Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Η ΑΕΚ γιορτάζει


Το "Νίκος Γκούμας" Όταν οι πρόσφυγες της Πόλης το 1924, μόλις δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αποφάσιζαν να δημιουργήσουν μια ομάδα με την ονομασία ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ στόχος τους, όνειρό τους και ελπίδα τους ήταν να αλλάξουν τα δεδομένα στον ελληνικό αθλητισμό. Και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα. H ΑΕΚ γιορτάζει τη συμπλήρωση 86 ένδοξων χρόνων ιστορίας και οι ιδρυτές της, από εκεί ψηλά όπου βρίσκονται, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι πέτυχαν τον στόχο τους και με το παραπάνω.

Η ΑΕΚ, όπως είπε και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, 80 χρόνια μετά την ημέρα που μια ομάδα προσφύγων εμπνεύστηκε την δημιουργία της δεν είναι απλά ένας αθλητικός σύλλογος. Είναι ιδέα. Πρεσβεύει αξίες, σημαίνει πολιτισμός.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ΑΕΚ δεν έχει να καυχιέται μόνο για τα αγωνιστικά της επιτεύγματα. Διότι, η ιστορία της είναι ξεχωριστή και την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ομάδες. Η ΑΕΚ εκπροσωπεί την προσφυγιά, τις χαμένες πατρίδες, την περηφάνια των Ελλήνων της Σμύρνης. Η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της, τις τιμά και τις μεταφέρει παντού μέσω του εμπνευσμένου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμβλήματός της. Μέσω του Δικέφαλου Αετού που ατενίζει σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της. Του κίτρινου και του μαύρου.

Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.

Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από πρόσφυγες, που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Για πολλές δεκαετίες, από το 1930 ως το 2003, το γήπεδο της ΑΕΚ βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα γραφεία της ΧΑΝ στην οδό Μητροπόλεως, αποτέλεσαν την πρώτη στέγη του συλλόγου μας, στην οποία η προσωρινή διοικούσα επιτροπή συνέταξε το καταστατικό και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Η σύνθεσή του ήταν η ακόλουθη: Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, Αντιπρόεδρος ο Νικηφόρος Ελεόπουλος, Γενικός Γραμματέας ο Κώστας Δημόπουλος, Ταμίας ο Τιμολέων Τάγαρης και Σύμβουλοι οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίτλος Ιερεμιάδης .

Το καταστατικό κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου 1924 και εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 1924, με την υπ'αριθμόν 3844 απόφασή του. Η Α.Ε.Κ. αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΣΕΓΑΣ (που ήταν η μοναδική ομοσπονδία εκείνη την εποχή) τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Aλλοι φίλαθλοι Κων/πολίτες της ελληνικής επαρχίας δημιούργησαν πάνω από δέκα παρόμοιες Ενώσεις σε όλην την Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υφίστανται πλέον. Το 1925 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που το 1929 συγχωνεύθηκε (απορροφήθηκε) από τον ΠΑΟΚ. Το 1929 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Τρίπολης. Επίσης με βάση τον κατάλογο των επίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων το 1935 υπήρχαν τα εξής σωματεία: Α.Ε.Κ. Καβάλας, Α.Ε.Κ. Καλαμών, Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως Πατρών, Πανθεσσαλική Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως, Γ.Σ. Α.Ε.Κ. Κομοτηνής και στο κέντρο ο Π.Ο. Κων/πολεως Ν. Αστήρ και η Ένωσις Κων/πολεως (Πειραιάς).

Η "έδρα" της ΑΕΚ
Η ιστορική έδρα της Α.Ε.Κ. βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο χώρος παραχωρήθηκε άτυπα αρχικά το 1926 μέσω του Υπουργείου Πρόνοιας και άρχισε από τότε να στεγάζει τα τμήματα του συλλόγου. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1934 της παραχωρήθηκαν και επίσημα 26621,50 τετραγωνικά μέτρα "προς ίδρυσιν του γυμναστηρίου της".

Το πρώτο μέρος της εξέδρας μήκους 63 μ. στην πλευρά της οδού Καππαδοκίας ανεγέρθηκε το 1950. Η τελική διαμόρφωση του γηπέδου έγινε τη δεκαετία του '60 υπό την προεδρία του αείμνηστου Νίκου Γκούμα το όνομα του οποίου έφερε το στάδιο τα τελευταία χρόνια.

Επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου στα τέλη της δεκαετίας του '70 κατασκευάσθηκε και η λεγόμενη "σκεπαστή" εξέδρα, ενώ το κλειστό γήπεδο "Γιώργος Μόσχος" (που πήρε το όνομά της από τον αδικοχαμένο αρχηγό της ομάδας μπάσκετ τη δεκαετία του '60) που αποτέλεσε την έδρα για τα υπόλοιπα ομαδικά σπορ του συλλόγου εγκαινιάστηκε το 1989. Τον Μάϊο του 2003 κατεδαφίστηκαν τόσο το "Ν.Γκούμας", όσο και το "Γ.Μόσχος".

Στόχος και όνειρο όλων των Ενωσιτών πλέον να δούνε σύντομα την ΑΕΚ να στεγάζεται στον φυσικό της χώρο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: