο»), αλλά και Παναθηναϊκό.

Ταυτόχρονα, στο Europa League ο ΠΑΟΚ έφτασε μια… ανάσα από τη νίκη κόντρα στην Ντόρτμουντ μέσα στην Τούμπα και γενικότερα έδειχνε να διαχειρίζεται έως ένα βαθμό τις υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο 1,5 μήνας του μέλιτος…

Από τον Νοέμβριο μέχρι και την τελευταία αγωνιστική υποχρέωση για το 2015, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μείνει αήττητος, έχοντας όμως και «στραβοπατήματα», όπως οι εντός έδρας ισοπαλίες κόντρα στον Πανθρακικό και τον Παναιτωλικό, ωστόσο σημείωσε και ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματα της νεότερης ιστορίας του με τη νίκη (έστω και χωρίς βαθμολογικό αντίκρισμα) κόντρα στην Ντόρτμουντ μέσα στη Βεστφαλία.

Σε αυτό το διάστημα που ο Ίγκορ Τούντορ φάνηκε να είναι… καβάλα στο άλογο, ο ΠΑΟΚ σημείωσε σε 10 ματς 5 νίκες και 5 ισοπαλίες.

Ακόμα και οι «μουρμούρες» περί μη αξιοποίησης της κορυφαίας μεταγραφής του καλοκαιριού, του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ που άρχισαν να εντείνονται, δεν «ίδρωναν» το αυτί του Ιβάν Σαββίδη που ήταν αποφασισμένος ότι θα ολοκληρώσει τη σεζόν με τον ίδιο προπονητή.

inner

Το 2016 της εσωτερικής αναζήτησης

Το 2016 μπήκε εντελώς απότομα για τον ΠΑΟΚ, καθώς προέκυψε ήττα-σοκ από την Καλλονή για το Κύπελλο Ελλάδας που έφερε όχι μόνο αμφιβολίες, αλλά αποτέλεσε και τον αγώνα που προκάλεσε και μια περίοδο αγωνιστικής εσωστρέφειας από πλευράς του Ίγκορ Τούντορ που άφησε στην άκρη το 3-5-2 που εφάρμοζε συνεχώς και δοκίμαζε άλλους σχηματισμούς.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι για να προβεί στη βίαιη αλλαγή της τακτικής φιλοσοφίας συνετέλεσαν και οι πολλοί τραυματισμοί, γεγονός για το οποίο τελικά κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο Κροάτης.

Ο μήνας της καταστροφής…

Η αρχή του τέλους για τον προπονητή του ΠΑΟΚ ήρθε στις 20 Ιανουαρίου στον αγώνα με την Ξάνθη στα Πηγάδια, όπου ο «Δικέφαλος» παρά το γεγονός ότι δεν ήταν καλύτερος είχε καταφέρει να το φέρει στα μέτρα του και να προηγείται μέχρι τις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν ο Σολτάνι στέρησε το «τρίποντο» από τον Τούντορ και τους παίκτες του.

Από τότε, ακολούθησαν 7 ματς στα οποία ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να νικήσει σημειώνοντας συνολικά σε αυτή τη σειρά των 8 αναμετρήσεων, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Η εντός έδρας ισοπαλία με τον Ατρόμητο (1-1) προκάλεσε τους πρώτους «επίσημους» τριγμούς, καθώς ο Ιάκωβος Αγγελίδης (ακόμα μία προσωπική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη) παραιτήθηκε από το πόστο του προέδρου της ομάδας, αναλαμβάνοντας από τη δική του πλευρά την ευθύνη που του αναλογούσε για την κάτω του αναμενομένου πορεία της ομάδας, αλλά και ο Νίκος Βεζυρτζής αποχώρησε, αφού ήταν ξεκάθαρα κατά της παραμονής του Ίγκορ Τούντορ.

Αποτέλεσε την… προτελευταία προειδοποιητική βολή προς το μέρος του Ίγκορ Τούντορ, καθώς η τελευταία προέκυψε δύο εβδομάδες αργότερα, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Τα λαϊκά δικαστήρια μετά το τέλος του αγώνα απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνση του Κροάτη τεχνικού, αλλά και τότε ο Ιβάν Σαββίδης ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, κράτησε στη θέση του τον Τούντορ και απέλυσε τον Φρανκ Άρνεσεν που ήδη είχε περάσει σε δεύτερο ρόλο μετά τις συμφωνίες με τους Βεζυρτζή και Μίχελ. Όλοι ήξεραν –ακόμα και ο ίδιος ο προπονητής- ότι ο επόμενος ήταν ο ίδιος, αφού ήταν ο τελευταίος που είχε απομείνει από το project που είχε εκπονηθεί το καλοκαίρι.

inner

Ο Πανθρακικός και η ατυχής δήλωση…

Τα όσα έγιναν στο ματς με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, για τους πιο ψύχραιμους «έκρυψαν» τα προβλήματα του ΠΑΟΚ όπως εμφανίστηκαν στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, καθώς και ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε να δικαιολογήσει τα πάντα από την κακή διαιτησία του Παππά.

«Για το παιχνίδι τι να πούμε; Ήταν ένα καλό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο καλές ομάδες. Δεν νιώθω χαμένος. Νιώθω περισσότερο νικητής, παρά ηττημένος απόψε. Δεν θέλω να φύγω. Μου αρέσει εδώ. Νιώθω τον ΠΑΟΚ σαν το σπίτι μου τώρα», τόνισε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του αγώνα Κυπέλλου, δείχνοντας το όλο κλίμα της ομάδας.

Κι αν κόντρα στον Ολυμπιακό υπήρξαν δικαιολογίες και «αλλά», μετά την εκτός έδρας από τον Πανθρακικό δεν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο. Ο Ίγκορ Τούντορ μίλησε για έναν «θετικά διακείμενο» προς την ομάδα του διαιτητή (σ.σ. Βοσκάκης) και παρ’ όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να χάσει. Ωστόσο, η «γκάφα» από πλευράς του ήρθε με τη δήλωση: «Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ, αυτοί είναι οι ποδοσφαιριστές του και αυτός είναι ο προπονητής. Δεν ήρθα να δώσω αλλού την ευθύνη, αλλά να πω τα πράγματα όπως έχουν. Ο Πέλκας και ο Μυστακίδης ήρθαν ως 20οι παίκτες στην αρχή της σεζόν και σήμερα ξεκίνησαν το παιχνίδι. Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δύο τους είναι ο Ιντέγιε και ο Φορτούνης και μπορούν να αλλάξουν ένα παιχνίδι, θα κάνουμε λάθος. Μπορεί να γίνουν και έχουν μεγάλη πρόοδο, αλλά ακόμα δεν είναι σε αυτή τη θέση».

inner

Η ιδιοσυγκρασία του ΠΑΟΚ και ειδικότερα του Ιβάν Σαββίδη δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο, όπως μετέφερε και ο ίδιος προς τον Σάββα Θεοδωρίδη, όταν ο τελευταίος του επισήμανε τις δηλώσεις του Τούντορ ως τεκμήριο ανωτερότητας του Ολυμπιακού.

«Γι’ αυτό κι εγώ τον έδιωξα», απάντησε ο μεγαλομέτοχος του «Δικεφάλου», υπογράφοντας έτσι τον επίλογο της θητείας του Κροάτη προπονητή στον πάγκο του ΠΑΟΚ. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: