Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Από περίπατος έγινε… ροντέο!!

Όποιος έκανε το λάθος να αλλάξει συχνότητα, έχασε ένα από τα καλύτερα ντέρμπι των τελευταίων δέκα ετών ανάμεσα στους μονομάχους της Αθήνας. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Από περίπατος έγινε… ροντέο!
Σε μία βραδιά που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας είχε συντονιστεί με τα κανάλια για τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις από την εποχή της μεταπολίτευσης, χρειαζόταν κάτι πολύ εξαιρετικό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ για να κάνει κάποιον να πατήσει το κουμπί του τηλεκοντρόλ, πέραν των φανατικών οπαδών.
Με το σκορ πολύ νωρίς στο 2-0 έμοιαζε να είναι χαμένο το στοίχημα για αυτούς που πίστεψαν κάτι τέτοιο. Οποιος όμως έκανε το λάθος να αλλάξει συχνότητα, έχασε ένα από τα καλύτερα ντέρμπι των τελευταίων δέκα ετών ανάμεσα στους μονομάχους της Αθήνας, με τον Παναθηναϊκό τελικά να συνεχίζει αυτή τη στιγμή στην κορυφή, πηγαίνοντας στο Στάδιο Καραϊσκάκη με διαφορά δύο πόντων από τον Ολυμπιακό.
Το ματς άρχισε με την εικόνα της ΑΕΚ να πρεσάρει ψηλά και να αφήνει τεράστιους χώρους μεταξύ των αμυντικών της χαφ και του κεντρικού της διδύμου. Εμοιαζε αυτοκτονικό και έμοιαζε θέμα χρόνου να «σπάσει» με μία κάθετη πάσα στον άξονα ο ΠΑΟ την άμυνα των φιλοξενουμένων και να μπει μπροστά στο σκορ.
Όταν ο Κατσουράνης πέρασε την πάσα στον Σεμπάστιαν Λέτο, αυτός συνέχισε το δαιμονισμένο σερί του σκοράροντας σε ένα ακόμη παιχνίδι, το έβδομο σερί που αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα ποτέ για παίκτη του ΠΑΟ στην ιστορία της Α' Εθνικής. Το 2-0 ήρθε εξίσου προβλέψιμα, πάλι με την άμυνα της «Ενωσης» να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και τον Λέτο να φέρνει την μπάλα στο αριστερό του πόδι και να αφήνει άγαλμα τον Αραμπατζή.
Εκεί έμοιαζε το ντέρμπι να έχει τελειώσει αλλά προς τιμήν της η ΑΕΚ δεν πέταξε πετσέτα και ο Κωστένογλου έκανε πιο ορθολογική την ομάδα του, κάτι που πάντως έγινε με καθυστέρηση. Φέρνοντας πιο κοντά τις γραμμές του και πιέζοντας τους γηπεδούχους πλησίασε στο 2-1 με κεφαλιά του Κάλα που βρήκε το δοκάρι και με μία ακόμη καλή φάση του Λυμπερόπουλου. Ομως πολύ γρήγορα και ο Φερέιρα αντέδρασε, βάζοντας τον Σιμάο λίγα μέτρα πιο πίσω από τον Κατσουράνη για να «κλέβει» πάσες και να ηρεμεί λίγο την άμυνα που με τον Σαριέγκι σε μέτρια βραδιά έμοιαζε να μην πατάει καλά.
Οταν μάλιστα ο Κατσουράνης πέτυχε το 3-0 στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, η μπόρα έμοιαζε να έχει περάσει χωρίς μάλιστα ιδιαίτερα προβλήματα για τους «πράσινους». Ωστόσο νομίζω πως εκεί ακριβώς η υπεροψία των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος τους έκανε να χάσουν τον προσανατολισμό τους.
Η ΑΕΚ μείωσε με ωραίο γκολ του Μπέλεκ και ξαφνικά η ταχύτητα με την οποία άρχισαν να κινούνται οι μέχρι τότε ράθυμοι παίκτες του Κωστένογλου καταδείκνυε τη διάθεσή τους. Ταυτόχρονα και οι παίκτες του Φερέιρα είχαν ξανά χώρους για να κινηθούν, με τον Λέτο να έχει κέφια και τον Ζέκα και τον Κουίνσι να πλαγιοκοπούν, οπότε το παιχνίδι έγινε ρωσική ρουλέτα με τις ομάδες να χάνουν ευκαιρίες.
Κυρίως οι πιο σημαντικές έπεσαν στα πόδια του Παναθηναϊκού, αλλά όλες σπαταλήθηκαν έως τη στιγμή που ο Λεονάρντο έκανε το 3-2 και μετέτρεψε το ματς, για την ακρίβεια τα τελευταία λεπτά του, σε ροντέο. Το ότι τελικά παρέμεινε ως νίκη για τους «πράσινους» ήταν και το πιο δίκαιο με βάση τη συνολική εικόνα του αγώνα, αλλά οφείλουν στην Παιανία να λειτουργήσουν άμεσα και να ψάξουν τα αίτια που οδήγησαν την ομάδα τους από το κατώφλι ενός θριάμβου στην άκρη του γκρεμού!
Οσο για την ΑΕΚ, η ήττα την αφήνει πολύ μακριά και παρ' ότι είναι νωρίς είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν έχει την ποιότητα στο ρόστερ για να ξαναμπεί στη μάχη του τίτλου. Ο Νίκος Κωστένογλου δεν μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα που άφησε η θυελλώδης παρουσία του Χιμένεθ στην ΑΕΚ. Και ο δρόμος για να ξαναγίνει αληθινά ανταγωνιστική θα είναι μακρύς και δύσβατος. Κάτι και για τον Ηλία Σπάθα: όσο και να γκρινιάζουν κάποιοι για αυτόν παραμένει ένας εξαιρετικός διαιτητής και ίσως ο καλύτερος αυτή τη στιγμή που διαθέτουμε. Και αυτό είναι πολυτέλεια για ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που συνήθισε να λειτουργεί με το πιστόλι στον κρόταφο των διαιτητών για πολύ καιρό.
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: