Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

«Ο Ολυμπιακός θα ήταν στην επτάδα της Ισπανίας...»

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μιλάει για την θέση που θα τερμάτιζε ο Ολυμπιακός στην Πριμέρα, εξηγεί γιατί παίζει ο Μαρκάνο στο κέντρο της άμυνας και δηλώνει πως είναι νωρίς για μεταγραφές.
«Ο Ολυμπιακός θα ήταν στην επτάδα της Ισπανίας...»
Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων απάντησε σε ερωτήσεις των οπαδών του Ολυμπιακού μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ και σήμερα κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης. Σε αυτό εξηγεί γιατί χρησιμοποιεί τον Μαρκάνο στο κέντρο της άμυνας, μιλάει για το πόσο δύσκολο είναι να χρησιμοποιήσει στην αρχική ενδεκάδα των Πειραιωτών κάποιον παίκτη από της Ακαδημίες, ενώ αναφέρει πως αν οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν στην Ισπανία θα τερμάτιζαν εκτός πεντάδας, αλλά μέσα στις θέσεις για Ευρώπη, δηλαδή έκτοι ή έβδομοι.

Επίσης, ο Βαλβέρδε ρωτήθηκε και για πιθανές μεταγραφές τον Ιανουάριο, ωστόσο απέφυγε να βγάλει κάποια είδηση και τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς.


Αναλυτικά:
- Πέρσι ο Αβράαμ Παπαδόπουλος αγωνιζόταν δεξιά και ο Μέλμπεργκ αριστερά. Γιατί φέτος αλλάξαν θέσεις;

«Ναι, είναι αλήθεια πως ο Αβράαμ έπαιζε στα δεξιά γιατί σ' αυτή τη θέση έπαιζε και πριν προερχόταν από τις προηγούμενες χρονιές παίζοντας σ΄αυτή τη θέση και τα κατάφερνε αρκετά καλά γι' αυτό τον διατηρήσαμε όλη τη χρονιά, όμως φέτος το αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ο Αβραάμ, αν και δεν είναι αριστεροπόδαρος τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά τα αριστερα και οι έξοδοι του Μέλμπεργκ στα δεξιά είναι πολύ καλές. Η αλήθεια είναι πως αφού και οι δυο είναι δεξιοπόδαροι είναι ένα πρόβλημα για μας γιατί και οι δυο τα καταφέρνουν καλύτερα από δεξιά και γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε να βρούμε έναν παίκτη για να παίξει στην αριστερή πλευρά, όπως είναι η περίπτωση του Μαρκάνο».

- Θα δούμε πιστεύετε κάποια στιγμή στο μέλλον παίκτες στη βασική ενδεκάδα που θα προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού;

«Ελπίζω πως ναι, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από τον προπονητή, αλλά πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι τόσο απλό να αποφασίζει ο προπονητής να βγάλει ποδοσφαιριστές από την ακαδημία και απλά να το κάνει γιατί πρέπει και οι ίδιοι να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων που έχει η πρώτη ομάδα και να αποδείξουν οι ίδιοι ότι μπορούν να το κάνουν. Είναι εύκολο να πούμε πως θέλουμε να βγάλουμε παίκτες από την ακαδημία του Ολυμπιακού, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να δουλέψουν οι ίδιοι πάρα πολύ. Επίσης αυτό που συμβαίνει στον Ολυμπιακό είναι ότι οι παίκτες που παίζουν στη δεύτερη ομάδα είναι πάρα πολύ νέοι σε ηλικία και έτσι είναι πάρα πολύ μεγάλο το βήμα από τη 2η στην 1η ομάδα και υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο θα έπρεπε να το καλύπτει μία ενδιάμεση ομάδα. Δηλαδή ένας παίκτης που είναι 17-18 χρονών να μπορούσε να παίξει πρώτα σε μία ομάδα β' κατηγορίας για να αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται και στα 20-21 χρόνια του να μπορέσει να κάνει το βήμα προς την πρώτη ομάδα. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες, όπως ο Ποτουρίδης και ο Φετφατζίδης που μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πρώτη ομάδα, όμως είναι πολύ δύσκολο».

- Αν είχατε απεριόριστο μπάτζετ για έναν και μόνο παίκτη και σε οποιαδήποτε ομάδα και αν ήσασταν, ποιον παίκτη θα θέλατε να πάρετε;

«Είναι αυτό που θα έλεγε ο καθένας. Αν είχε τη δυνατότητα, θα ήθελε να κάνει μεταγραφή στην ομάδα του, τους καλύτερους παίκτες π.χ. τον Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Τσάβι, τον Ινιέστα. Δεν είναι ότι είμαι προπονητής και ξέρω καλύτερα από τον καθένα, αλλά νομίζω ότι οποιοσδήποτε φίλαθλος μπορεί να διακρίνει ότι κάποιοι παίκτες που παίζουν στην Μπαρτσελόνα ή στη Ρεάλ είναι οι καλύτεροι, όμως είναι αστρονομικό το ποσό που χρειάζεται. Όμως αν μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα στους καλύτερους ανεξαρτήτως της οικονομικής τους αξίας, εκτός από τις τεχνικές ικανότητες που έχει κάθε παίκτης, θα κοίταζα περισσότεροι την ικανότητα που ΄χει να δουλέψει ομαδικά, μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες, εκτός από τις προσωπικές του ικανότητες».

- Θα προχωρήσει η ομάδα σε μεταγραφές τον Ιανουάριο;

«Πως μπορώ να το ξέρω αυτό; Δεν το ξέρω ακόμα. Είναι ακόμα Νοέμβριος, έχουμε δυο μήνες, θα δούμε, αν θα υπάρξουν παίκτες που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Αν εξελιχθούν καλά τα πράγματα χωρίς τραυματισμούς και χωρίς άλλα προβλήματα, όμως είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουμε, όταν θα πλησιάζει ο καιρός πιο κοντά στον Ιανουάριο».

- Βάσει του αγωνιστικού πρόγραμματος που ακολουθεί έχετε σκοπό να ξεκουράσετε παίκτες που αγωνίζονται συνεχώς, όπως ο Μιραλάς, ο Ιμπαγάσα, ο Τζιμπούρ, ο Ορμπάιθ;

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη την κούραση που μαζεύουν οι παίκτες αυτοί με τα συνεχόμενα ματς, όμως σε κάθε ματς η πρόθεση είναι οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν να είναι οι καλύτεροι και αυτοί που μπορούν να πάνε να πάρουν αποτέλεσμα, δηλαδή τη νίκη. Ξέρουμε ότι το πρωτάθλημα είναι μακρύ και έχουμε πάρα πολλά παιχνίδια μπροστά μας, όμως αυτή τη στιγμή η πρόθεση μας είναι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αντεπεξέλθουν, να παίζουν και γι' αυτό δεν κάνουμε και πολλές αλλαγές. Στο μέλλον, όμως, ξέρουμε πως αν παρουσιαστούν προβλήματα, ίσως χρειαστεί να πάρουν χρόνο ξεκούρασης».

- Πιστεύετε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League;

«Φυσικά και το πιστεύω, είμαι ο προπονητής και πρέπει να το πιστεύω. Από τη στιγμή που έχουμε πιθανότητες να πάμε στα επόμενα δυο ματς και να νικήσουμε. Βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από μας, αλλά εξαρτάται και από τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι άλλες ομάδες του ομίλου. Όμως, από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα μαθηματικά πιθανότητες, εγώ πρέπει να πιστεύω και να πάω να δω πως θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να εκμεταλλευτώ αυτές τις πιθανότητες».

- Αν ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν στο ισπανικό πρωτάθλημα, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά, ποια θα ήταν η πορεία του;

«Πιστεύω ότι η ομάδα θα έπρεπε να μάθει να αγωνίζεται σε ένα πολύ πιο υψηλό ρυθμό, πράγμα που μπορεί να γίνει, διότι υπάρχουν παίκτες στην ομάδα, οι οποίοι έχουν παίξει στο ισπανικό πρωτάθλημα και έχουν καταφέρει να βγάλουν τόσο δύσκολα παιχνίδια σε πολύ υψηλό ρυθμό, ίσως να είχαμε ελπίδες για πρόκριση στην Ευρώπη, καθώς όπως ξέρουμε στο ισπανικό πρωτάθλημα οι πρώτες 6-7 ομάδες προκρίνονται στην Ευρώπη. Ναι, πιστεύω πως θα βγαίναμε στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: