Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Γιώργος Κούδας-«Λάθος μου ο Ολυμπιακός!»

Με αφορμή την συμπλήρωση των 85 χρόνων ζωής του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Κούδας αναφέρθηκε στο μελανό κομμάτι της καριέρας του και τόνισε πως μετάνιωσε που το καλοκαίρι του 1966 συμφώνησε με τον Ολυμπιακό…
«Λάθος μου ο Ολυμπιακός!»
Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε στον «Sentra 103.3» και τόνισε: «Πιστεύω ότι σταθμός για εμένα και τον ΠΑΟΚ ήταν η περιπέτεια με τον Ολυμπιακό, ήταν ένα κομμάτι της ζωής μου λάθος, δε θέλω να το θυμάμαι. Έφερε αντίθεση μεταξύ των ομάδων και κάποια γεγονότα που συνέβησαν. Η επιστροφή μου και η στάση του Παντελάκη στα χρόνια της χούντας, φάνηκε ότι είχε δίκιο που πίστευε ότι θα φέρει με έναν κούκο την άνοιξη. Με την βοήθεια και των άλλων παιδιών ήρθε η άνοιξη με την κατάκτηση των κυπέλλων και του πρωταθλήματος».
Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Μπορεί να φανώ υπερβολικός αλλά έγινε μια ποδοσφαιρική επανάσταση, όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ. Είχε ομορφύνει το πρωτάθλημα, υπήρχε μια Παναχαϊκή, ένας ΠΑΣ Γιάννινα. Εκείνα τα πρωταθλήματα έβγαζαν υγεία, οι ομάδες του ΠΟΚ δεν περνούσαν εύκολα ούτε από την επαρχία, ούτε από τη Θεσσαλονίκη. Εκείνο το κομμάτι της ιστορίας είχε ομορφύνει το ελληνικό πρωτάθλημα».
Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το μεγάλο πανεπιστήμιο του ΠΑΟΚ που σπούδασα, γνώρισα ανθρώπους, γνώρισα φυσιογνωμίες, παλιούς καλούς παράγοντες οι οποίοι εμένα στη ζωή μου προσέθεσαν αυτό το ήθος και αυτή την αξιοπρέπεια. Πάντα μου έρχονταν στο μυαλό και στην καρδιά μου αυτοί οι άνθρωποι και δεν ήθελα να διαψεύσω τις ιδέες τους, μέχρι τα 38 που σταμάτησα το 1984».
Επίσης, αναφέρθηκε:
Στον μεγαλύτερο παράγοντα της ομάδας:
«Θα έλεγα το όνομα του Γιώργου Παντελάκη, είναι κάποια πράγματα σημαδιακά πιστεύω. Ο Παντελάκης θα συμπλήρωνε 85 χρόνια ζωής, την χρονιά που γεννήθηκε ο ΠΑΟΚ. Και είκοσι χρόνια μετά, γεννήθηκα εγώ. Είναι σημαδιακές ημερομηνίες».
Στις πιο έντονες αναμνήσεις του:
«Πήγα και πήρα τον Γκουερίνο από τα κάγκελα της «4» και τον έφερα κάτω να πανηγυρίσουμε στο πρωτάθλημα του ’76, τον πείραζα και του έλεγα ότι θυμήθηκε τις ζούγκλες του Αμαζονίου. Για το 3-5 της Παναχαϊκής τι να πω; Δεχθήκαμε τρία γκολ στο «Γ» και χάσαμε δίκαια, δεν πήραμε βέβαια το πρωτάθλημα όμως δε θέλω να κρυφτώ. Ήταν καλύτερος ο αντίπαλος και μας κέρδισε, δε θα πούμε ψέματα στους φιλάθλους. Για αυτό αναφέρθηκα πριν σε αυτές τις ομάδες. Χαιρόμασταν πραγματικά το παιχνίδι, ήταν όμορφο το ποδόσφαιρο».
Στην φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ:
«Έγιναν λάθη από την περσινή χρονιά, η φυγή του Σάντος, η αστοχία με τον Μπερέτα, ο ερχομός του Δερμιτζάκη, έφεραν αναταραχή όλα αυτά. Έπρεπε να σχεδιάζονται νωρίτερα από τη στιγμή που οι σχέσεις του Ζαγοράκη με τον Σάντος ήταν τόσο καλές και έπρεπε να κάνει καλύτερο προγραμματισμό, με την εμπειρία που έχει από τα γήπεδα και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Και η φυγή του Δερμιτζάκη ήταν λάθος.
Ο Χάβος ήταν βοηθός του Δερμιτζάκη. Βλέπουμε με όλα αυτά τα εφόδια και με την προπονητική εμπειρία που είχε ο Χάβος, την κράτησε την ομάδα. Λέμε κάθε φορά, ότι είναι ο Χάβος και δεν είναι ο Κούπερ και ο Βαλβέρδε, αλλά την κράτησε την ομάδα παρά τις δυσκολίες και παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε χάσει τη λογική και τη φιλοσοφία που είχε με τον Σάντος».
Στην πορεία της ομάδας για τα πλέι οφ:
«Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή όπως βλέπω τον ΠΑΟΚ στα τελευταία παιχνίδια, μπαίνει με καλές προϋποθέσεις στα πλέι οφ. Είναι πολύ πληγωμένοι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ και μακάρι μέρες που είναι να έρθει ανάσταση για όλα τα σωματεία. Για μένα είναι ευχάριστη έκπληξη και δε τον κρύβω, η πορεία του Ολυμπιακού Βόλου. Μου θυμίζει όσα είπαμε πριν για τις επαρχιακές ομάδες. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα καταφέρει, έχουν προβλήματα και οι άλλοι. Όποιος έχει τι περισσότερες δυνάμεις και την καλύτερη ψυχολογία θα έχει και το προβάδισμα».
Στο αν χρειάζεται επενδυτή ο ΠΑΟΚ:
«Οι επενδυτές δεν θα φέρουν και την καλή απόδοση. Όμως δε θα έρθουν να ρίξουν και εκατομμύρια σε ένα κουβά και μετά να βάλουν άλλα τόσα αν αυτά χαθούν χωρίς αποτέλεσμα. Στο ποδόσφαιρο δεν έχουμε σωστά θεμέλια. Αυτό που γίνεται σήμερα, θα μας οδηγήσει εκεί που έπρεπε να έχουμε σκύψει πολλά χρόνια πριν. Ένας Κούδας δε μπορεί να μην έχει βγει μετά από 40 χρόνια».
Στο γεγονός ότι χρειάζονται Ακαδημίες:
«Δεν είναι λογική αυτή να μην βγάζουμε παίκτες. Θέλουν έτοιμους και μεγάλους παίκτες, δεν μπορούν να δουν τι έχουν από κάτω και να το αξιοποιήσουν; Να δουν τι κάνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Είδαμε τον Άγιαξ, μπορεί να μην έβγαλε Κρόιφ αλλά είναι σε υψηλό επίπεδο, ή η Μπαρτσελόνα που έχει 6-7 παίκτες στην πρώτη ομάδα που έρχονται από την ακαδημία, εμείς γιατί να μην μπορούμε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: