Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Θα μπορούσε ο Ίβιτς να υπηρετήσει ένα πλάνο Σάντος;


Θα μπορούσε ο Ίβιτς να υπηρετήσει ένα πλάνο Σάντος;

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την αναμενόμενη απομάκρυνσή του Τούντορ από τον πάγκο του ΠΑΟΚ και για την προοπτική που θα μπορούσε να έχει η επιλογή Ίβιτς και μετά το καλοκαίρι.

Το τέλος της θητείας του Ιγκόρ Τούντορ στον ΠΑΟΚ ήταν θέμα...παλιό. Επί της ουσίας ο Κροάτης έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό και απλά η απομάκρυνση του από τον πάγκο του Δικεφαλου αποτελούσε ζήτημα αντοχής και ορίων στην υπομονή του Ιβάν Σαββίδη.Το μεγαλο ενδιαφέρον πέφτει κατά την άποψη μου στην επιλογή του Βλάνταν Ίβιτς ως πρώτου προπονητή μέχρι το τέλος της σεζόν. Μήπως όμως ο πρώην άσος της ομάδας ν' αποτελούσε και μια ιδανική επιλογή και για την προσεχή σεζόν; Άραγε θα μπορούσε ο Ίβιτς να βάλει εκείνος τις βάσεις για να μπει η ομάδα του ΠΑΟΚ σε μια σειρά με προτεραιότητα την αξιοποίηση των νέων ποδοσφαιριστών που έχουν οι Θεσσαλονικείς;

Ο τελευταίος που κατάφερε να βγάλει ολόκληρη τη σεζον στον ΠΑΟΚ, ήταν ο Μπολονι, τη σεζόν 2011-12. Δηλαδή ακριβώς τη χρονιά πριν να πάρει τα ηνία ο Σαββίδης. Από εκείνη τη σεζόν και μετά είχαμε το άσχημο διαζύγιο με τον Δώνη και ακολούθησαν οι τρεις προπονητές που τελείωσαν Μάρτιο μήνα. Ο Κροάτης έγινε ο 3ος σερί τεχνικός που βλέπει τη θητεία του να ολοκληρώνεται τον 3ο μήνα του έτους, μα αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τον Ιβάν. Όταν κάτι τετοιο συμβαίνει τρεις απανωτές σεζόν τότε μόνο μία λογική εξήγηση υπάρχει. Ο Σαββίδης δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς θέλει να εξελιχθεί η ομάδα του, πάνω σε ποια φιλοσοφία και με ποια δομή. Αν ο ίδιος δεν έχει άποψη και λογική γι' αυτό δεν μπορεί κανείς να στεριώσει και σε επίπεδο προπονητή και διοίκησης.

Ο Ιβάν πρωτα απ' όλα λοιπόν οφείλει να κοιτάξει μέσα του και ν' αποφασίσει πώς θέλει να πορευθεί η ομάδα. Αν επιθυμεί ν' αλλάξει άμεσα επίπεδο ο ΠΑΟΚ πρέπει να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να πάρει ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να ανεβάσουν άμεσα το επίπεδο της ομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση για να μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι ανταγωνιστικός και να έχει μια πιο ομαλή εξέλιξη, οφείλει να πάρει 4-5 παίκτες που θα δώσουν εμπειρία και προσωπικότητα στην ομάδα, πέρα από ποιότητα που είναι αναγκαία. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει μια μαγιά παικτών που μπορούν ν' αποτελέσουν μια καλή βάση.

Το πρόβλημα είναι πως αυτοί φέτος δεν είχαν μια καθοδήγηση για να συνθέσουν ενα αξιόμαχο και συμπαγές σύνολο, διότι κι ο προπονητής αποτελούσε μια ανάλογη περίπτωση με τους ίδιους. Με την υποσημείωση πως και ο ίδιος δεν γνώριζε ποιοι ήταν οι στόχοι και τι ακριβώς όφειλε να πράξει ώστε να παρουσιάζει ένα σύνολο που στο πέρασμα της περιόδου θα είχε μια εξέλιξη που εστω κι αν δεν αποτυπωνόταν βαθμολογικά, τουλάχιστον να ειχε μια ποδοσφαιρική πρόοδο.

Δεν είμαι βέβαιος αν ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του που η αλήθεια είναι πως έχει κάνει μεγάλη υπομονή θα μπορούσε ν' αντέξει πάλι ενα project με συνταγή Σάντος. Δεν ξέρω κιόλας αν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση, δηλαδή να κινηθεί ο δικέφαλος σε μια τέτοια φιλοσοφία. Αποτελεί μια παράτολμη εκτίμηση, αλλά ο Ίβιτς έστω και σαν μαθητευόμενος πρώτος προπονητής ίσως θα μπορούσε να υπηρετήσει μια τέτοια φιλοσοφία. Ο Βλάνταν ήταν απο τα βασικά γρανάζια της τελευταίας ομαδας του ΠΑΟΚ που σου έδινε τουλάχιστον την αίσθηση ενός συνόλου που ανταποκρινόταν στο βάρος της φανέλας και έβγαινε πολλές φορες νικήτρια απο δύσκολα παι χνιδια ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Ο ποδοσφαιρικός εγωισμός σε συνδυασμό με την απαραίτητη γνώση για τον σύλλογο που έχει ο Ιβιτς αυτή τη στιγμή είναι στοιχεία απαραίτητα. Ο Ιβιτς έστω και σαν μαθητευόμενος πιθανό λόγω πως έχει τα φόντα να υπηρετήσει ενα πλάνο Σαντος.Ακόμα και μετά το καλοκαίρι...
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: