Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Γκουαρντιόλα vs Μουρίνιο!!!

Tο clasico... τώρα αρχίζει! Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρντιόλα σε ματς δίχως αύριο στήνουν τα «πιόνια» στη σκακιέρα, και οι Ισπανοί αποκαλύπτουν τις κινήσεις των δυο «Στρατηγών».
Το πρώτο clasico τελείωσε με ισοπαλία. Οι δύο «γίγαντες» μέσα σε λίγες μέρες συγκρούονται και πάλι, με φόντο αυτή τη φορά ένα τρόπαιο. Οι δύο «στρατηγοί» των ομάδων, Πεπ Γκουαρντιόλα και Ζοζέ Μουρίνιο, αποκαλύπτονται.
Στον αγώνα πρωταθλήματος, ο Μουρίνιο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να χαρακτηριστεί νικητής της πρώτης μάχης, καθώς παρότι η ομάδα του αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο, κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια και λίγο έλειψε να το «κλέψει» στο τέλος. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αγώνας της Μ.Τετάρτης δεν θα έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο. Δυο αντίθετα στιλ παιχνιδιού θα μονομαχήσουν στο «Μεστάγια» για ένα τίτλο.

Ο νέος είναι ωραίος...

Κατάφερε να τα πάρει όλα την περίοδο 2008/09. Η πείνα του, όμως, για τίτλους δεν σταμάτησε να υφίσταται και έχει βαλθεί να αποδείξει πως δεν υπάρχει ούτε κορεσμός ούτε ταβάνι στις φιλοδοξίες του. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, παρότι μόλις 40 ετών, είναι γραμμένος με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα για τα μέχρι τώρα κατορθώματά του.Στην αρχή της καριέρας του είχε χαρακτηριστεί ως τεχνικός με περιορισμένες ικανότητες, απέδειξε όμως πως είναι το φρέσκο πρόσωπο στον χώρο χωρίς ημερομηνία λήξης. Είναι ο βαρύτονος μιας αρμονικής συμφωνίας, ο οδηγός μιας ομάδας που έχει σημαία της το ποδόσφαιρο κατοχής, την εκρηκτικότητα και την κάθετη πάσα. Η δημιουργικότητα και το θέαμα είναι σήματα κατατεθέντα της Μπαρτσελόνα με τους Τσάβι και Ινιέστα να «φτιάχνουν» και τον Μέσι με τον Βίγια (παρότι έχει «σιγήσει» στα τελευταία παιχνίδια) να «εκτελούν».Ο Φάμπιο Καπέλο δήλωσε πως αυτή η Μπαρτσελόνα είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, πίσω από τον Άγιαξ του Κρόιφ και τη Μίλαν του Σάκι. Μήπως όμως κάνει λάθος;

... o παλιός είναι αλλιώς

Ήταν ο μόνος που απέτρεψε την πλήρη κυριαρχία της Μπαρτσελόνα την περσινή χρονιά. Ο άνθρωπος που δεν ανέχεται να φύγει από κάποιον σύλλογο αν δεν κατακτήσει τουλάχιστον κάποιον τίτλο. Ο Ζοζέ Μουρίνιο, που μετά την εκπληκτική μεταμόρφωση της Ίντερ, θέλει να οδηγήσει και πάλι τη Ρεάλ Μαδρίτης στις επιτυχίες.Ο Φλορεντίνο Πέρεθ του έδωσε «λευκή επιταγή» φέτος και ο «special one» έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο. Ενίσχυσε την παραδοσιακά κακή μαδριλένικη αμυντική γραμμή, προσθέτοντας και «μηχανάκια» στο κέντρο (βλέπε Κεντίρα, Οζίλ). Οι τακτικές που χρησιμοποιεί, είναι επιθετικές ή αμυντικές ανάλογα το παιχνίδι (με μοναδική παραφωνία το 5-0 του «Καμπ Νου»).
Με το 4-5-1 και τον έναν επιθετικό, ο Μουρίνιο με τους Ρονάλντο, Οζίλ και Ντι Μαρία, μπορεί να έχει υπεροπλία και στην επίθεση, καθώς η τεχνική κατάρτιση των τριών είναι παραπάνω από καλή. Η ταχύτητα των άκρων σε συνδυασμό με τις κάθετες πάσες του Γερμανού, μπορούν να κάνουν σμπαράλια οποιοδήποτε αμυντικό «μπλόκο».
Φαντασία vs Τακτικής
Ο τελικός του Κόπα ντελ Ρέι θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί το ματς της χρονιάς, αν δεν υπήρχαν οι ημιτελικοί μεταξύ των δυο ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Καθώς εδώ δεν χωρούν ούτε λάθη ούτε κάποιος μπορεί να παίξει για την ισοπαλία. Είναι η κόντρα μεταξύ δυο από τους καλύτερους τεχνικούς στον κόσμο, είναι Μέσι εναντίον Ρονάλντο, είναι φαντασία εναντίον τακτικής. Είναι Μπαρτσελόνα εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: