Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο Μπόλονι τα λέει, αλλά τι;

Η ευθεία επίθεση του προπονητή του ΠΑΟΚ στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές έγινε με βάση ολόκληρο σκεπτικό. Το θέμα για τη διοίκηση της ομάδας είναι αν μπορεί να το στηρίξει. Γράφει ο Ευγένιος Δαδαλιάρας.

Ο Μπόλονι τα λέει, αλλά τι;
Τα ονόματα Jon Henley και Λεωνίδας Πιτσούλης μπορεί στο ευρύ κοινό να μην ιδιαίτερα γνωστά. Υπάρχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία, όμως, που συνδέει αυτούς τους δύο ανθρώπους και κατ' επέκταση αγγίζει και τον Λάσλο Μπόλονι, άρα και τον ΠΑΟΚ.
Ο πρώτος, λοιπόν, είναι δημοσιογράφος της αγγλικής εφημερίδας "Guardian". Στο πλαίσιο έρευνας που έκανε, επισκέφτηκε υπερχρεωμένες χώρες, όπως και η Ελλάδα, και ζήτησε τη γνώμη των πολιτών για την κατάσταση που βιώνουν στην καθημερινότητά τους.
Ο δεύτερος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε στον Henley στο πλαίσιο αυτής της έρευνας κι είπε πράγματα που τα βλέπουμε, τα ζούμε και -ενδεχομένως, γιατί δεν είναι όλοι στην ίδια μοίρα- μας κάνουν να αγανακτούμε.
Αυτά που είπε ο συνεντευξιαζόμενος καθηγητής, ο οποίος σημειωτέον ξενιτεύτηκε για σπουδές στα 18 του κι επέστρεψε ως επιστήμονας στα 36 κι άρα έχει άλλες εικόνες και παραστάσεις από το εξωτερικό (Αμερική και Αγγλία), τα αναγράφουμε σε τίτλους:
- "Δεν είχα αντιληφθεί το μέγεθος της διαφθοράς εδώ. Όταν είσαι μικρός δεν τα παρατηρείς αυτά τόσο ενδελεχώς".
- "Όταν επέστρεψα και όντας συνηθισμένος σε έναν διαφορετικό τρόπο πραγματικά με συντάραξε όλο αυτό".
- "Η διαφθορά καραδοκεί σε κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής. Από τον γιατρό μέχρι στα μπαρ τη νύχτα".
- "Στην Ελλάδα βρίθει η αναξιοκρατία, καθώς κανείς δεν προσλαμβάνεται σε μια δουλειά επειδή είναι ο καλύτερος, αλλά επειδή είναι συγγενής ή φίλος κάποιου στελέχους στην υπηρεσία".
- "Το έζησα και αυτό στον στρατό, όπου αντί να με χρησιμοποιήσουν όπως θα έπρεπε καθώς είχα και διδακτορικό, με έστειλαν σε ένα μακρινό νησί και μου άλλαξαν φώτα, ενώ όσοι είχαν μέσο έμειναν στην Αθήνα".
- "Αυτός (σ.σ. η αναξιοκρατία) είναι ένας από τους λόγους που η κρατική διοίκηση είναι τόσο αναποτελεσματική -υπάρχουν άνθρωποι σε νευραλγικές θέσεις που διαχειρίζονται μεγάλα ποσά και δεν έχουν την κατάλληλη μόρφωση και εκπαίδευση για να κάνουν κάτι τέτοιο".
- "Κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το σύστημα, είναι σαν ένα μηχάνημα με τόσους πολλούς ιούς, πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση και να ξεκινήσουμε από την αρχή διαγράφοντας τον σκληρό δίσκο. Αλλά πως;"
Το ξέσπασμα του Μπόλονι
Τώρα, θα πει κάποιος, πού κολλάνε όλα τα παραπάνω με τον Μπόλονι; Φαινομενικά πουθενά. Σχετίζονται, όμως, με το δικό του ξέσπασμα αγανάκτησης το βράδυ της Πέμπτης (20/10), αμέσως μετά το τελείωμα του αγώνα του ΠΑΟΚ με τους Σάμροκ Ρόβερς.
Εντελώς αναπάντεχα μίλησε για την ανικανότητα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να δώσει ένα τέλος στο μπάχαλο που επικρατεί στις επαγγελματικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, που -μαζί με τα ευρωπαϊκά- να έχουν παίξει κοντά στα δεκαπέντε παιχνίδια από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα κι άλλες που μετά βίας φτάνουν τα τέσσερα.
Επιπλέον, τα έβαλε και με τη Λίγκα που δεν ορίζει παιχνίδια Παρασκευή ή Δευτέρα, ώστε να διευκολύνει τις ομάδες που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι έτσι ο ΠΑΟΚ είναι μονίμως ριγμένος, παρότι φέρνει συνεχώς ευρωπαϊκούς πόντους στην Ελλάδα, αφού έχει ματς Πέμπτη-Κυριακή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τραυματισμοί παικτών ή, στην καλύτερη, να μην είναι η ομάδα στην επιθυμητή φόρμα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Μπόλονι μίλησε για ανικανότητα στον προγραμματισμό και έλλειψη οργάνωσης, ενώ στο παιχνίδι έβαλε και το συλλογικό συμφέρον, καθώς έκανε σύγκριση με τον Ολυμπιακό, που έχει πάντα μια μέρα περισσότερη για ξεκούραση, τις εβδομάδες που παίζει στην Ευρώπη.
Αν τα βάλει κάποιος δίπλα δίπλα όλα αυτά που είπε ο Λεωνίδας Πιτσούλης κι ο Λάσλο Μπόλονι θα δει ότι έχουν πολλές ομοιότητες, κοινά σημεία και ίδια αφετηρία, σε ό,τι αφορά στη νοοτροπία που τα διέπουν. Κι επειδή ζούμε σε αυτή τη χώρα και ξέρουμε καλά τι συμβαίνει, το λιγότερο που αισθανόμαστε είναι ότι καταλαβαίνουμε ακριβώς τι θέλουν και οι δύο να πούνε και ποια κατάσταση περιγράφουν.
Ο ρόλος της διοίκησης
Η λαϊκή σοφία λέει... "τα λέω στη νύφη, για να τα ακούσει η πεθερά". Τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση του Μπόλονι; Ο Ρουμάνος ξέσπασε στους εκπροσώπους του Τύπου για να στείλει το μήνυμα τόσο στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές, όσο και στην ίδια τη διοίκηση της ομάδας του.
Στο μυαλό του δεν είμαστε, όμως, αυτό που σίγουρα περιμένει είναι να βγούνε οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ και να τον καλύψουν, ακολουθώντας με δημόσια τοποθέτησή τους στο δρόμο που χάραξε και κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις, αφού για το καλό της ομάδας μίλησε.
Ο Μπόλονι έβαλε με τα δημόσια λεγόμενά του ένα σοβαρό ζήτημα στη διοίκηση της οποίας ηγούνται δύο αμιγώς ποδοσφαιράνθρωποι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο Θόδωρος Ζαγοράκης και ο Ζήσης Βρύζας. Έχουν αυτοί με τη σειρά τους τον τρόπο να ικανοποιήσουν το αίτημα του προπονητή της ομάδας της οποίας ηγούνται; Ο χρόνος θα δείξει -αν και θα έπρεπε ήδη να είχαν ασχοληθεί από το περασμένο καλοκαίρι ακόμη, καθώς το διοικείν εστί προβλέπειν.
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: