Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Χαλκιάς: «Να καταργηθούν τα πλέι οφ...»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Την δυσαρέσκειά του για την διεξαγωγή πλέι οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Sport 103,3» ο Κώστας Χαλκιάς. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ τόνισε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο, ωστόσο υπογράμμισε ότι στόχος του «δικεφάλου» θα είναι η κατάληψη της πρωτιάς στη συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε η ομάδα να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Champions League.

Αρχικά είπε: «Είναι μία διαδικασία, τα πλέι οφ, που δε μας αρέσει, αλλά από τη στιγμή που υφίσταται, είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αγώνων. Έχουμε ένα κίνητρο για να πάρουμε τη νίκη επί του Εργοτέλη για να έχουμε περισσότερους βαθμούς στην ειδική βαθμολογία που θα διαμορφωθεί προκειμένου να ξεκινήσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις στα πλέι οφ.

Σίγουρα όμως είναι μία διαδικασία που είναι άδικη ακόμη και για τις ομάδες που δε συμμετέχουν στο μίνι Πρωτάθλημα και ο λόγος είναι απλός. Σκεφθείτε πότε ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και πότε θα αρχίσει το νέο Πρωτάθλημα.

Μεσολαβεί ένα διάστημα τεσσάρων-πέντε μηνών στο οποίο οι περισσότερες ομάδες δε δίνουν επίσημα παιχνίδια. Δηλαδή από τα τέλη Απριλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου και ειδικά για τις ομάδες που δεν παίζουν στην Ευρώπη, το διάστημα της αγωνιστικής απραξίας είναι πολύ μεγάλο.

Θα ήταν προτιμότερο να βρεθεί μία λύση από τους υπευθύνους, για να ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα μέχρι τις 10 -15 Μαίου το αργότερο, προκειμένου να μειωθεί αισθητά το χρονικό διάστημα της αγωνιστικής απραξίας. Όπως ακριβώς συμβαίνει στα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά πρωταθλήματα που ολοκληρώνονται στις 10 Μαίου και δεν υπάρχει μεγάλη αποχή από τη δράση».

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του πρωταθλήματος;

«Ο στόχος μας είναι να παλέψουμε όλα τα παιχνίδια για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δε σας κρύβω πως θα νιώσω πραγματικά πολύ όμορφα εφόσον καταφέρουμε και κατακτήσουμε την πρώτη θέση στα πλέι οφ. Μια θέση που οδηγεί και μαθηματικά στα προκριματικά τού Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτός βεβαίως δεν ήταν ο στόχος που είχαμε θέσει από την αρχή τής σεζόν, αλλά προκύπτει μέσα από τη δική μας πορεία και την προσπάθεια που κάνουμε. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι δημιουργήσαμε με την πορεία μας υψηλές προσδοκίες στους φιλάθλους μας.

Αυτή η πορεία που κάναμε, για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο διάστημα του Πρωταθλήματος, ήταν μία πορεία πρωταθλητισμού. Φθάσαμε πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, όμως, από λεπτομέρειες δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Και από εξωγενείς παράγοντες που όλοι γνωρίζετε και δε χρειάζεται να αναφέρω.

Συμμετέχετε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στα πλέι οφ, όπως και η ΑΕΚ. Να θεωρήσουμε πως έχετε περισσότερη εμπειρία σ’ αυτήν τη διοργάνωση από τις άλλες δύο ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Άρη;

«Είναι αλήθεια πως ο Ολυμπιακός συμμετέχει για πρώτη φορά σ’ αυτήν τη διοργάνωση, αλλά θα ξεκινήσει με αυξημένους πόντους, όπως και εμείς αυτήν τη διαδικασία. Ο Άρης, από την πλευρά του, δε θα έχει μπόνους βαθμών καθώς βρίσκεται στην 5η θέση, ενώ και η απόσταση που μας χωρίζει στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος είναι πολύ μεγάλη. Αυτή η βαθμολογική διαφορά που έχουμε βεβαίως από τον Άρη αλλά και την ΑΕΚ, δεν αντικατοπτρίζεται στους βαθμούς που δίνονται στις ομάδες για τη διαδικασία των πλέι οφ.

Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς, όμως, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, όπως και κάθε ομάδα θα παλέψει γι' αυτό.

Προερχόσασταν από τρία αρνητικά αποτελέσματα και, όπως διαπίστωσες, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ προσήλθαν στην Τούμπα και σας στήριξαν σ’ ένα παιχνίδι που δεν είχε ιδιαίτερο - βαθμολογικό- ενδιαφέρον. Υπάρχει εξήγηση κατά τη γνώμη σου;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που έχει περάσει πολλά στο παρελθόν και αναφέρομαι σε διοικητικά προβλήματα, αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον. Και το εκπληκτικό τής υπόθεσης, που αποτελεί φαινόμενο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, είναι πως αυτή η ομάδα γεννάει συνεχώς φιλάθλους.

Παρά το γεγονός ότι δεν κατακτά συχνά τίτλους, καταφέρνει και προσελκύει νέους οπαδούς που την υποστηρίζουν με πάθος. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα το συναντάς ακόμη και στο εξωτερικό. Σίγουρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα όπως αυτό του ΠΑΟΚ, ενώ στην Ευρώπη είναι μετρημένες οι ομάδες που έχουν καταφέρει και προσελκύουν φιλάθλους που την υποστηρίζουν με πάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: