Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ανησυχίες και... αγκάθια!

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/2386fc9aab3f810fd96ca8590de01cb2_L.jpg?1271085356?1271085356?1271085356Ο χρόνος κυλά γρήγορα, 59 ημέρες απέμειναν πριν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού και το ερώτημα που «καίει» είναι, αν οι Νοτιοαφρικάνοι είναι έτοιμοι να διοργανώσουν ένα εξαιρετικό Μουντιάλ. Ποια τα «αγκάθια», ποιες οι ανησυχίες, αλλά και οι εκπλήξεις!
Ο ποδοσφαιρικός κόσμος μετρά αντίστροφα, η Νότιος Αφρική έχει στη διάθεσή της 59 ημέρες για να καλύψει τα προβλήματα και να διορθώσει τις ατέλειές της. Ο Πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, η τηλεόραση παίζει διαρκώς τα αστέρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και οι γιγαντοαφίσες έχουν πλημμυρίσει τις μεγαλουπόλεις της Νοτίου Αφρικής.

Δυο μήνες πριν το μεγάλο ραντεβού και στη FIFA... κλείνουν τα αυτιά τους, δεν θέλουν να διαβάζουν ή να ακούν κάτι περισσότερο για ελλείψεις ή προβλήματα. Εξάλλου, έχουν την απόλυτη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης πως όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει. Όλοι τονίζουν πως στις 12 Ιουλίου ο κόσμος θα έχει αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία και τη διεξαγωγή του Μουντιάλ. Μάλιστα, ούτε η στάση, αλλά ούτε και οι τοποθετήσεις των μελών της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής (LOC)... αποστάζουν μοιρολατρία, αντιθέτως, το μήνυμα είναι πως η Νότιος Αφρική έχει κάνει τα μαθήματά της για να φιλοξενήσει μια αξέχαστη διοργάνωση, καλύτερη από την αντίστοιχη της Γερμανίας το 2006.

Τα «αγκάθια» και οι... πινελιές

Τι είναι αυτό που προβληματίζει; Που εντοπίζονται οι ατέλειες και τι είναι αυτό που αναστατώνει τους κατοίκους της Νοτίου Αφρικής.

Οι χώροι υποδοχής: Δέκα θα είναι οι χώροι υποδοχής σε εννέα πόλεις, ορισμένοι όμως κατασκευάζονται ακόμα. Το θετικό είναι πως δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας, όμως ακόμα δεν έχουν μπει οι τελευταίες πινελιές. Η αισιοδοξία πως όλα θα έχουν τελειώσει σύντομα είναι διάχυτη, όμως η καθυστέρηση υπάρχει...

Εισιτήρια: Το μεγάλο «αγκάθι» για το οποίο η FIFA τρέχει και δεν φτάνει... Τα ματς που θα φιλοξενηθούν είναι 64 και τα εισιτήρια που έχουν τυπωθεί είναι 3 εκ. Βέβαια, μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί 2.2 εκατομμύρια και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι αν θα προλάβουν να φτάσουν στο μεγάλο στόχο. Η FIFA δεν θέλει σε καμία περίπτωση να περάσουν μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες οι άδειες εξέδρες και οι τοπικοί φορείς, αλλά και το Υπουργείο άρχισε εκστρατεία διάθεσης εισιτηρίων με πολλά προνομιακά πακέτα.

Γήπεδα:Το πρώτο μέλημα της διοργανώτριας χώρας ήταν τα γήπεδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ξεπεραστεί τα μεγάλα εμπόδια. Η τελευταία λεπτομερή επιθεώρηση των Σταδίων έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Μερικές πινελιές απομένουν σε δυο μόλις γήπεδα και όλα θα έχουν πάει... σύμφωνα με τον προγραμματισμό.


Οι ανησυχίες και οι...

Υπάρχουν πάντως και οι μεγάλες ανησυχίες, οι οποίες έγιναν ακόμα μεγαλύτερες μετά και την προειδοποίηση της Αλ Κάιντα που θα προσπαθήσει να υπονομεύσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορεί η FIFA να τοποθετήθηκε «Δεν υπάρχει απειλή που θα εμποδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», και ήδη συνεργάζεται με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και τις διεθνείς υπηρεσίες για την αποτροπή κάθε τρομοκρατικής απόπειρας.
Στη Νότιο Αφρική υπάρχουν άνδρες και της Ιντερπόλ, ενώ χιλιάδες εκπαιδευμένοι αστυνομικοί είναι έτοιμοι να χτενίσουν τις περιοχές, να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε θέματα ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Εξάλλου, η εγκληματικότητα είναι από τα προβλήματα που μαστίζουν την χώρα.


....μουρμούρες!

Αν και η Νότιος Αφρική ζει στους ρυθμούς του Μουντιάλ, εντούτοις υπάρχουν δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με το Παγκόσμιο Κύπελλο και η «LOC» συλλέγει καταγγελίες και επικρίσεις για να δώσει λύσεις. Οι καλλιτέχνες της χώρας πιστεύουν ότι αξίζουν μεγαλύτερη προβολή στα Events και σε άλλες εκδηλώσεις, οι οδηγοί ταξί αντιδρούν με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά και για το πάγωνα κάποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων, ενώ οι επιχειρηματίες επικρίνουν τον... τυραννικό ζήλο με τον οποίο η FIFA υπερασπίζεται τα εμπορικά της δικαιώματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: