Τρίτη 13 Απριλίου 2010

«Δεν μετάνιωσα για Ολυμπιακό»

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/fde54aa5630ad190e5a557af66c9d794_L.jpg?1271134466?1271134466?1271134466Αναλυτικά τα όσα είπε ο μέσος της Πόρτσμουθ στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»:

Τι σου έχουν δώσει τα τέσσερα χρόνια που είσαι στο εξωτερικό;

«Τα δυόμισι χρόνια στη Μαγιόρκα και ο ενάμιση χρόνος στην Αγγλία είναι κάτι το διαφορετικό. Αν δεν το κάνεις, αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις. Βλέπεις άλλα πράγματα. Η καθημερινότητά σου είναι διαφορετική σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεσαι καλύτερος και να παίζεις συνέχεια σε υψηλό επίπεδο. Αυτό ισχύει και για τα δύο πρωταθλήματα που έχω αγωνιστεί και αυτό με ικανοποιεί».

Μπορεί το ελληνικό πρωτάθλημα να συγκριθεί -κατά τη γνώμη σου- με το ισπανικό και το αγγλικό;

«Όχι, δεν γίνεται αυτό από πολλές απόψεις, λόγω ομάδων, λόγω παικτών που αγωνίζονται σε αυτές τις χώρες. Είναι πολλά πράγματα, όπως ο ρυθμός, η δύναμη και το πάθος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί».

Ξέρω ότι παρακολουθείς το ελληνικό πρωτάθλημα. Ποια είναι τα στοιχεία που σε έκαναν φέτος να αισθανθείς τυχερός που δεν αγωνίζεσαι σε αυτό;


«Δεν το βλέπω έτσι. Έκανα την επιλογή μου, να αποδεχτώ την πρόταση που με οδήγησε στην Αγγλία και να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε ένα από τα δύο καλύτερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Γιατί πιστεύω ότι το ισπανικό και το αγγλικό είναι τα καλύτερα πρωταθλήματα. Δεν υπάρχει κάτι που μου έλειψε από το ελληνικό πρωτάθλημα. Το θέμα είναι εάν μπορείς να ανταπεξέλθεις και να σκέφτεσαι τι θέλεις για τον εαυτό σου».

Είναι, κατά τη γνώμη σου, «καθαρό» το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ. Δεν μπορώ να το ξέρω από εδώ που είμαι, αλλά αυτό που βλέπουμε φέτος συγκεκριμένα είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές για όλες τις ομάδες. Δεν θεωρώ ότι ευνοήθηκε κάποια πάρα πολύ ή ότι αδικήθηκε κάποια λιγότερο. Πιστεύω ότι βαδίζουν σε καλύτερο δρόμο και οι διαιτητές και οι ομάδες. Νομίζω ότι αν σταματήσουν οι διαμαρτυρίες για τους διαιτητές, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για όλους».

Είσαι ένα από τα παιδιά που το 2004 με την κατάκτηση του Euro στείλατε όλους τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό. Πιστεύεις ότι αξιοποιήθηκε αυτή η επιτυχία σας από τους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό;

«Σε κανένα επίπεδο δεν αξιοποιήθηκε τίποτα. Θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει πάρα πολλά και να έχουν αλλάξει πράγματα η ομοσπονδία και οι ομάδες. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα γιατί πιστεύω ότι δεν το πίστεψαν οι ίδιοι. Γι΄ αυτό το λόγο έμεινε στάσιμο το ελληνικό ποδόσφαιρο και έτσι όπως ήταν παλιότερα συνεχίζει να είναι. Αυτό που για άλλη μία φορά έχει κάνει τη διαφορά είναι και πάλι η εθνική ομάδα, η οποία με τις επιτυχίες της κάνει το παραπάνω βήμα και βρίσκεται στις μεγάλες διοργανώσεις. Κατά τ΄ άλλα, δεν πιστεύω ότι οι υπόλοιπες ομάδες έχουν κάνει κάποια πρόοδο, ειδικά στην Ευρώπη. Έχει μείνει η κατάσταση που ξέρουμε τόσα χρόνια».

Είσαι ένας αθλητής με χαμηλό προφίλ. Σε έχει βοηθήσει αυτή η στάση ζωής;

«Ό,τι έχω να δείξω θέλω να το δείχνω με τη δουλειά μου. Δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρει τον κόσμο κάτι άλλο... Προσπαθώ να δίνω στο γήπεδο τον καλύτερό μου εαυτό και αν έχω πετύχει κάτι και σε τι βαθμό, θα το δούμε στο τέλος. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον εαυτό μου και με αυτά που έχω κάνει μέχρι τώρα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για μένα και να κάνει την κριτική του. Αυτό είναι δικαίωμα του καθενός».

Είσαι, όμως, και ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να εκφράσει την άποψή του. Πιστεύεις ότι αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα σου επηρέασε τον ΄Οτο Ρεχάγκελ στην απόφασή του να μην σε ξανακαλέσει στην εθνική ομάδα ή το έκανε καθαρά για αγωνιστικούς λόγους;


«Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε στον ίδιο τον προπονητή που έχει πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση. Δεν είναι δικό μου αυτό το θέμα. Κάποια στιγμή μετά το Euro του 2008 είχα σκεφτεί -και το είχα πει- μήπως ήταν καλύτερα να σταματήσω για να δώσω χώρο σε νέους ποδοσφαιριστές και να αλλάξει η εθνική ομάδα. Είχα κάνει τότε κάποιες συζητήσεις και είδα ότι δεν ήθελαν να κάνω αυτή την κίνηση. Από εκεί και πέρα αυτό που έγινε και αυτό που ισχύει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι θέμα του προπονητή. Δεν είναι κάτι που έχω κάνει εγώ και έχω ενοχλήσει. Τώρα για τους λόγους, αυτοί που έχουν πάρει την απόφαση είναι οι κατάλληλοι να απαντήσουν. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ σε αυτό».

Σου έχει κοστίσει η ειλικρίνειά σου;

«Και να μου έχει κοστίσει -πιστέψτε με-, δεν το έχω μετανιώσει ποτέ. Αυτό που έχω να πω, πάντα θα το λέω. Γιατί όταν βλέπω το σωστό και προσπαθούν να μου πουν τη μέρα νύχτα, πώς να το δεχτώ; Μπορώ να δεχτώ κάποια πράγματα, αλλά μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που περνάει ο λόγος μου σε κάτι, θα το πω και ας είναι μείον για εμένα. Ανέκαθεν δούλευα και δουλεύω για την ομάδα. Δεν δούλευα ποτέ για τον εαυτό μου».

Θα γύριζες στην εθνική ομάδα εάν σε καλούσε τώρα ο Ότο Ρεχάγκελ;

«Μετά από έναν χρόνο απουσίας από την εθνική -για τους λόγους που όπως σας είπα πρέπει να ρωτήσετε τον προπονητή-, δε νομίζω ότι θα ήμουν όπως θα έπρεπε για να βοηθήσω αυτή τη στιγμή. Άλλωστε έχουν πάρει κάποιες αποφάσεις, έχουν αλλάξει κάποια πράγματα και μπορεί οι ίδιοι που έχουν πάρει αυτές τις αποφάσεις να καταφέρουν κάτι καλύτερο από αυτά που πέτυχαν με εμάς... Σύμφωνα με αυτό που εισπράττω αυτή τη στιγμή από την εθνική ομάδα, δεν νομίζω ότι μπορώ να βρίσκομαι εκεί».

Αλήθεια αισθάνθηκες κάποια στιγμή μετανιωμένος για την απόφασή σου να μην υπογράψεις πριν ενάμισι περίπου χρόνο στον Ολυμπιακό;

«Ποτέ δεν μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ ότι καλώς έγινε έτσι ή δεν πήγα εκεί γιατί πήγα αλλού. Ποτέ δεν το κάνω αυτό. Εκείνη την περίοδο υπήρχε αυτή η πρόταση και κάποια άλλη. Θεώρησα σωστό για μένα να κάνω αυτό το κάτι άλλο. Μου δόθηκε πάλι η ευκαιρία και πήγα πάλι στο εξωτερικό. Ποτέ δεν μετανιώνω και ποτέ δεν λέω ότι θα έπρεπε να έχω κάνει αυτό ή θα έπρεπε να έχω κάνει το άλλο. Βλέπω το σήμερα και το αύριο δεν βλέπω τι έχει γίνει πριν».

Το ιδανικό φινάλε για σένα θα ήταν να κρεμάσεις τα παπούτσια σου στον Παναθηναϊκό;

«Δεν κάνω σχέδια. Κοιτάω το σήμερα και το κοντινό αύριο και όταν έρθει η στιγμή που τελειώνει το πρωτάθλημα και είμαι ελεύθερος και μου παρουσιαστεί κάτι θα δούμε. Δεν μπορώ να το ξέρω από τώρα αυτό. Πιστεύω ότι έχω ένα με δύο χρόνια να παίξω σε καλό επίπεδο. Από εκεί και πέρα αν προκύψει κάτι καλό και δω ότι με καλύπτει εννοείται ότι θα το επιλέξω».

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους Έλληνες φιλάθλους;

«Να βοηθήσουν την εθνική ομάδα να ανταπεξέλθει στο Μουντιάλ, γιατί χρειάζεται στήριξη και όπως έγινε και στην Πορτογαλία ο κόσμος έδινε δύναμη σε όλους μας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πάρα πολύ δύσκολη είναι και η πρώτη φορά που πάει η Εθνική και καταλαβαίνετε ότι η αποστολή της δεν θα είναι καθόλου εύκολη». Για τoυς λόγους που βρίσκεται εκτός Εθνικής, αλλά και για την πρόταση που είχε δεχτεί από τον Ολυμπιακό μίλησε ο Άγγελος Μπασινάς. Ο Έλληνας άσος τόνισε ότι έχει ακόμα άλλο δύο χρόνια ποδοσφαίρου πριν σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: