Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Την αποκάλυψη των "στημένων" αγώνων προανήγγειλε -εμμέσως πλην σαφώς- ο Π. Μπιτσαξής

http://www.contra.gr/images/m/panos_bitsaxis_m.jpgΟ γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ήταν από την αρχή της ιστορίας με τα ύποπτα ελληνικά ματς που περιέχονται στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του περίφημου "τεκμηρίου της αθωότητας", αρνούμενος κατηγορηματικά να αποκαλύψει το παραμικρό για το ποιοι είναι οι επίμαχοι αγώνες.

Ο ίδιος τώρα, έρχεται να αποκαλύψει πως μελετά με ιδιαίτερη σοβαρότητα το ενδεχόμενο να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των αγώνων, καθώς οι σχετικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, κάμπτουν -κατά κάποιο τρόπο- το τεκμήριο της αθωότητας.

Για το εν λόγω θέμα, ο Πάνος Μπιτσαξής μίλησε στον Sentra 103,3, τονίζοντας παράλληλα πως δεν έχει λάβει γνώση από την ΕΠΟ για την ύπαρξη νέου φακέλου.

"Εμείς δεν έχουμε ενημέρωση, γιατί διαβάζω ότι υπάρχει και νέος φάκελος. Εμείς έχουμε πάρει μία θέση. Οι φάκελοι της ΟΥΕΦΑ έχουν πάρει την οδό της δικαιοσύνης που τους ερευνά. Η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Το νέο στοιχείο είναι ότι υπάρχουν δύο ερωτήσεις, μία προερχόμενη από δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μία από δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι οποίοι ζητούν να κατατεθούν οι φάκελοι στη Βουλή. Το ζητούν εμμέσως. Μελετούμε πάρα πολύ αυτές τις ερωτήσεις, γιατί όπως ξέρετε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελεί εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας και κάτω από μία ορισμένη εκδοχή ίσως και να κάμπτει το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο μας οδήγησε στο να μη δώσουμε τους φακέλους στη δημοσιότητα. Είμαστε σε μία φάση που μελετούμε τις ερωτήσεις των βουλευτών".

Στην ίδια συνέντευξη, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκε εκτενώς και στο έτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί το ποδόσφαιρο, αυτό της βίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπιτσαξής προειδοποιεί πως η πολιτεία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της αν δεν βρεθεί με τους παράγοντες στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, τονίζει πως οι χρηματοδοτήσεις του ποδοσφαίρου θα επαναληφθούν εφόσον τηρηθούν τα στοιχειώδη από την ΕΠΟ, αποκαλύπτει πως το βάρος στις ποινές θα πέσει στην απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων στα άτομα που εμπλέκονται στα επεισόδια, σημειώνει πως έχει εισπράξει τη διάθεση των παραγόντων για καταπολέμηση της βίας αλλά δεν τη βλέπει στην πράξη και υποστηρίζει πως δεν τον ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις, μιας έχει στο πλευρό του 9 εκατομμύρια Έλληνες...

Αναλυτικά:

Για τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού:

"Οι κινήσεις της ΓΓΑ στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργού Πολιτισμού είναι θα έλεγα αυτονόητες. Μερικές φορές στη χώρα μας κάνει εντύπωση το ουσιώδες και το αυτονόητο. Εξελίσσονται, αν μιλήσουμε για παράδειγμα για το ποδόσφαιρο, πρωταθλήματα τα οποία έχουν παθογένειες ιδιαίτερα έντονες και χρόνιες, χωρίς αμφιβολία, οι οποίες ενοχλούν πάρα πολύ τον Έλληνα πολίτη. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ. Αν ξέρει κανείς να κυκλοφορεί στοιχειωδώς στους δρόμους και να μιλάει με τους φίλους του, η κοινή κουβέντα είναι τι θα γίνει με αυτή την ιστορία και πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία; Αυτό είναι το κοινό μοτίβο στο στόμα όλων των Ελλήνων. Αυτό είναι μία καθημερινή υπόθεση.

Τα πρωτοσέλιδα τα καταλαμβάνει η Σούπερ Λιγκ, αλλά πίσω από τις γραμμές θα δείτε βία στα ερασιτεχνικά και τοπικά πρωταθλήματα. Αυτή η υπόθεση τίθεται πια σε νέα βάση. Ή θα βρεθούμε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού και θα πάρουμε τα μέτρα τα οποία απαιτούνται για να σταματήσει το φαινόμενο. Ή αν δεν τα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε με την κοινή λογική προς την ίδια κατεύθυνση, η πολιτεία θα πρέπει πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να κάνει αυτό που πρέπει. Αν παράγεται ένα βίαιο προϊόν, γεμάτο τυφλό παραγοντισμό και είναι διαρθρωμένο σε βάσεις οι οποίες δεν ταιριάζουν στο αθλητικό πνεύμα, τότε δεν μπορεί να το χρηματοδοτεί ο Έλληνας φορολογούμενος".

Για τις αντιδράσεις των ομάδων για την αναστολή της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ:

"Στην προτεραία κατάσταση, υπό την έννοια ότι ρέει ανεξέλεγκτα χρήμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις για πρωταθλήματα που δεν ταιριάζουν στην αξία του ελληνικού αθλητισμού, που είναι ταγμένη η πολιτεία, αλλά και στη φερεγγυότητα των πρωταθλημάτων, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ. Οι χρηματοδοτήσεις του ποδοσφαίρου θα επαναληφθούν εφόσον τηρηθούν τα στοιχειώδη. Αυτή τη στιγμή ο λόγος είναι στην ΕΠΟ. Έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς δημοσίως για το τι περιμένουμε να κάνει το συντεταγμένο ποδόσφαιρο. Αν δείτε το σημερινό ποινολόγιο της ΕΠΟ, θα δείτε ότι για επεισόδια που ξεπερνούν τα συνήθη όρια των μέτρων τήρησης της τάξης, υπάρχει ουσιαστική ατιμωρησία. Κοινώς χάλι.

Επιμένουμε στο ότι πρέπει να να θεσπιστεί πειθαρχικός κώδικας ανάλογος με την κλίμακα των επεισοδίων. Ένας κώδικας που θα έχει ποινές, όσες και όποιες απαιτούνται, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά. Οι ποινές αυτές δεν θα είναι μόνο χρηματικές. Όταν σε ένα παιχνίδι μετακινούνται 8 χιλιάδες οπαδοί και στο πλαίσιο αυτής της μετακίνησης γίνονται σοβαρότατα επεισόδια. Γίνονται έντεχνες μετακινήσεις τις οποίες δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Αν καθόμασταν να δούμε πολλά παιχνίδια ένα προς ένα, τι αποφεύχθη και τι γλιτώσαμε θα βλέπαμε τη σκοπιμότητα ενός μέτρου στη φετινή συγκυρία. Κανείς δε μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα υπέρ του να απαγορεύονται οι μετακινήσεις. Είναι ένα οριακό μέτρο το οποίο λήφθηκε σε έκτακτες συνθήκες και διαμορφώθηκε με βάση τα επεισόδια κλίμακας που έγιναν φέτος σε διάφορα γήπεδα. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε μόνιμα απαγορεύσεις, ούτε και θέλουμε να επιβάλουμε απαγορεύσεις στον Έλληνα φίλαθλο.

Αλλά η Σούπερ Λιγκ και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του ο κ. Πατέρας και ο κ. Κομνηνός, οι οποίοι πρακτικώς και θεωρητικώς τάσσονται κατά της βίας, πρέπει να αντιληφθεί πως πρέπει να υπάρχει πλαίσιο στις οργανωμένες μετακινήσεις. Οι οργανωμένες μετακινήσεις σημαίνει και ευθύνη. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να υπάρξουν συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στο να άρουμε αυτή την απαγόρευση. Υπάρχουν πάρα πολλοί φίλαθλοι που δεν έχουν τη διάθεση ούτε να ρίξουν πέτρες, ούτε μολότοφ και αυτή η κατάσταση τους ενοχλεί. Και αυτό το καταλαβαίνουμε. Όλοι μπορεί να θέλουμε να πάμε να παρακολουθήσουμε την ομάδα μας εκτός έδρας".

Για την κουβέντα περί επαναφοράς του ιδιώνυμου:

"Ιδιώνυμο όπως ίσχυε με τη νομοθεσία επί υπουργίας Ορφανού σήμαινε μη μετατροπή των ποινών. Δηλαδή σε πιάνω και σε βάζω μέσα. Είναι μία οδός ιδιαίτερα έντονης καταστολής. Αυτό σημαίνει απλά ότι αν δείτε τις φάτσες της πιτσιρικαρίας που εμπλέκεται στα επεισόδια, η επιλογή να κλείσουμε μέσα εκατοντάδες νεαρά παιδιά που εξωθούνται σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ύστατη οδός. Πηγαίνουμε μεθοδικά κι ελπίζουμε να το αποφύγουμε.

Υπάρχει μία ποινή που επιβάλλεται από τα δικαστήρια και δυστυχώς μέσα στην ελληνική ανοργανωσιά δεν εφαρμόζεται και αυτή είναι η απαγόρευση στα άτομα που εμπλέκονται στα επεισόδια, να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή την αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του μέτρου. Αυτό έχει σημασία".

Για το αν είναι θέμα πολιτικού κόστους το ότι το κράτος δεν πιάνει αυτούς που κάνουν τα επεισόδια:

"Δεν υπάρχει για μας πολιτικό κόστος σε αυτή την υπόθεση. Πολιτικό κόστος έχουμε όταν εμφανίζεται να γίνεται κακός χαμός στην Ελλάδα και να κινητοποιούμε σχεδόν δέκα χιλιάδες αστυνομικούς για να γίνουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Εκεί είναι το ζητούμενο. Έχετε μετρήσει την αύξηση της εγκληματικότητας όταν ακινητοποιείς δέκα χιλιάδες αστυνομικούς για ένα ματς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός; Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στις γειτονιές της Αθήνας; Τους παίρνουμε από κάπου αλλού. Είναι δυνατόν να λειτουργούμε έτσι σε μία πολιτισμένη χώρα;

Το πολιτικό κόστος και το κοινωνικό κόστος είναι να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση. Αυτή δεν πρόκειται να συντηρηθεί ούτε με τη σιωπή, ούτε με τη δική μας συμμετοχή. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η πολιτεία πρέπει να βελτιώσει και τη μεθοδολογία της και την αστυνόμευση και το θεσμικό πλαίσιο. Κανείς δε λέει ότι η πολιτεία είναι τέλεια οργανωμένη στην αντιμετώπιση του φαινομένου".

Για το αν έχει εισπράξει θετική διάθεση για την καταστολή του φαινομένου εκ μέρος όλων των προέδρων και των φορέων:

"Την έχω εισπράξει, αλλά δεν την βλέπω στην πράξη. Υπάρχει μία διάσταση λόγων και έργων όχι σε όλες τις ΠΑΕ. Ο Αστέρας Τρίπολης, ο κ. Μποροβήλος ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, μου έκανε μία επιστολή, την οποία διάβασα με προσοχή. Αυτή η επιστολή είναι πολλή ενδιαφέρουσα, αλλά έχει πολλές αλήθειες και πολλά ψέματα. Βεβαίως υπάρχουν ομάδες που δεν καλλιεργούν βία. Ο Εργοτέλης και ο Αστέρας Τρίπολης είναι μέσα σε αυτές. Αλλά τα συμβόλαια είναι συλλογικά και στο πλαίσιο μίας διοργανώτριας αρχής.

Δεύτερον, η λογική ότι οι χρηματοδοτήσεις του ΟΠΑΠ είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν αντέχουν σε μία σοβαρή ανάλυση. Πρόκειται για έμμεση χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η έμμεση χρηματοδότηση είτε γίνεται από τον ΟΠΑΠ, είτε γίνεται από τη διαφήμιση, είτε από τηλεοπτικά δικαιώματα, είτε από οτιδήποτε άλλο προέρχεται από το κράτος, όπως η σχεδόν δωρεάν διάθεση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αποτελούν εκδήλωση ενίσχυσης ενός αθλήματος το οποίο αγαπούν εκατομμύρια Έλληνες. Αυτός είναι ο λόγος. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε όταν προδίδουμε αυτή την αγάπη και του δίνουμε ένα προϊόν το οποίο του προκαλεί απέχθεια και αποστροφή. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αυτή η παράμετρος, γιατί έχουμε στο πλευρό μας 9 εκατομμύρια και ελάχιστους που θα ήθελαν να συντηρείται αυτή η εικόνα".

Για τις επιχορηγήσεις:

"Έχουμε ανακοινώσει στις ομοσπονδίες τις επιχορηγήσεις, τους κανόνες τους, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν με λεπτομερείς επιστολές προς κάθε ομοσπονδία και έχουμε κατατάξει τα αθλήματα σε κατηγορίες. Πρόκειται για λογική και οργάνωση της χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού μακριά από κάθε αντίληψη πελατειακού κράτους. Ούτε ένα ευρώ σε μαϊμού σωματεία. Η σωματειακή βάση των ομοσπονδιών καθαρίζεται συνεχώς. Εκατοντάδες σωματεία μαϊμούδες διαγράφονται από τις καταστάσεις των ομοσπονδιών. Μία νέα εικόνα αρχίζει να διαφαίνεται στον ελληνικό αθλητισμό".

Για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων:

"Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού έχουμε δηλώσει ότι οι Μεσογειακοί αγώνες θα γίνουν υπό καθεστώς διλημμάτων. Το θέμα το χειρίζεται υπεύθυνα ο υπουργός και θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: