Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Όλα τριγύρω αλλάζουν, κι όλα τα ίδια μένουν!

Η ζωή είναι σίγουρο ότι κάνει κύκλους και για όλους όσους είναι δύσπιστοι υπάρχουν και αποδείξεις… Πριν -παρά μια μέρα- από 25 ολόκληρα χρόνια (19 Απριλίου του 1986) ΑΕΚ και Πανιώνιος είχαν βρεθεί και πάλι αντιμέτωποι σε μία «μάχη» παραμονής για τους «κιτρινόμαυρους». Όπως τώρα, έτσι και τότε, η Ένωση είχε βρεθεί σε δεινή βαθμολογικά θέση και αυτό το ματς θα την έσωζε από τα μπαράζ που διεξάγονταν για την παραμονή στην κατηγορία.

Ήταν τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, και η ΑΕΚ βρισκόταν τότε σε μία πολύ δύσκολη εποχή, καθώς είχε ταλαιπωρηθεί από απανωτούς τραυματισμούς. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχε χτυπήσει, ο Μηνάς Γκέκος, αλλά και ο Νίκος Αποστολίδης που αμφότεροι ήταν βασικά στελέχη της ομάδας. Το αποκορύφωμα μάλιστα ήταν στα τελευταία 6-7 παιχνίδια του πρωταθλήματος, όπου η ΑΕΚ αγωνιζόταν με 6 βασικούς παίκτες και 4 μικρούς. Γενικώς, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την Ένωση, η οποία αναζητούσε μία ακόμα νίκη για να μπορέσει να αποφύγει τα μπαράζ της παραμονής της στην κατηγορία.

Το παιχνίδι με τον Πανιώνιο διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, όπου είχε σαν έδρα της τότε η ΑΕΚ και ήταν κατάμεστο λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης. Ο Πανιώνιος εκείνη την εποχή ήταν μία από τις δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος και είχε προωθήσει στην σύνθεσή του νέα και ταλαντούχα παιδιά. 



Έγινε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι με την Ένωση να παλεύει μέχρι το τέλος για την… επιβίωσή της. Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι η αναμέτρηση κρίθηκε στην τρίτη παράταση! Οι «κιτρινόμαυροι» δεν κατάφεραν τελικά να πάρουν τη νίκη με αποτέλεσμα να… καταδικαστούν στο να συμμετέχουν στα μπαράζ. Κορυφαίος από τους Νεοσμυρνιώτες ήταν ο Φάνης Χριστοδούλου, ο οποίος είχε πάρει το «όπλο» του και σταμάτησε να «πυροβολεί» όταν το «κοντέρ» έγραψε 40 πόντους. Σημαντική ήταν όμως και η συμβολή του Γιώργου Γάσπαρη, ο οποίος βοήθησε την ομάδα του στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης. 

Το συγκεκριμένο παιχνίδι για την ΑΕΚ ήταν «ζωής ή θανάτου». Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις της ομάδας, καθώς η Ένωση ποτέ στο παρελθόν δεν είχε βρεθεί σε τόσο δεινή κατάσταση. Μάλιστα, η συναισθηματική φόρτιση των «κιτρινόμαυρων» ήταν τόσο έντονη όπου ένας από αυτούς, ο Γιώργος Αγιασωτέλης έχασε κάποια στιγμή τις αισθήσεις του! 

Ο κόσμος μπορεί να ξεσηκώθηκε και να τα «έχωνε» λίγο στην αντίπαλη ομάδα, αλλά ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ευτράπελο. Η ομάδα της ΑΕΚ αποδέχτηκε τότε την μοίρα της και αγωνίστηκε στα μπαράζ, όπου εκεί λειτούργησε σωστά και κατάφερε να εξασφαλίσει, έστω και αργά, την παραμονή της στην «μεγάλη κατηγορία». Το… παράδοξο είναι ότι τότε, αντίπαλός της στα μπαράζ ήταν ο Ηλυσιακός!



Όπως τότε, έτσι και τώρα λοιπόν, η ΑΕΚ θα αγωνιστεί σε λίγες ώρες για την σωτηρία της στο κλειστό της Ζωφριάς κόντρα σε έναν σκληρό αντίπαλο. Η νίκη είναι μονόδρομος καθώς το μυαλό θα ταξιδεύει στη Ρόδο, με την ομάδα του Άγγελου Κορωνιού να περιμένει την επικράτηση του τοπικού Κολοσσού επί του Ηλυσιακού προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της στα «μεγάλα σαλόνια».   

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΕΚ (Αναστασιάδης): Γκέκος 26, Κόντος 17, Παταβούκας 4, Φώτσης 22, Αγιασωτέλης 12, Αποστολίδης 9, Σκουρτόπουλος 2, Κατσίγιαννης 2, Καραμάνος 2, Τσούκας. 
Πανιώνιος (Δενδρινός): Μίσσας 20, Καραμανώλης 9, Φωσσές 15, Χριστοδούλου 40, Λινάρδος 10, Σερέτης 2, Γάσπαρης 15, Μέντζος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: