Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Η χρυσή ευκαιρία του... soccer!!

Από τις φαβέλες της Βραζιλίας έως τα χιονισμένα γήπεδα του Κιέβου κι από τις αλάνες της Αργεντινής έως τα νταμάρια της Καισαριανής, το ποδόσφαιρο αποκαλείται –αλλά κυρίως είναι– «ο απόλυτος βασιλιάς των σπορ».
Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας...
Η κυριαρχία του σαφώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όμως το «αγκάθι» ήταν πάντα ο νέος κόσμος –ή τουλάχιστον η βόρεια πλευρά του– καθώς για τους Αμερικανούς το ποδόσφαιρο πάντα υστερούσε σε δημοφιλία.

Ωστόσο, μεγαλύτερο χτύπημα στον βασιλικό θρόνο αποτελεί το γεγονός ότι η επίσημη ονομασία που του αποδίδουν είναι «soccer» ενώ ως «football» αντιλαμβάνονται ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης αποκαλεί ράγκμπι.

Ευτυχώς, όμως, ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός και το ποδόσφαιρο διαθέτει πλέον τους φανατικούς του, που μπορούν να σκοράρουν υπέρ του, ενώ ο δρόμος που ανοίγεται προς την τεράστια –και οικονομικά– αγορά των ΗΠΑ περνά από το Ανφιλντ. Το μεγάλο ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ που ανοίγει σήμερα την αυλαία της αγωνιστικής ανάμεσα στις αιώνιες εχθρούς Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρει πολλούς αστέρες εντός γηπέδου, όμως ο πλέον ακριβοπληρωμένος θα βρίσκεται στα επίσημα. Και δεν πρόκειται για τον τιμωρημένο Ρούνεϊ αλλά για τον Λεμπρόν Τζέιμς, το παιδί-θαύμα του ΝΒΑ από τον περασμένο Απρίλιο που είναι μέτοχος των ιστορικών κόκκινων του αγγλικού λιμανιού. Εφτασε πλέον γι’ αυτόν η ώρα να παρακολουθήσει από κοντά τους «εργαζόμενούς» του. «Δεν θα το έχανα με τίποτα.

Είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο παιχνίδι του κόσμου», δήλωσε ο αμερικανός σούπερ σταρ, καλώντας μέσω Twitter τα εκατομμύρια των ακόλουθών του να αφήσουν τη σκληρότητα του ράγκμπι και να ασχοληθούν με το υπερθέαμα του πραγματικού «football».

Ο Λεμπρόν, όμως, δεν είναι μόνος του στον αγώνα αναγωγής του «soccer» σε πρώτη προτίμηση των Αμερικανών καθώς έχει πολύτιμο συμπαραστάτη κάποιον που απεχθάνεται μετά βδελυγμίας και τους δύο σημερινούς μονομάχους του Aνφιλντ, αλλά αγαπά όσο λίγοι το ποδόσφαιρο. Ο Πιρς Μόργκαν, ο αγαπημένος Βρετανός της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, δεν αντικατέστησε μόνο με απόλυτη επιτυχία τον Λάρι Κινγκ στο CNN αλλά τους τελευταίους μήνες παραδίδει μαθήματα ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσω «τιτιβισμάτων» στους 1.337.885 ακόλουθούς του.

Οι Αμερικάνοι –που ήξεραν μέχρι πρότινος μόνο την Ελεν Μίρεν και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ως τέκνα της Γηραιάς Αλβιόνος– μπορούν να απαγγείλουν απ’ έξω και ανακατωτά την ενδεκάδα της αγαπημένης του Μόργκαν Aρσεναλ, τους υποψήφιους για μεταγραφή και είναι ακόμα ενήμεροι για το εάν ο Μάικλ Οουεν βρίσκεται στην ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ ή στην εξέδρα του «Ολντ Τράφορντ». Αλλά ευτυχώς για το ποδόσφαιρο –που κάποτε πρέπει να πάρει και στην Αμερική τη θέση που του αξίζει– ο Μόργκαν δεν δουλεύει μόνο υπέρ των «Κανονιέρηδων» αλλά και του αθλήματος. Μπορεί το αγγλικό πρωτάθλημα να μην είναι τόσο θελκτικό, αλλά ματς σαν εκείνα της Μπαρτσελόνα και του Μέσι είναι ικανά να πείσουν και τον πλέον δύσκολο Αμερικάνο – που δεν δύναται να φανταστεί τον εαυτό του να παρακολουθεί οτιδήποτε άλλο πέρα από Super Bowl– ότι τουλάχιστον πρέπει να δώσει μια ευκαιρία στο «soccer».

Το σημερινό ντέρμπι του αγγλικού πρωταθλήματος σίγουρα θα συγκεντρώσει περισσότερα από τα 500 εκατομμύρια βλέμματα που είχε εκτός Αγγλίας το αντίστοιχο περσινό. Ομως όλες οι ενδείξεις λένε πως σιγά σιγά θα αρχίσει να κατακτά τις καρδιές των Αμερικανών και ο μέτοχος της Λίβερπουλ Λεμπρόν με τον παρουσιαστή του CNN. Οταν αυτοί θα βρουν και άλλους εξίσου διάσημους μιμητές θα μπορούν να υπερηφανεύονται πως είχαν καταλυτικό ρόλο στην εκθρόνιση του αμερικανικού «football» για τα γκολ του «soccer».
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: