Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μπλατ: «Υψηλό μπασκετικό IQ o Σχορτσανίτης»

Ιδιαίτερα έξυπνο άνθρωπο, εκτός από ταλαντούχο, χαρακτήρισε τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη ο Ντέιβιντ Μπλατ. Ενόψει της συμμετοχής της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, ο προπονητής της «ομάδας του λαού» αναφέρθηκε στον Έλληνα διεθνή σέντερ, τον οποίο είδε φέτος -όπως κατέθεσε- να κάνει εξαιρετικά πράγματα στην άμυνα, τα οποία θεωρεί πως δεν του είχαν ζητηθεί από κανέναν προπονητή πριν. Επιπλέον, ο Ντέιβιντ Μπλατ θα ήθελε να έχει καταλήξει ο τίτλος του κορυφαίου αμυντικού της διοργάνωσης στον «δικό του» Ντορόν Πέρκινς, αντί στον Δημήτρη Διαμαντίδη.
Αναφερόμενος στο αρχικό πλάνο του για τη Μακάμπι με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας το καλοκαίρι που πέρασε ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στο ρόλο «κλειδί» του Σοφοκλή Σχορτσανίτη.
«Εκτός από το να φέρω πίσω κάποια μεγάλα ταλέντα του μπάσκετ του Ισραήλ, όπως οι Λιόρ Ελιγιάχου και Ταλ Μπούρσταϊν και βέβαια να διατηρήσουμε τους ταλαντούχους παίκτες που είχαμε, δηλαδή τους Νταβίντ Μπλου, Γκάι Πνίνι, Γιανίβ Γκριν και Ντέρικ Σαρπ, ο δεύτερος στόχος ήταν να προσθέσουμε ένα παίκτη «στόχο», κάτι που έλειπε στη Μακάμπι τα τελευταία χρόνια. Θέλαμε μία δύναμη στη θέση του σέντερ για να μας βοηθήσει να θεμελιώσουμε το παιχνίδι μας και στα δύο μισά του παρκέ. Φέραμε τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που είχε τεράστια επίδραση και επίσης αποκτήσαμε τον Ρίτσαρντ Χέντριξ, ο οποίος αποτελεί σημαντική προσθήκη στην ομάδα».
Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος στην αναφορά του στον Έλληνα διεθνή σέντερ: «Ένα πράγμα που ίσως να μην καταλαβαίνει ο κόσμος για το «Σόφο» είναι πως πρόκειται για ένα πολύ πολύ έξυπνο παίκτη. Διαθέτει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ. Τα διαφορετικά πράγματα που κάνουμε στη Μακάμπι απαιτούν σημαντική σκέψη από πλευράς παικτών και ιδιαίτερα από πλευράς των σέντερ. Ο «Σόφο» έχει κάνει πράγματα φέτος στην άμυνα που νομίζω πως δεν του είχαν ζητηθεί ποτέ στο παρελθόν. Και τα έχει κάνει εκπληκτικά καλά. Όπως είπα, πέρα από το φυσικό ταλέντο του είναι και ένας ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος».
Ο πρώην προπονητής του Άρη, Ντέιβιντ Μπλατ, αναφέρθηκε και σε έναν ακόμη Έλληνα παίκτη… τον Δημήτρη Διαμαντίδη! «Τρέφω μεγάλο σεβασμό στον Δημήτρη Διαμαντίδη και θεωρώ πως είναι μέσα στους κορυφαίους παίκτες της Ευρωλίγκα όλων των εποχών. Πιστεύω, όμως, πως ο Ντορόν Πέρκινς άξιζε φέτος τον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού της διοργάνωσης. Τα πράγματα που έκανε στην άμυνα ήταν εκπληκτικά και νόμιζες ότι ήταν παντού. Ήταν ο παίκτης που ξεχώριζε στην ατομική άμυνα με το να «σβήνει» τον κορυφαίο παίκτη του αντιπάλου και παράλληλα ήταν παίκτης «κλειδί» στο ομαδικό pressing. Δυστυχώς η απώλειά του είναι τεράστια για εμάς και δεν είμαστε η ίδια ομάδα χωρίς αυτόν, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε προσαρμογές ώστε να νικάμε και χωρίς τον Ντορόν, όπως κάναμε και όταν τον χάσαμε εν μέσω πλέι οφ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: