Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο έλεγχος των «αστεριών»

Ο Γιώργος Γαβριλάκης γράφει για τις εμφανίσεις των ΝΒΑερς στην πρώτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας και το πόσο βοήθησαν τις ομάδες τους.
Ο έλεγχος των «αστεριών»
Στη θεωρία όλοι τους ήταν καλοί, χρυσοί και άγιοι. Παίκτες που άφησαν πίσω το ΝΒΑ και τα διαπραγματευτικά του προβλήματα, ξενιτεύτηκαν ή επαναπατρίστηκαν. Αμερικάνοι ή Ευρωπαίοι διεθνούς καριέρας, για τους οποίους η Ευρωλίγκα που μόλις ξεκίνησε, τους έχει κρατήσει θέση.

Από τον Αντρέι Κιριλένκο που... γύρισε μετά από χρόνια και τον εκκολαπτόμενο σούπερ σταρ του «μαγικού πλανήτη» Νικολά Μπατούμ, μέχρι τον Σόνι Ουίμς, τον Τάμπο Σεφολόσα και τον Ρέτζι Ουίλιαμς. Αξίζει όμως, να δούμε τι επιφύλασσε για όλους αυτούς η πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής λίγκας στη Γηραιά Ηπειρο...
 
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: 74-87
 
Ηταν το παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία και ταυτόχρονα το παιχνίδι που... θύμισε σε όσους το είχαν ξεχάσει πως ο Αντρέι Κιριλένκο είναι ένας από τους πιο επιτυχημένος ευρωπαίους ΝΒΑερς στην ιστορία!
 
Ο Ρώσος φόργουορντ, ο οποίος έχει περάσει τη μισή του ζωή στους Γιούτα Τζαζ, έδειξε με πράξεις στο παρκέ για πoιο λόγο η καριέρα του στο ΝΒΑ είναι θαυμαστή. Είχε 17 πόντους, 15 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 4 τάπες σε 32 λεπτά! Οδήγησε τους Μοσχοβίτες στη νίκη απέναντι στη Ζάλγκιρις. Μιας ομάδας, που έχει στο ρόστερ της δύο... δυνατούς παίκτες από τον «μαγικό πλανήτη». Ο ένας έπαιξε έτσι όπως του αξίζει, αλλά ο άλλος... σύρθηκε με δυσκολία στο παρκέ. Ο Σόνι Ουίμς, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τους Ράπτορς και λόγω λοκ-άουτ δεν πρόλαβε να υπογράψει νέο συμβόλαιο, είχε 16 πόντους και 6 ριμπάουντ σε 27:34. Καλή προσπάθεια. Ασχημη όμως, προσπάθεια ήταν αυτή του Τι Λόσον. Ενας παίκτης που οι Ντένβερ Νάγκετς σκέφτονται να κάνουν ηγέτη τους στο άμεσο μέλλον, δεν μπόρεσε ούτε καν να βοηθήσει. Ούτε ελεύθερες βολές δεν μπορούσε να βάλει. Είχε 1/4 σε 20:31 χρόνο συμμετοχής. Τελείωσε το ματς με 7 πόντους, 1 λάθος και καμία ασίστ.
 
Α! Με την ΤΣΣΚΑ είδαμε και τον Νέναντ Κρίστιτς. Ο Σέρβος σέντερ, όμως κρύφτηκε από τη λάμψη του Κιριλένκο. Οι 11 πόντοι του και τα έξι ριμπάουντ του ωστόσο, ήταν πολύτιμα για την ομάδα του. 
 
ΟΥΝΙΞ - ΣΙΕΝΑ: 71-79
 
Η Σιένα ήταν η πρώτη ομάδα που έκλεισε παίκτη από το ΝΒΑ. Βέβαια, τον ήξερε καλά, αφού ο Ντέιβιντ Αντερσεν έχει φάει τα καλύτερά του χρόνια στην Ευρώπη. Τον... τσίμπησε όμως από τη Νέα Ορλεάνη και ο Αυστραλός σέντερ ήταν αποτελεσματικός στο πρώτο παιχνίδι του -μετά από καιρό- στην Ευρωλίγκα. Είχε 13 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 21'59''.
 
Για συμπαίκτη του στην ιταλική ομάδα έχει τον ΝταΖουάν Σάμερς. Δύο χρόνια τώρα, ο συγκεκριμένος έπαιζε στους Πίστονς με μικρό χρόνο συμμετοχής. Στη Σιένα δεν είναι βασικός, προς το παρόν τουλάχιστον και κόντρα στην Ούνιξ είχε μόλις 4 πόντους σε 18'21''. 
 
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ/ΟΥΛΚΕΡ - ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ: 66-69
 
Ο Νοτιοαφρικανός με ελβετική υπηκοότητα, Τάμπο Σεφολόσα, ξεκίνησε την καριέρα του στην Ευρώπη. Επαιξε στην Ριβιέρα, τη Σαλόν Σαονέ και την Μπιέλα. Το 2006 πήγε στο ΝΒΑ και σχετικά γρήγορα καθιερώθηκε. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, από πέρσι τον εμφανίζουν ακόμα και στο βασικό τους σχήμα. Τώρα, λόγω λοκ-άουτ επέλεξε την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Το ντεμπούτο του δεν ήταν καλό. Ξεκίνησε από τον πάγκο, έπαιξε 21'17'' αλλά είχε μόνο 7 πόντους με 2/6 σουτ. Κοινώς, δεν βοήθησε πολύ την ομάδα του. Αντίθετα, ο Κέβιν Σεραφέν των Ουίζαρντς, ο οποίος... βοηθάει την Κάχα Λαμποράλ είχε 10 πόντους και 6 ριμπάουντ σε 14'53''. Καλή παραγωγή, ενώ ο συμπαίκτης του και με πολύ καλή παρουσία στο ΝΒΑ τα τελευταία δύο χρόνια (με τους Ουόριορς), ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί. Ο Ρέτζι Ουίλιαμς είχε 6 πόντους και 3 λάθη σε 15'32''.
 
 
ΚΑΝΤΟΥ - ΝΑΝΣΙ: 80-69
 
Ο πιο... αστεράτος και ο παίκτης με την μεγαλύτερη ΝΒΑ προοπτική που παίζει στην Ευρωλίγκα είναι ο Γάλλος Νικολά Μπατούμ. Οι Μπλέιζερς έχουν επενδύσει πάνω του το μέλλον τους, αλλά προς το παρόν η Νανσί προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί. Είναι η ομάδα που τον ανέδειξε και αυτή που ο Μπατούμ επέλεξε μέχρι να λήξει το λοκ άουτ. 
Βέβαια, έχασε στο Καντού. Οι Ιταλοί ήταν πολύ σκληροί και αυτός... κάπως άστοχος. Είχε 13 πόντους με 3/11 σουτ. Είχε επίσης 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ενώ έμεινε στο παρκέ και για τα 40 λεπτά του αγώνα. 
 
ΠΡΟΚΟΜ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ: 72-76
 
Η Γαλατάσαραϊ νίκησε μόνο και μόνο επειδή ο Γιάκα Λάκοβιτς ήταν καυτός: 6/7 τρίποντα. Αν περίμεναν οι Τούρκοι να πάρουν... μπρος οι δύο (Ευρωπαίοι) ψηλοί που πήραν από το ΝΒΑ τότε ακόμα θα... περίμεναν. Ο Ζαζα Πασούλια των Χοκς (με τους οποίους έχει ακόμα συμβόλαιο) και ο Ντάριους Σονγκάιλα (επέστρεψε στη Γηραιά Ηπειρο, αφού έμεινε ελεύθερος από τους Σίξερς) πέρασαν απαρατήρητοι. Ο Γεωργιανός έπαιξε μόνο 4'39'' και δεν κατάφερε να σκοράρει, ενώ ο Λιθουανός είχε 3 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 15'57''. Η Πρόκομ δεν έχει ψωνίσει από το ΝΒΑ. 
 
ΠΑΡΤΙΖΑΝ - ΕΦΕΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ: 73-84
 
Επειδή δεν... έπιασε στις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι ο Εϊσι Λο εδώ θα κάνει πάταγο. Ο Αμερικανός γκαρντ της Παρτίζαν με τέσσερα χρόνια θητείας στον... άλλο πλανήτη σε 5 ομάδες (!) είχε 6 λάθη και 6 πόντους. Επαιξε 32'29'' και ήταν αρνητικός. Αν δεν ήταν και ο Νίκολα Πέκοβιτς για τους Σέρβους (21 πόντους και 6 ριμπάουντ είχε ο σέντερ των Τίμπεργουλβς) θα είχαν... διασυρθεί από την Εφές Αναντολού. Για τους Τούρκους, ο πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Λέικερς και τέως γκαρντ των Νετς, Σάσα Βούγιασιτς, μαζί με τον Ερσάν Ιλιασόβα των Μπακς έκαναν τη δουλειά τους. Κατ' αρχάς είχαν μαζί 8 κλεψίματα (από τέσσερα ο καθένας). Ο πρώτος έβαλε 14 πόντους και ο δεύτερος 10, ενώ είχε 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. 
 
ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: 76-100
 
Ο Ρούντι Φερνάντεθ έχει επιστρέψει ορεξάτος στην Ισπανία. Στο πρωτάθλημα σκοράρει κατά βούληση, ενώ και στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας ήταν καλός. Είχε 19 πόντους σε 28'42, έτσι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε κανένα πρόβλημα να... ρίξει «κατοστάρα» στο Βέλγιο...
 
ΜΙΛΑΝΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ: 89-82
 
Πριν το τζάμπολ το ματς θεωρήθηκε ένα από τα πιο... σκληρά ματς της πρεμιέρας. Και δεν έπεσαν έξω αυτοί που προέβλεπαν κάτι τέτοιο. Ενα σωρό κόσμος ωστόσο, θεωρούσε σίγουρο πως και οι δύο ΝΒΑερ που θα έπαιζαν θα έκαναν... πάταγο! Δικαιώθηκαν κατά το ήμισυ! Οντως, ο Ντανίλο Γκαλινάρι έπαιξε εντυπωσιακά. Τον σταματούσαν μόνο με φάουλ και είχε 23 πόντους (13/16 βολές) σε 33'55''. Αυτός ήταν που οδήγησε τη Μιλάνο στη νίκη, την ίδια ώρα που ο Τζόρνταν Φάρμαρ (των Νετς και...) της Μακάμπι «σερνόταν». Τελείωσε το ματς με 6 πόντους και 3/11 σουτ σε 29'53''
 
ΟΛΙΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: 64-86
 
To παράξενο στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι υπήρχε ένας ΝΒΑερ και αυτός έπαιξε για τους Σλοβένους. Η «Μπάρτσα» φέτος έχει αρκετή... μαγεία, αλλά όχι παίκτη απευθείας ερχόμενο από τον «μαγικό πλανήτη». Ο Ντάνι Γκριν λοιπόν, ο οποίος βέβαια πρέπει κανείς να έχει καλή μνήμη για να τον θυμηθεί με τη φανέλα των Καβαλίερς πρόπερσι ή των Σπερς πέρσι, έπαιξε με πάθος. Δεν μπόρεσε μόνος του να ανταγωνιστεί ολόκληρη Μπαρτσελόνα, αλλά είχε 17 πόντους με 8/11 δίποντα σε 36'55'' που έμεινε στο παρκέ.
 
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: