Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

"Όταν δεν αντέχω θα φύγω"

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος σε συνέντευξη του στην ΟΠΑΠ οριοθέτησε την παραμονή του στην ηγεσία της ελληνικής ομοσπονδίας λέγοντας «όσο αντέχω μένω», υποστήριξε ότι δεν του πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσει, αντιθέτως θέλει όταν θα έχει αποχωρήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να έχει αποκτήσει τη δική του στέγη...
"Όταν δεν αντέχω θα φύγω"
Η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΟΠΑΠ TV:
Τι συναισθήματα δημιουργεί στον πρόεδρο της ΕΠΟ η πρόκριση της Εθνικής στο EURO;
Πρώτα απ’ όλα νοιώθουμε περήφανοι. Όπως όλοι οι Έλληνες. Η προοπτική αυτής της ομάδας είναι και οι επόμενες διοργανώσεις. Ανοίγονται πολύ καλές προοπτικές να πάμε και στο mundial της Βραζιλίας το 2014 αλλά και στο EURO 2016 που θα γίνει στη Γαλλία. Για το πρώτο έχουμε και μια καλή κλήρωση ενώ το 2016 θα είναι ένα EURO με 24 ομάδες. Υπάρχουν προοπτικές για να είμαστε σε αυτά τα μεγάλα ραντεβού. Πλέον μετράνε ακόμα και τα γκολ αλλά και τα φιλικά. Κυνηγάμε τη νίκη μέχρι το τέλος και το δείξαμε στη Γεωργία. Μας έκανε και το 1-1 αλλά κυνηγήσαμε το γκολ της νίκης.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται με την Εθνική ομάδα είναι ανάλογο με την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου;
Στην Εθνική παίζουν οι καλύτεροι παίκτες και γίνεται πολύ καλή δουλειά στα εθνικά συγκροτήματα. Μπορεί να μην έχουμε το 8ο ή το 9ο πρωτάθλημα στον κόσμο αλλά η Εθνική ομάδα είναι πολύ καλή και μέσα στην 10αδα της παγκόσμιας κατάταξης.
Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει όταν θα φύγετε από την ΕΠΟ;
Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Το θέμα της στεγανοποίησης της Εθνικής ομάδας είναι κάτι που το θέλω πολύ. Να έχει η Εθνική ομάδα το δικό της σπίτι.
Όλα αυτά που γίνονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις αποφάσεις που εκκρεμούν τι εικόνα σας δίνουν;
Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πρέπει να το βλέπουμε ξεκομμένο από την κοινωνία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι το νούμερο ένα στην Ελλάδα όταν είναι και αυτό έκφανση της κοινωνίας. Θεωρώ ότι γίνονται βήματα προς τα μπρος. Αλλάζει σιγά-σιγά και η νοοτροπία. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να κοιτάω μπροστά.
Έχετε ακόμα ψυχικά αποθέματα;
Όταν δεν αντέχω θα φύγω. Όσο αντέχω μένω. Απλά πράγματα. Χρειάζονται πολλές αντοχές. Δεν έρχεται κανείς να σου πει κάτι για το καλό του ποδοσφαίρου, έρχεται να σου πει κάτι για το καλό το δικό του. Αυτό το έχουμε ως Έλληνες. Όταν κάποιος λέει κάτι πρέπει να δεις αν το λέει συμβουλευτικά ή αν το λέει για δικό του συμφέρον. Αυτό είναι το πιο δυσάρεστο και το βιώνω καθημερινά.
Πίκρα νοιώθετε, για κάποιον ή για κάτι;
Πίκρα δεν έχω καμία. Ο καθένας κάνει επιλογές στη ζωή. Αν δεν ήθελα, να μη γινόμουν πρόεδρος της ΕΠΟ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν ήξερα ακριβώς τι με περίμενε…
Με το θέμα των αποφάσεων τι περιμένουμε τις επόμενες μέρες;
Το θέμα είναι να παιχτεί ποδόσφαιρο κανονικά επιτέλους και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.
Έχετε σκεφτεί να φύγετε και να επιστρέψετε στην UEFA;
Όχι. Κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτή τη στιγμή, όμως, πολλοί λόγοι με κάνουν να θέλω να παραμείνω εδώ και να παλέψω για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν προσωπικοί λόγοι, επαγγελματικοί, οικογενειακοί που κάνουν έναν άνθρωπο να θέλει ή να μη θέλει να παραμείνει στη χώρα του.
Σας ενοχλεί που η Εθνική ομάδα παίζει συχνά σε μισογεμάτα γήπεδα;
Είναι θέμα ποδοσφαιρικής παιδείας. Η κάθε χώρα βλέπει διαφορετικά την Εθνική της ομάδα. Πρέπει να δίνουμε συνεχώς εξετάσεις. Είναι πολύ ευχάριστο να παίζει η Εθνική ομάδα σε γεμάτο γήπεδο. Σαφώς και δεν είναι ωραίο να παίζεις και να μην είναι γεμάτο το γήπεδο. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε όλοι πρώτα Εθνική ομάδα και μετά όλα τα άλλα. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι και πολύ εφικτό γιατί η Εθνική δεν παίζει κάθε Κυριακή, όπως οι ομάδες. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε κοντά στην Εθνική. Όποτε ο κόσμος είναι δίπλα στην Εθνική δίνει μια έξτρα ώθηση.
Η επιλογή Σάντος δικαιώνει την ομοσπονδία;
Προσωπικά δεν παίζει κανένα ρόλο η δικαίωση επιλογής. Αυτό που μας νοιάζει είναι να είναι σωστή η επιλογή του προπονητή και να έρχονται τα αποτελέσματα. Ο Φερνάντο Σάντος δουλεύει πολύ και ξέρει κάθετα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κάτι το οποίο μας αρέσει πολύ. Προτείνει ιδέες για τη βελτίωσή του. Από την πρώτη στιγμή που τον είδα κατάλαβα ότι αυτό που κάνει το αγαπάει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή.
Από αυτά που εισηγείται ο Σάντος τι θεωρείτε ότι είναι πιο σημαντικό;
Το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία της Εθνικής ομάδας κάτω των 15 ετών. Αυτή είναι η βάση που θα μπορούμε να δουλέψουμε και να πλάσουμε μια μαγιά παικτών από 15 ετών και κάτω. Αυτό θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους. Οι 20 από τους 23 που κατέκτησαν το EURO το 2004 προέρχονταν από τις μικτές ομάδες των ενώσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μας δείχνει αρκετά πράγματα.
Όταν θα έρθει η ώρα να σταματήσουν το ποδόσφαιρο ο Καραγκούνης, ο Κατσουράνης και άλλα παιδιά αυτής της γενιάς, πώς θα θέλατε να αξιοποιήστε τη γνώση και την εμπειρία τους;
Είναι θέση της ΕΠΟ ότι οποιοσδήποτε θέλει και μπορεί να βοηθήσει την Ομοσπονδία οι πόρτες είναι ανοιχτές. Το έχουμε αποδείξει και με την πρόσληψη του Φύσσα και του Βρύζα. Είμαστε δίπλα τους.
Το τραγούδι των παιδιών σας άρεσε;
Πολύ ωραίο. Αρέσει και στα παιδιά. Αυτό διαπίστωσα. Το τραγούδι έδειξε ένα κλίμα και αυτό είναι υγεία. Η έμπνευση για το τραγούδι αυτό ξεκίνησε όταν υπήρξε μια τεράστια καθυστέρηση στο ταξίδι από το Ισραήλ στη Λετονία. Την ώρα της αναμονής τα παιδιά σκέφτηκαν και ήθελαν να κάνουν αυτό το πράγμα. Αυτό είναι υγεία.
Με το συμβόλαιο του Σάντος πότε θα έχουμε νεότερα;
Το είχα πει και πριν από τους αγώνες με Γεωργία και Λετονία ότι πρόθεση μου είναι να ανανεωθεί για ακόμη δύο χρόνια. Η εισήγησή μου θα είναι αυτή και από εκεί και πέρα είναι θέμα του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Έχω κάνει μια πρώτη συζήτηση με τον Σάντος πριν από τα ματς με Κροατία και Γεωργία.
Πως γεννήθηκε η εκτίμηση για τον Σάντος;
Ήμουν σε μια εκδήλωση το Νοέμβριο του 2009, πριν από τα ματς με την Ουκρανία για τα μπαράζ του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2010. Τότε βραβεύτηκε, μίλησε και κάλεσε όλο τον κόσμο να πάει στο ΟΑΚΑ που παίζαμε, για να δει τον αγώνα και να βοηθήσει. Εκεί ένοιωσα κάτι πολύ θετικό για τον Σάντος.
Θα δούμε Έλληνα προπονητή να κάνει επιτυχίες με την Εθνική;
Υπάρχουν πολλοί καλοί Έλληνες προπονητές που έχουν "μάτι" και όρεξη. Κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα του Έλληνα προπονητή στην Εθνική.
Είναι πλέον πολύ μακρινό όνειρο η διοργάνωση ενός EURO από την Ελλάδα;
Αυτή την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση δεν είναι προτεραιότητα η διοργάνωση ενός EURO, παρότι είναι κάτι που το θέλουμε πολύ.
Πώς θα μοιραστεί το πριμ πρόκρισης;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για χρήματα που δίνονται από την UEFA η οποία κερδίζει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης. Οι 16 ομάδες που συμμετέχουν παίρνουν ένα ποσοστό. Οι παίκτες πήγαν την ομάδα εκεί, οπότε δικαιούνται ένα πριμ. Το ποσό και το πόσο θα πάρουν το συζητάμε κάθε φορά και συμφωνούμε μέσα σε λίγα λεπτά. Ποτέ δεν υπήρξε θέμα για αυτό.
Τι περιμένετε να πετύχει η Εθνική στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας;
Να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Εύχομαι να περάσουμε στην επόμενη φάση. Αν πάμε καλά και οργανωμένα θα κάνουμε καλή πορεία. Για εμένα, όμως, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε πάντα εκεί. Θέλουμε κάθε δύο χρόνια να συμμετέχουμε στις μεγάλες διοργανώσεις.
Πώς σας φάνηκε η επιστροφή Γκέκα;
Έγινε πολύ κριτική για τον Γκέκα και την επαναφορά του. Ένας άνθρωπος ζήτησε συγνώμη, είπε ότι αυτό που έκανε δεν θα το ξανάκανε. Η πρώτη προπόνηση ήταν μουδιασμένη, από τη δεύτερη και μετά ήταν σα να μην έφυγε ποτέ από την ομάδα.
Θα θέλατε να συμβεί αυτό και με άλλους παίκτες;
Κάποιοι παίκτες αποφάσισαν για κάποιους λόγους να σταματήσουν. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Τελικά οι αποχωρήσεις γιατί έγιναν; Είχαν παρεξηγηθεί με τον Κατσουράνη;
Εγώ είδα τον Κώστα με τον Γκέκα να πανηγυρίζουν μαζί το γκολ κόντρα στην Κροατία. Η ομάδα λειτουργεί σαν οικογένεια και αυτό δεν είναι κοινότυπο. Το κλίμα μεταξύ τους είναι πολύ καλό. Δείτε μια προπόνηση και θα καταλάβετε.
Γούρια έχετε;
Αφήστε… Ασχολούμαι δυστυχώς με τα γούρια… Ενίοτε βγαίνουν.
Τι είναι αυτό που κάνει την Εθνική να ξεχωρίζει;
Έχει τους καλύτερους παίκτες και έχει καλό κλίμα. Τα παιδιά είναι συγκεντρωμένα στο στόχο που έχουν κάθε φορά και βλέπουν ότι όποιος είναι καλός παίζει. Στα προκριματικά ο προπονητής κάλεσε πάνω από 40 παίκτες. Βλέπουν όλοι ότι υπάρχει δικαιοσύνη.
Θα παίξει η Εθνική επίσημα ματς στην επαρχία;
Είμαι της άποψης ότι κάποια παιχνίδια της Εθνικής πρέπει να γίνονται στην επαρχία. Για επίσημες αναμετρήσεις υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα, αλλά τα φιλικά όλα μπορούν να γίνουν στην επαρχία.
Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του ΟΠΑΠ προς την Εθνική;
Ο ΟΠΑΠ στηρίζει την Εθνική ομάδα και τον ευχαριστούμε για αυτό, όπως ευχαριστούμε και όποιον διαθέτει έστω και 1 ευρώ για την Εθνική. Ο ΟΠΑΠ πέρα από την Εθνική στηρίζει και το πρωτάθλημα των μικτών ομάδων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: