Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η ποσόστωση των αναρχικών!!

Πιο εύκολα αναθερμαίνεις την κερκίδα, πιο δύσκολα την κρατάς ζεστή. Ηταν ο δυνητικός εκ των προτέρων κίνδυνος, στη χθεσινή παναθηναϊκομάζωξη στο Ολυμπιακό Στάδιο. Γράφει ο Αλέξης Σπυρόπουλος.
Η ποσόστωση των αναρχικών
Οπως έλεγε, μέρες πριν, κι ο Γιάννης Γκούμας -που πολλά έχουν δει τα μάτια του ως one-club-man μια ζωή σε τούτο τον σύλλογο, και πολλή πράσινη σοφία ευρίσκεται αποσταγμένη κι αποθηκευμένη μες στην κούτρα του- «αυτά είναι που φοβάμαι». Τη σαραντάρα (χιλιάδες βάζελοι) που μερακλώθηκε και πήγε Μαρούσι. Ο Παναθηναϊκός τους μάζεψε απ' τις προηγούμενες εμφανίσεις του. Τους διασκέδασε μ' αυτήν εδώ χθες. Τους κράτησε, όσο κι αν τους έβαλε σε κάποιες απρόοπτες αγωνίες κατά το τέλος, και για τις επόμενες.
ΤΟ έκαναν, οι «πράσινοι», με τον ίδιο τρόπο. Μ' αυτή την αποκρυσταλλωμένη ενδεκάδα, στην οποία δεν χωρούν εκπλήξεις. Κυρίως, μ' αυτή την (αποδεσμευμένη από πάσης φύσεως εξαρτήσεις, Σισέ ή ό,τι άλλο) λογική παιχνιδιού. Οκτώ, που κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Και τρεις, ακριβώς τους τρεις στους οποίους η όλη δουλειά των οκτώ καταλήγει, σε οργανωμένη... αναρχία. Σε εναλλαγές θέσεων μπροστά, πάνω-κάτω όπως με το σύστημα ρολόι στο βόλεϊ.
ΤΡΕΙΣ μπριόζοι αναρχικοί στους έντεκα, Λέτο-Κλέιτον-Κουίνσι, είναι η οριακά επιτρεπόμενη ποσόστωση. Κάνει την εικόνα θεαματική. Ελκυστική. Φέρνει τον ενθουσιασμό. Οπως καθετί γρήγορο. Οι Παναθηναϊκοί που πήγαιναν γήπεδο για να κράξουν τον εκάστοτε (ανά περιόδους) «συνήθη στόχο» τελείωσαν. Οι Παναθηναϊκοί που κάνουν σύνθημα ακόμη και το όνομα του προπονητή, ή έχουν διάθεση να χειροκροτήσουν ως και το ωραίο γκολ του αντιπάλου (Μπέλεκ), είναι εδώ.
ΣΤΗΝ εικόνα συντελούν άλλοι δύο. Ο Κατσουράνης και ο Ζέκα. Ο Κατσουράνης, με το ολοκληρωμένο ρεπερτόριό του. Ο Ζέκα, με όλα τα καλά του, ιδίως την ταχύτητα, και με το ένα κακό που, μετά την Τούμπα, επιβεβαιώθηκε χθες. Τα τελειώματα, όποτε η φάση τον βγάζει σε θέση για γκολ. Αλλ' αυτοί οι δύο ανήκουν, ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, στο μπλοκ των «πειθαρχημένων». Ακόμη και στο συγκεκριμένο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, μέχρι τρεις είναι εντάξει. Πάνω από τρία «ελευθέρας», μπορεί να είναι η (αυτο)καταστροφή.
ΤΟ ενδιαφέρον μετακυλίεται, πια, φυσιολογικά στο Καραϊσκάκη. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, σε δύο Σάββατα. Το ενδιαφέρον έγκειται στις προσαρμογές -τι θ' αφήσει άθικτο και τι θα διαλέξει να θυσιάσει προκειμένου να εξοικονομήσει κάτι άλλο- του Ζεσουάλντο Φερέιρα. Θα κάνει προσαρμογές, μες στο σπίτι του πρωταθλητή; Και ποιες; Με την ΑΕΚ, ακριβώς όπως και με τον ΠΑΟΚ, η «σχηματική» τοποθέτηση του Κουίνσι στ' αριστερά έδωσε στον Σπυρόπουλο πάρα πολλή δουλειά. Ο τυχερός, στη συγκυρία, μπακ είν' ο Μαρίνος, που έχει για βοήθειες τον Ζέκα.
ΜΕ Ετό/Σαλπιγγίδη στον μη φυλασσόμενο χώρο, ο Σπυρόπουλος τα 'φερε δύσκολα βόλτα αλλά το σκορ ξέφυγε και δεν έγινε συζήτηση. Με Κοντοέ/Μπέλεκ, επίσης. Κι όταν η ΑΕΚ φάνηκε απειλητική, για να μη γίνει συζήτηση, ο Πορτογάλος υποστήριξε από τον πάγκο τον Σπυρόπουλο με τις βοήθειες του Καραγκούνη. Τώρα, με Τοροσίδη/Μιραλάς;
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: