Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πού να ‘σαι τώρα?-Τζο Νάγκμπε

http://pounasetora.blogs.sportnet.gr/files/2010/02/nagbe1.jpghttp://pounasetora.blogs.sportnet.gr/files/2010/02/nagbe0-1.jpgΟμολογουμένως από τους ελάχιστους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές (παγκοσμίως!) που είχαν δηλώσει την πραγματική ημερομηνία γέννησής τους ήταν ο Τζο Αρμστρονγκ Νάγκμπε.

Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1968 και έπαιξε μπάλα ως τα δεύτερα –άντα.

Ο Νάγκμπε ήρθε σε ηλικία 23 ετών στην Ευρώπη, για λογαριασμό της Μονακό. Ξεκίνησε την καριέρα του σε εφηβική ηλικία στην Γιανγκ Σουρβάιβορ και ακολούθησαν η Μάιτ Μπαρόλ και οι Ινβίσιμπλε Ιλέβεν (πρωταθλητής από το ’85 ως το ’87), όλοι σύλλογοι της πατρίδας του.

Το ’90 ξεκίνησε την διεθνή του καριέρα, πηγαίνοντας στην Ουνιόν Ντουάλα του Καμερούν (εκεί βρήκε τον επίσης γνωστό ματς- Τζέιμς Ντεμπά!), όπου τον ανακάλυψε ο Αρσέν Βενγκέρ και τον έφερε στη Μονακό. Τον Αλσατό συνάντησε μερικά χρόνια αργότερα ως αντίπαλο προπονητή στην Αρσεναλ, την οποία απέκλεισε ο ΠΑΟΚ (!).

Στη Μονακό ο Νάγκμπε δεν στέριωσε και για μια σεζόν (1992-93) δόθηκε ως δανεικός στην Επινάλ Βαλαουρίς. Το ’93 αποκτήθηκε από τη Νις. Αναδείχθηκε Κυπελλούχος Γαλλίας με τους Νικαιώτες και το ’96 άλλαξε χώρα, αγωνιζόμενος για ένα χρόνο με τη φανέλα της ελβετικής Λουγκάνο.

Από εκεί τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ το ’97. Εμεινε για τρεις σεζόν στην Τούμπα και έκλεψε την παράσταση, όντας από τους κορυφαίους του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του ’00 κατέβηκε στη Νέα Σμύρνη όμως οι συχνές απουσίες του, αν και στην Θεσσαλονίκη ήταν… ανεκτές, δεν πέρασαν από τον Αχιλλέα Μπέο. Ο Νάγκμπε έπαιξε για δύο χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα και το 2003 μετακόμισε στην… Ινδονησία.

Για να πάει εκεί και να παίξει μπάλα, τον έπεισε ο συμπατριώτης του Ναθάνιελ Νάπλα. Στη Liga Indonesia αγωνίζονται ετησίως πάνω από 200 παίκτες από την Αφρική. Αρχικά έπαιξε στην PSMS Μεντάν, έπειτα στην PSIS Σέμαρανγκ, στην PSDS Ντέλι Σερντάνγκ και κατόπιν φόρεσε τη φανέλα της Περσίτα Τανγκεράνγκ.

Ο Λιβεριανός έκανε ντεμπούτο στην εθνική της Λιβερίας το 1985 σε ηλικία 17 ετών σε φιλικό απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού και ολοκλήρωσε την καριέρα του με το εθνόσημο έχοντας 96 συμμετοχές και 20 γκολ.κολούθως, ο Νάγκμπε γύρισε πίσω στην πατρίδα του και έγινε προπονητής, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της FC AK-Liberia.

«Joe Nagbe Returns To The Pitch» διαβάσαμε σε ρεπορτάζ από λιβεριανό site κι αν δεν βλέπαμε φωτογραφία, την οποία και παραθέτουμε σήμερα, δεν θα το πιστεύαμε!

Tι έγινε λοιπόν με τον Τζο Αρμστρονγκ Νάγκμπε; Αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση, όντας ως πρόσφατα προπονητής στην Αζίζ Καρά.

Ο Λιβεριανός, που σήμερα είναι 41 ετών και κάτι, αγωνίστηκε με τη φανέλα της Αζίζ Καρά εναντίον νεοφώτιστης στη LFA, Αντορένς FC, σε φιλικό προετοιμασίας. Παίκτης-προπονητής δηλαδή πλέον και, όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ, «Joe proved some supremacy against Adorence FC»!

Μετά το ματς δήλωσε στο Liberiansoccer.com: «Δεν ήταν πρόθεσή μου να αγωνιστώ όμως οι παίκτες μου με προκάλεσαν και αποφάσισα να γυρίσω στα γήπεδα. Δεν ξέρω αν θα γίνει αυτό επί μονίμου βάσεως, θα δούμε». Επιμελεια Koubanezos

Δεν υπάρχουν σχόλια: