Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο ορθολογισμός των σουτ!!

Τρεις βαθμοί, αλλά και δυο ακόμα τραυματισμοί ήταν ο απολογισμός από τον αγώνα με την Σάμροκ. Το σχόλιο του Σάκη Γκίνα.

Ο ορθολογισμός των σουτ
Με άλλη μια νίκη στο Δουβλίνο σε 15 μέρες ο ΠΑΟΚ θα δημιουργήσει ασφαλείς προϋποθέσεις για την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά οι νέοι τραυματισμοί του Αθανασιάδη και του Λίνο δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς για τον καταρτισμό της 11άδας στο Χαριλάου.
Ο ΠΑΟΚ με την Σάμροκ έκανε το εξής απλό που δεν έκανε στον ισόπαλο αγώνα με τον ΟΦΗ: επέλεξε την ορθολογική διάσπαση μια μαζικής άμυνας που είναι τα σουτ. Με δυο σουτ εκτός περιοχής έσπασε το Ιρλανδικό κατενάτσιο και πήρε την επιβαλλόμενη νίκη. Ανέβηκε στην δεύτερη θέση του ομίλου και με μια ακόμη νίκη στο Δουβλίνο μπορεί μόλις τελειώσει η επόμενη αγωνιστική να είναι ακόμα και πρώτος.
Η Σάμροκ απέδειξε ότι είναι μια ομάδα πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων και μόνο εάν ο ΠΑΟΚ έπασχε από αυτοκτονικό ιδεασμό και σύνδρομο αυτοκαταστροφής δεν θα κέρδιζε αυτό το παιχνίδι. Οι Ιρλανδοί με μια επίθεση σε όλο τον αγώνα ισοφάρισαν, αλλά ήταν αμυντικά εξόφθαλμα ευάλωτοι και φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου η επίτευξη του δεύτερου γκολ από πλευράς ΠΑΟΚ. Ευτυχώς, αυτό δεν άργησε να έρθει, γιατί αλλιώς το άγχος και η πίεση θα μετέτρεπαν σε θρίλερ ένα θεωρητικά εύκολο παιχνίδι.
Ο Λαζάρ συνδύασε την επανεμφάνισή του με ένα καταπληκτικό γκολ στις αρχές του αγώνα και μια ώριμη εμφάνιση στα αμυντικά χαφ καθ’ όλη την διάρκειά του. Πάντως, το κενό της έλλειψης του Γκαρσία και του Φωτάκη στο κέντρο δεν κατέστη εμφανές, γιατί συν τοις άλλοις, οι ερασιτέχνες Ιρλανδοί δεν «ζήτησαν» ποτέ τον έλεγχο του αγώνα, αυτοπεριοριζόμενοι σε παθητικό ρόλο.
Έσπασε και η γκίνια του Βιερίνια. Ο Πορτογάλος πέτυχε γκολ μετά από 25 μέρες. Το τελευταίο του ήταν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στις 25 Σεπτεμβρίου. Εκτός από το γκολ ήταν ξανά ο επιθετικός που αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Η απόδοσή του μετά από καιρό προσέγγισε τα γνωστά υψηλά στάνταρ.
Στο γκολ των Ιρλανδών μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο Μαλεζάς. Παρά το ύψος του εμφάνισε και πάλι το μειονέκτημά της έλλειψης αλτικότητας που τον διακρίνει και έτσι ο αντίπαλος σέντερ φορ σηκώθηκε στην καρδιά της άμυνας και σκόραρε ανενόχλητος με κεφαλιά, έργο που το έχουμε ξαναδεί φέτος.
Ευθύνη στην ισοφάριση έχει και ο Σνάουτσνερ που έχασε τον αντίπαλό του και παραχώρησε ένα φάουλ σε επικίνδυνο σημείο με αντίπαλο ομάδα από την Γηραιά Αλβιώνα. Στα βρετανικά νησιά το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν να κάνουν όταν ξεκινούν το ποδόσφαιρο είναι σέντρες και κεφαλιές. Δεν τους κάνεις φάουλ έξω από την περιοχή.
Ευτυχώς, η παρουσία του Χαλκιά ήταν καταλυτική. Στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο φέτος ο έμπειρος πορτιέρο ήταν σταθερός, κατηύθυνε την άμυνα σωστά και βγήκε από την εστία του όταν έπρεπε να βγει. Λόγω της Ιρλανδικής οπισθοχώρησης ο Τσιρίλο δεν είχε αντίπαλο, ενώ ο Ετό δεν εκμεταλλεύτηκε επαρκώς την άνεση επελάσεων που του δίνονταν αφειδώς από τους Ιρλανδούς.
Ο Αρίας, απόντος του Γκαρσία, θα μπορούσε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, αλλά δεν το έκανε. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας στο κέντρο γίνονταν σχεδόν ανενόχλητα, λόγω της απουσίας πρέσινγκ από τους αντιπάλους και έτσι η μεσαία γραμμή δεν δοκιμάστηκε σε συνθήκες ιδιαίτερης πίεσης.
Η μοναδική συνεισφορά του Ίβιτς στο παιχνίδι ήταν η πάσα στο γκολ του Βιερίνια, ενώ ο Σαλπιγγίδης ήταν… βαδιστής, είτε ως δεξί εξτρέμ, είτε ως σέντερ φορ μετά τον τραυματισμό του Αθανασιάδη. Από τις αλλαγές ο Γεωργιάδης απασχόλησε την αντίπαλη άμυνα με τις πλαγιοκοπήσεις του, ενώ ο Παπάζογλου έπαιξε ελάχιστα για να κριθεί.
Συμπερασματικά, το πρώτο παιχνίδι με την Σάμροκ πέρασε ανώδυνα για τον ΠΑΟΚ. Είναι, πλέον, στα πόδια και στο μυαλό των παικτών του Λάζλο Μπόλονι η πρόκριση στους 32 του θεσμού, όπως και πέρυσι. Μια επιτυχία, η οποία εάν επιτευχθεί, θα επιβεβαιώσει την διάρκεια αυτής της ομάδα και θα σημάνει περαιτέρω ευρωπαϊκή καθιέρωση για τον δικέφαλο του βορρά. Όμως, ο μεγάλος εχθρός του ΠΑΟΚ παραμένουν οι πολλοί τραυματισμοί, που απειλούν την διατάραξη της ισορροπίας της ομάδας, ιδίως από την στιγμή που δεν υπάρχει βάθος έμπειρου πάγκου.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: