Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κωνσταντινέας, ο χιλιοτραγουδισμένος…!!

H επιλογή της ΚΕΔ να σφυρίξει το αποψινό ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό ο Πέτρος Κωνσταντινέας, εμπεριέχει, αν μη τι άλλο, πολύ μεγάλο ρίσκο.
Κωνσταντινέας, ο χιλιοτραγουδισμένος…
Ο φούρναρης από την Καλαμάτα δεν έπεισε ποτέ ότι έγινε διαιτητής υψηλού επιπέδου. Κι ας έκανε πέρυσι την καλύτερη του χρονιά. Κι ας τον έκαναν φέτος διεθνή χωρίς να γνωρίζει καν αγγλικά! Πριν δούμε τι… ψωμί θα βγάλει απόψε στο ΟΑΚΑ, μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Μεσσήνιο ρέφερι.
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας ανήλθε τους πίνακες διαιτητών της Σούπερ Λίγκας τον Φλεβάρη του 2008, ακριβώς στα 30 του χρόνια. Εκείνο τον καιρό είχε μόλις εγκαταλείψει την ενεργό δράση ο Ηρακλής Τσίκινης και σύμφωνα με την τακτική που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες στη διαιτησία, η Μεσσηνία έπρεπε απαραιτήτως να είχε έναν διαιτητή στον πίνακα της μεγάλης κατηγορίας.
Ο παλαιός και ισχυρός σύμβουλος της ΕΠΟ και επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας, Άρης Σταθόπουλος, είχε τον τρόπο να «ανεβάσει» τον Κωνσταντινέα, όπως είχε τον τρόπο να συμβάλει και στο να γίνει διεθνής σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά.
Σαν διαιτητής όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν μείνει κυρίως τα… σόου που δίνει στα παιχνίδια. Διότι ο Κωνσταντινέας είναι σόουμαν, τόσο με τον τρόπο που κινείται στο γήπεδο, όσο και με αυτά που λέει όταν απευθύνεται στους ποδοσφαιριστές. Βλέποντας τον κόσμο από το ένα μέτρο και 93 εκατοστά του ύψους του, του αρέσει να είναι πρωταγωνιστής, πολλές φορές όμως μετατρέπεται σε αρνητικό. Οι κακές του διαιτησίες συνολικά στην καριέρα του είναι αμέτρητες, πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνουν γκάφες που δεν αρμόζουν σε διαιτητή πρώτης κατηγορίας. Όπως λένε στη «γλώσσα» της διαιτησίας, είναι διαιτητής… χιλιοτραγουδισμένος!
Κάθε καλοκαίρι, είναι η αλήθεια, ο Καλαματιανός ρέφερι ήταν από τα πρώτα ονόματα που συζητιούνταν για να διαγραφούν από τους πίνακες. Με κάποιον τρόπο, ωστόσο, εκείνος παρέμενε. Το καλοκαίρι του 2009 μάλιστα, κατέλαβε την προτελευταία θέση στη βαθμολογία των διαιτητών σε σύνολο 24 ρέφερι που είχε τότε ο πίνακας! Τι κι αν ο κανονισμός προέβλεπε τότε ότι οι τρεις τελευταίοι στη βαθμολογία διαγράφονται αυτομάτως; Ο Κωνσταντινέας ήταν στους πίνακες και την επόμενη σεζόν!
Η περσινή χρονιά, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα η καλύτερή του. Όχι ότι απέφυγε τα λάθη, αλλά συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν, παρουσιάστηκε αισθητά βελτιωμένος.
Ευνοούμενος από τις συγκυρίες (καρατόμηση Παμπορίδη, περιθωριοποίηση Καλόπουλου) και βοηθούμενος και από τις… γνωριμίες του, κατάφερε πριν από ένα περίπου μήνα να χρηστεί διεθνής. Το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών ανέφερε πως για την επιλογή του υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εντός της ΕΠΟ. Άλλωστε δόθηκε το σήμα της ΦΙΦΑ σε έναν διαιτητή ο οποίος καλά-καλά δεν γνώριζε αγγλικά! Το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει το τελευταίο διάστημα κάνοντας εντατικά μαθήματα.
Επαγγελματικά, είναι ιδιοκτήτης φούρνου στην Καλαμάτα. Μετά το περυσινό παιχνίδι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό (2-1) όπου –κατά την άποψη ορισμένων- έδωσε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στους Θεσσαλονικείς, είδε το κατάστημα του… βαμμένο κατακόκκινο με σπρέι!
Σήμερα στο ΟΑΚΑ, θα διευθύνει το πρώτο του μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε ομάδες του πρώην ΠΟΚ. Εκτός του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1 που προαναφέραμε, μεγάλο ματς που έχει σφυρίξει ήταν το περσινό Άρης-ΠΑΟΚ 0-0.
Τη φετινή σεζόν έχει οριστεί σε δύο αναμετρήσεις: την 1η αγωνιστική στο ΟΦΗ-Ατρόμητος 1-1 και την 3η αγωνιστική στο Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 1-2, όπου και στις δύο απέφυγε το μεγάλο λάθος.
Συνολικά στην καριέρα του στη Σούπερ Λίγκα, έχει διευθύνει 40 παιχνίδια. Σε αυτά, 19 φορές επικράτησε η εκάστοτε γηπεδούχος ομάδα, 11 φορές νίκησαν οι φιλοξενούμενοι, ενώ έχει «φέρει» και 10 ισοπαλίες.
Όσο περίεργο και αν φαίνεται, παιχνίδια του Ολυμπιακού σφύριξε πρώτη φορά πέρσι, με απολογισμό 2 νίκες και 1 ήττα για τους «ερυθρόλευκους». Την ΑΕΚ τη σφυρίζει κάθε χρόνο σε τουλάχιστον ένα ματς. Μοναδική της ήττα με τον Κωνσταντινέα, το περσινό 1-0 από τον Ολυμπιακό Βόλου στα πλέι οφ.
Ο Κωνσταντινέας με την ΑΕΚ:
2010-2011: Εργοτέλης-ΑΕΚ 2-3, Ολυμπιακός Βόλου-ΑΕΚ 1-0 (πλέι οφ).
2009-2010: Πανθρακικός-ΑΕΚ 1-2.
2008-2009: ΑΕΚ-Λεβαδειακός 3-1.
Σύνολο: 4 ματς (3 νίκες, 1 ήττα).
Ο Κωνσταντινέας με τον Ολυμπιακό:
2010-2011: Ολυμπιακός-Πανιώνιος 5-0, Ολυμπιακός-Ηρακλής 2-0, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1.
Σύνολο: 3 ματς (2 νίκες, 1 ήττα).
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: