Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η ελπίδα είναι οι επιστροφές των τραυματιών να ξυπνήσουν την ομάδα!!

Οι 11 βαθμοί σε εννέα αγώνες πρωταθλήματος με 30 αγωνιστικές είναι απολογισμός ομάδας που θα παλέψει για τη σωτηρία της.
Η ελπίδα είναι οι επιστροφές των τραυματιών να ξυπνήσουν την ομάδα
Γράφει ο Γιώργος Παυλίδης.
Για 5ο σερί ματς πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ έμεινε χωρίς νίκη και πλέον έχει απολέσει 16 βαθμούς με την ολοκλήρωση και της 9ης αγωνιστικής.
Η συγκομιδή είναι τραγική. Ο ΠΑΟΚ είναι πιο χαμηλά από εκεί που φαίνεται στην βαθμολογία (στην 6η θέση μαζί με τον Παναιτωλικό) καθώς αρκετές ομάδες από κάτω έχουν ένα ή δύο ματς λιγότερα (η Δόξα Δράμας και ο Λεβαδειακός εννέα…).
Για όποιον δεν το κατάλαβε έχουμε φτάσει σχεδόν στο 1/3 της κανονικής σεζόν η οποία φάνηκε να σταματάει για τον ΠΑΟΚ τότε που κέρδισε με 3-0 την ΑΕΚ…. Στις 25 Σεπτεμβρίου την 4η αγωνιστική. Από εκεί και μετά ο Δικέφαλος είναι κομπάρσος στο πρωτάθλημα.
Τότε πολλοί είδαν στον ΠΑΟΚ τη μοναδική ομάδα που ίσως μπορεί φέτος να κοντράρει τον Ολυμπιακό. Τότε πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι ο Μπόλονι σε τρεις μήνες κατάφερε να κάνει τον ΠΑΟΚ να παίζει μπαλάρα και άρχισαν να λένε ότι αυτός ο ΠΑΟΚ είναι που αρέσει περισσότερο επειδή παίζει επιθετικά και όχι… τσούκου τσούκου και με μισό μηδέν όπως εκείνος ο ΠΑΟΚ του Σάντος.
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε μετά από τους πρώτους τρεις μήνες δουλειάς του Μπόλονι να
βγάλει αρκετούς αυτοματισμούς και να παρουσιάσει κατά διαστήματα ένα πιο επιθετικογενές ποδόσφαιρο, αλλά ο Ρουμάνος δεν είναι μάγος.
Και όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι απουσίες, άρχισε να βραχυκυκλώνει το ποδόσφαιρο που ήθελε να παίξει, επειδή χωρίς δύο επιθετικογενής πλάγιους μπακ δεν υπάρχει ισορροπία στην ομάδα, επειδή χωρίς τον Γκαρσία δεν υπάρχει σωστή ανάπτυξη, επειδή χωρίς Αθανασιάδη λείπει ένας killer στην επίθεση και επειδή γενικότερα με τόσες απουσίες (επτά στο ματς με την Τρίπολη μαζί με τον Τσουκαλά ο οποίος φέτος δεν έχει παίξει και τόσο είναι η αλήθεια) ο ΠΑΟΚ παίζει μία ταχύτητα κάτω και δεν μπορεί να αξιοποιήσει σωστά και κάποια δυνατά του χαρτιά που όταν είναι πλήρης η ομάδα αποδίδουν καλύτερα (πχ Βιεϊρίνια).
Αλλά οι απουσίες δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία, διότι όταν φτιάχνεις μία ομάδα πρέπει να είσαι έτοιμος και για τις στραβές των τραυματισμών. Ούτε θεωρώ ότι οι λύσεις του ΠΑΟΚ είναι τόσο κακές για να χάσει ο Δικέφαλος από τον Χουανίτο, τον Ουσέρο, τον Τσαμπούρη και τον Περόνε.
Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε και πάλι ένα αστείο γκολ σε ένα σημείο του αγώνα που το ματς ήταν ισορροπημένο αλλά έδειχνε να πατάει καλύτερα μέσα στο γήπεδο και να γίνεται πιο απειλητικός.
Ο Τσαμπούρης έβγαλε από δεξιά μία σέντρα ανενόχλητος και γι’ αυτό ευθύνεται ο Λεονάρντο που δεν βγήκε επάνω του πιο εγκαίρως. Ο Βραζιλιάνος είχε διάθεση και ήταν πιο δραστήριος από τους περισσότερους στον ΠΑΟΚ, βγαίνοντας μπροστά σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν είχε σωστές συνεργασίες με τους συμπαίκτες του κάτι το οποίο πρέπει να βελτιώσει. Δεν ήταν αρνητικός πάντως, αλλά στη σέντρα που γίνεται για το γκολ έπρεπε να βγει πιο γρήγορα πάνω στον Τσαμπούρη.
Το μεγάλο λάθος όμως είναι του Τσιρίλο, ο οποίος κοιτάζει τη μπάλα και όχι τον παίκτη που είναι πίσω του. Ο Ιταλός που πρόπερσι είχε κάνει δώρο την ισοφάριση στον Τσέζαρεκ αυτή τη φορά έκανε δώρο στον Περόνε το γκολ που χάρισε τελικά τη νίκη στον Αστέρα.
Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να μπει πιο δυνατά στο παιχνίδι, να πιέσει περισσότερο από την αρχή, να βάλει αυτός ένα γκολ νωρίς, να αφήσει τον Αστέρα να κυνηγάει και να καθαρίσει το ματς ίσως σε μία αντεπίθεση με ένα ακόμη γκολ…
Αυτό φαίνεται προφανώς αρκετά εύκολο στα λόγια, αλλά στην πράξη δεν βγήκε τίποτα…
Ο Γεωργιάδης ήταν σε κακή μέρα, αφήνοντας τον καλό του εαυτό στο πρώτο ημίχρονο του Δουβλίνου.
Ο Αρίας ήταν χαμένος μέσα στο γήπεδο, και δεν βοήθησε ούτε δημιουργικά, αλλά ούτε ανασταλτικά.
Η μπάλα δεν έφτανε σωστά ούτε στο Βιεϊρίνια, ούτε στο Σαλπιγγίδη και η μία φορά που του ήρθε η μπάλα καλά (από σέντρα του Βιεϊρίνια στο πρώτο ημίχρονο) έχασε το κοντρόλ για να βγάλει ένα εύκολο γκολ ενώ το σκορ ήταν ακόμη στο 0-0.
Ακόμη και ο σταθερός Μαλεζάς έκανε λάθη σήμερα, ο Σνάουτσνερ δεν μπορούσε να βοηθήσει δημιουργικά και έτσι είδαμε έναν «ακταρμά» μέσα στο γήπεδο, και ειδικά μετά από τις αλλαγές του Μπόλονι το παιχνίδι πήγε στις «γιόμες» και στο ανορθόδοξο «τουρλουμπούκι» με βαθιές σέντρες από όλους, χωρίς να βάλει η ομάδα κάτω τη μπάλα για να βρει σωστό τρόπο να γυρίσει το παιχνίδι.
Παρότι ο ΠΑΟΚ με αυτές τις γιόμες πίεσε κάπως στο τέλος, πιστεύω ότι αυτές δεν είναι λύσεις σοβαρής ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστήσει.
Ο ΠΑΟΚ είχε σήμερα 17 τελικές προσπάθειες και όμως κατάφερε να χάσει από μία εκ των χειρότερων ομάδων του φετινού πρωταθλήματος. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν είχαν όμως και πάλι καθαρό μυαλό, δεν είχαν υπομονή να βρουν λύσεις μέσα στο παιχνίδι και δεν είχαν αποτελεσματικότητα.
Ήταν φανερό σε κάποια σημεία ότι τους έλειπε και η ψυχολογία.
Η αίσθηση που μου έβγαλε ο σημερινός ΠΑΟΚ είναι ότι δεν μπορεί να πάει μακριά. Αλλά ταυτόχρονα ξαναβλέποντας το ρόστερ της ομάδας εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν μπορεί να βρίσκεται και τόσο πίσω στο πρωτάθλημα μετά από εννέα αγωνιστικές.
Έπειτα σκεφτόμουν ότι μάλλον κάποιοι παίκτες είναι πλέον λίγοι για τον ΠΑΟΚ που θέλουμε να δούμε όλοι. Αλλά δεν υπάρχουν και χρήματα για να πάρουν όλους όσους θα ήθελαν…
Επίσης σκεφτόμουν ότι είναι πολλές οι σημερινές απουσίες για να κριθεί ο πραγματικός φετινός ΠΑΟΚ. Ότι μετά από τη διακοπή που θα επιστρέψουν οι τραυματίες ο ΠΑΟΚ θα βρει το δρόμο του και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Αλλά και πάλι δεν μπορώ να εστιάσω τι είναι εκείνο που πραγματικά φταίει και ο ΠΑΟΚ έχει μόλις 11 βαθμούς μετά από εννέα αγώνες.
Πέρυσι σε 9 αγώνες είχε 14 βαθμούς και στους 10 έφτασε στους 17 για να κλείσει τον πρώτο γύρο με 23 που ήταν σχετικά χαμηλός απολογισμός.
Φέτος σε 9 αγώνες έχει 11 βαθμούς, αλλά συνεχίζει να πετάει δεξιά και αριστερά άσκοπα βαθμούς.
Πότε θα σταματήσει αυτό;
Μόνο οι ίδιοι οι παίκτες και ο προπονητής μπορούν να το απαντήσουν.
Είμαι σίγουρος ότι κανένας μέσα στην ομάδα δεν αποδέχεται μοιρολατρικά τη σημερινή κακή βαθμολογική συγκομιδή του ΠΑΟΚ. Κάτι πρέπει να κάνουν για να αλλάξουν την κατάσταση.
Ένα διπλό στην Τρίπολη δε θα σήμαινε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα στον ΠΑΟΚ.
Αλλά με τη νέα ήττα κλονίζεται ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη όλων και η πίστη στην ομάδα. Και πάει στη διακοπή του πρωταθλήματος με την ψυχολογία στο ναδίρ.
Και τι να δουλέψει ο Μπόλονι στη διακοπή όταν θα υπάρχουν πάλι καμία δεκαριά διεθνείς που θα λείπουν;
Για να πατήσει ο ΠΑΟΚ καλύτερα στο ελληνικό πρωτάθλημα οφείλει να κάνει ένα μεγάλο σερί με νίκες στα ματς που ακολουθούν. Μόνο με αποτελέσματα θα ξαναβρεί η ομάδα την αυτοπεποίθησή της.
Εξακολουθώ να επιμένω ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο κακός σε ποιότητα ρόστερ όσο δείχνουν τα αποτελέσματά του στην Ελλάδα. Αλλά τον τελευταίο μήνα κάνει πολλά λάθη και δεν έχει ψυχολογία.
Αυτό που μπορούμε να ελπίσουμε είναι ότι οι επιστροφές των τραυματιών θα ξυπνήσουν και πάλι την ομάδα…
Πηγή: paok24.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: