Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πώς μπορεί να γίνει ντέρμπι;

Ήμουν δώδεκα χρόνων την πρώτη φορά που πήγα στο γήπεδο το 1952 και είδα ένα παιχνίδι Ολυμπιακού - ΑΕΚ για το Κύπελλο Χριστουγέννων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Γράφει ο Νίκος Κατσαρός.
Πώς μπορεί να γίνει ντέρμπι;
Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει 2-0 με γκολ των Μπέμπη και Δαρίβα. Από τότε μέχρι σήμερα θα πρέπει να έχουν γίνει πάνω από 150 συναντήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες, από τις οποίες έχω παρακολουθήσει, είτε από τις εξέδρες των γηπέδων είτε από την τηλεόραση, αρκετά περισσότερες από 100.
Η αποψινή ξεχωρίζει απ' όλες τις προηγούμενες επειδή θα μπορούσε να είναι μεταξύ της ΑΕΚ και μιας ξένης ομάδας. Με έναν μόνο Ελληνα ποδοσφαιριστή ο Ολυμπιακός αν φορούσε σήμερα την τρίτη του εμφάνιση με τις γαλάζιες φανέλες θα μπορούσε να λέγεται και... Ολεμπικ ντε Μαρσέιγ και οι παίκτες της ΑΕΚ να τον έβλεπαν σαν μια ξένη ομάδα με όχι μεγάλους ίσως αλλά οπωσδήποτε καλούς ποδοσφαιριστές.
Ομως απόψε απέναντί τους έχουν τον Ολυμπιακό Πειραιώς, τον μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, την ομάδα που οι περισσότεροι θεωρούν ασυναγώνιστη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό έχει δείξει άλλωστε και στα πρώτα παιχνίδια του μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν έχουμε ένα ξεκάθαρο φαβορί για το αποψινό παιχνίδι. Υπάρχει όμως και το... αλλά που πάντοτε συνοδεύει αυτά τα λεγόμενα ντέρμπι.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την έδρα, όπως και το βάρος της φανέλας της ΑΕΚ. Για να λειτουργήσουν, όμως, αυτοί οι δύο παράγοντες ώστε να ανατραπούν τα προγνωστικά, χρειάζεται και κάτι ακόμη. Πρέπει οι παίκτες της ΑΕΚ να κάνουν μια υπέρβαση. Οι μέχρι τώρα εμφανίσεις τους στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετές για να πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα.
Θα χρειαστεί να παίξουν πολύ καλύτερα, οπωσδήποτε δυνατά, και να μην παρουσιάσουν μερικά μόνιμα, τα τελευταία δύο χρόνια, αγωνιστικά «κουσούρια», όπως τα αβίαστα λάθη ή η έλλειψη συγκέντρωσης που θα τους στοιχίσει εύκολα γκολ. Με αυτές τις προϋποθέσεις το παιχνίδι μπορεί να γίνει ντέρμπι. Ενα ντέρμπι στο οποίο δίνουν εξετάσεις και οι οπαδοί της.
Αν ξεκινήσουν όπως τελείωσαν πέρυσι, με τα αίσχη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, θα της δώσουν το τελειωτικό χτύπημα.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: