Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Βεζυρτζής: «Δεν ξεχνιέται εκείνο το βράδυ»

Στο «Αθλητικό Metropolis» και την εκπομπή «Revolution» μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, Νίκος Βεζυρτζής, μιας και πριν 18 χρόνια ακριβώς, στις 15 Απριλίου, ήταν ο μεγάλος τελικός του Final Four μεταξύ της Λιμόζ με την Μπενετόν, σε ένα Final Four που μετείχε και ο ΠΑΟΚ και είχε αποκλειστεί δυο μέρες νωρίτερα στον ημιτελικό από την Μπενετόν Τρεβίζο.
Ο Νίκος Βεζυρτζής τόνισε συγκεκριμένα: «Ήταν μία σημαδιακή μέρα για την ιστορία του ΠΑΟΚ. Σε εκείνο το Final Four ήμασταν το φαβορί για να κατακτήσουμε το κύπελλο, όμως, δυστυχώς στο τελευταίο σουτ η μπάλα δεν μπήκε και αποκλειστήκαμε. Σε εκείνο το Final Four ήμασταν το φαβορί αφού παίζαμε εντός έδρας, στην Αθήνα και υπήρχε μεγάλη πίεση. Πιστεύω πως αν παίζαμε εκτός Ελλάδας θα το είχαμε κατακτήσει αφού είχαμε αποδείξει όλη την χρονιά ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα και κλάσεις καλύτερος από όλες τις ομάδες. Αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό βέβαια αφού υπάρχει και η νίκη και η ήττα».
«Εκείνη η ήττα όμως μας στοίχισε πολλά για την μετέπειτα πορεία, είχαμε φτάσει στο απόκορύφωμα μας και εκείνη η ήττα σηματοδότησε και μετέπειτα την εξέλιξη του ΠΑΟΚ. Πάντως δεν νομίζω πως είτε πέρασουν 18 χρόνια είτε 108 δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου εκείνο το καταραμένο βράδυ».
Ο Νίκος Βεζυρτζής μίλησε και γενικά για το ελληνικό μπάσκετ: «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν γίνεται πρωτάθλημα με μόλις δύο ομάδες, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Αν εκείνη την εποχή το μπάσκετ είχε ανεβεί τόσο πολύ γιατί υπήρχαν δυο δυνάμεις στην Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, ενώ και οι άλλες ομάδες ακολουθούσαν όπως οι ομάδες της Αθήνας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε να κοντράρουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Με δύο ομάδες πρωτάθλημα δεν γίνεται».
«Αυτή την στιγμή υπάρχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και οι άλλες ομάδες απλά συμπληρώνουν το πρωτάθλημα. Ποιος φίλαθλος θα κάτσει να δει το Παναθηναϊκός-Ίκαρος για να δει με πόση διαφορά θα κερδίσει με 50 ή 100 πόντους. Το απαξίωσαν το μπάσκετ όχι μόνο αυτοί που έχουν τις ομάδες, αλλά και αυτοί που διοικούν την Λίγκα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που γίνεται όλο και χειρότερη. Το μπάσκετ έχει απαξιωθεί, γίνεται αγώνας με 200 άτομα στο γήπεδο και δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η ιστορία».
«Σίγουρα υπάρχουν λύσεις για να πάρει πάλι τα πάνω του το άθλημα, αλλά δεν μπροεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Υπάρχουν λύσεις αλλά θα πρέπει να τις μελετήσουν και όλα να γίνουν σιγά σιγά. Προσωπικά όταν ξεκινήσα πρόεδρος στον ΠΑΟΚ σε φιλικά διεθνή δεν είχαμε να πληρώσουμε ούτε τους διαιτητές. Σιγά σιγά όμως καταφέραμε να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο και μάλιστα πολύ κόσμο».
Αναφορά έγινε και στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ με τον Νίκο Βεζυρτζή να τονίζει: «Αυτό είναι μία πικρία που έχω μιας και δεν το είδα ποτέ γεμάτο εκτός από λίγα ματς όλα αυτά τα χρόνια. Το γήπεδο αυτό ήταν όνειρο ζωής που έγινε, αλλά πέσαμε σε άσχημα χρόνια και δεν μπορέσαμε να δούμε να γεμίζει το γήπεδο. Επίσης δεν έδωσε τα έσοδα που έπρεπε να δώσει».
Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ είπε: «Όλα τα τμήματα του ΠΑΟΚ πρέπει να έχουν στόχο τις υψηλές διακρίσεις όπου και αν αγωνιζόνται. Αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος αιμοδότης του είναι ο κόσμος του ΠΑΟΚ, αν δεν υπάρχει αυτός ο κόσμος δεν μπορεί η ομάδα να προχωρήσει. Αν αυτός ο αιμοδότης που δίνει από το υστέρημα του δεν σταθεί δίπλα στην ομάδα κάθε χρόνο οι στόχοι μας θα είναι περιορισμένοι. Ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ έμαθε από το μπάσκετ να έχει διακρίσεις με πρωταθλήματα, κύπελλα, Final Four και τώρα βλέποντας αυτή την απαξίωση στο μπάσκετ δεν πηγαίνει στο γήπεδο. Πρέπει όμως να καταλάβει ότι η ομάδα καλώς ή κακώς στηρίζεται στον κόσμο της. Δεν μπορώ να ξεχάσω πως ο κόσμος έφτασε σε σημείο να πανηγυρίσει μία νίκη επί του Άρη που μας κράτησε στην κατηγορία».
Για την προσπάθεια που κάνει η νυν διοίκηση στο μπάσκετ: «Προσωπικά εγώ τους δίνω συγχαρητήρια. Δεν μου αρέσει που πέρασαν από την ομάδα όλο αυτό το διάστημα άτομα που είχαν θέληση και πάθος για να προσφέρουν όμως έφτασαν σε σημείο να μαλώνουν μεταξύ τους και αντί να είναι όλοι ενωμένοι να έχουν φύγει ορισμένοι και να είναι μόνοι τους τώρα. Όλη αυτή η παρέα θα ήθελα να είναι μαζί και με τον κόσμο να προσπαθήσουν να κάνουν και πάλι τον ΠΑΟΚ μεγάλο όπως παλιά. Υπάρχει ένας καταπληκτικός προπονητής που κάνει μία πολύ σωστή δουλειά και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η ομάδα και βάση το υλικό κάνει μία πολύ καλή πορεία. Πρέπει όλοι μαζί να ενωθούν και να επιστρέψουν άνθρωποι που έχουν φύγει».
Για τον ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο είπε: «Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει αρκετά ο ΠΑΟΚ. Η μόνη χρονιά που απογοητεύτηκα ήταν η φετινή. Περίμενα να γίνουν πολλά ειδικά μετά τις προηγούμενες σεζόν και να κάνουν το βήμα παραπάνω. Βέβαια ένας σύλλογος δεν μπορεί να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και παρά την υψηλή βαθμολογική θέση που έχει η ομάδα μιας και μπορεί να βγει στα προκριματικά του Champions League απογοητεύτηκα για την φετινή χρονιά».
Για την εποχή που ήταν στην διοίκηση του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ και τι του έχει μείνει από εκείνη την περίοδο ο Νίκος Βεζυρτζής τόνισε: «Έπρεπε να βγει μία διοίκηση για έξι μήνες για να αντιμετωπίπσει τα τρομερά προβλήματα που είχε η ομάδα τότε. Με τις ενέργειες που κάναμε δεν μπήκε σε περιπέτειες τότε ο ΠΑΟΚ γιατί αυτές ήταν τρομακτικές. Πηγαίναμε για καταστροφή. Ευτυχώς κάναμε πολλές προσπάθιες και σώθηκε ο ΠΑΟΚ γιατί αν δεν βρισκόταν λύση δεν θα υπήρχε ΠΑΟΚ».
Για τον Θόδωρο Ζαγοράκη τόνισε: «Όλοι αυτοί που διοικούν τον ΠΑΟΚ και βγαίνουν μπροστά για μένα είναι ήρωες και τους σέβομαι όλους».
Για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς μιας και είχαν συνεργαστεί τότε στον ΠΑΟΚ: «Δεν έχω αδυναμίες σε προπονητές και παίκτες γιατί σήμερα μπορεί να είναι ΠΑΟΚ, αύριο Ολυμπιακός και μεθαύριο άλλη ομάδα. Εμένε με ενδιέφερε τότε κατά την διάρκεια της θητείας τους στην ομάδα να προσφέρουν με πάθος και σεβασμό».
Τέλος έδωσε και ένα μύνημα στον κόσμο ο Νίκος Βεζυρτζής: «Εγώ βασικά θέλω τον φίλαθλο να είναι ο φίλαθλος της κερκίδας, της προσφοράς. Όποιος έχει την εντύπωση ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερα από τους προηγούμενους στα διοικητικά μπορεί να πάει και να ασχοληθεί. Το να λες πολλά πράγματα και να κάνεις κριτική όταν είσανι από έξω είναι εύκολο, όμως όταν είσαι μέσα στην ομάδα βλέπει τι τεράστια προβλήματα υπάρχουν. Δεν πιστεύω πως αυτοί που κάνουν επεισόδια και μπαίνουν στο γήπεδο δεν είναι φίλοι του ΠΑΟΚ και θα πρέπει να φύγουν από το γήπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: