Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τα λάθη του καλοκαιριού βγάζουν μάτι!!

Ο ΠΑΟΚ θυμίζει αυτόν που προσπαθεί συστηματικά να κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Κάποια στιγμή "ξεχειλίζουν". Πλέον, ο Μπόλονι έφτασε να μιλά για κούραση. Φυσικό, αφού οι βασικοί δεν αλλάζουν...

Τα λάθη του καλοκαιριού βγάζουν μάτι
Γράφει ο Ευγένιος Δαδαλιάρας.
Πολλές φορές από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε μιλήσει για τα πολλά λάθη που έγιναν σε διοικητικό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι. Λάθη, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην γίνει καθόλου καλός σχεδιασμός στο ρόστερ. Τα αποτελέσματα φάνηκαν για άλλη μία φορά στο παιχνίδι της Τρίπολης (6/11), κόντρα στον Αστέρα.
Πράγματι, για να ξεκινήσουμε από τα θετικά, ο ΠΑΟΚ έκανε κάποιες καλές ευκαιρίες για να πετύχει έστω ένα γκολ. Πέραν τούτου, όμως, τι; Ανόρεχτο ποδόσφαιρο, γιόμες και καμινάδες, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο και εν τέλει ήττα από μια ομάδα που δεν είναι ίδιας ταχύτητας με τον "Δικέφαλο". Ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα, το πέμπτο στη σειρά, και τρεις πεταμένοι βαθμοί, που είναι βέβαιο ότι σε κάποια δεδομένη στιγμή στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ θα τους "κλάψει".
Το κυριότερο είναι ότι οι "ασπρόμαυροι" έβγαλαν την ίδια κούραση που βγάζουν κάθε φορά μετά από ευρωπαϊκό παιχνίδι, επειδή ακριβώς δεν μπορεί αυτή η ομάδα όπως είναι δομημένη να αντεπεξέλθει σε συνεχόμενα παιχνίδια και ταξίδια.
Με τους πρωτοκλασάτους παίκτες να παίζουν και να ταξιδεύουν συνέχεια και να έχουν και υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, όταν υπάρχει διακοπή στο πρωτάθλημα, δηλαδή να μην ξεκουράζονται ποτέ, και με τις εναλλακτικές λύσεις να απέχουν παρασάγγες από τους βασικούς, προκοπή δεν γίνεται. Γι' αυτό έφτασε μέχρι κι Λάσλο Μπόλονι να μιλά για κούραση μετά τον αγώνα με τους Πελοποννήσιους κι ουσιαστικά να σηκώνει τα χέρια.
Ποιος είναι ο στόχος;
Για τα επιμέρους λάθη στον σχεδιασμό του ΠΑΟΚ εν όψει της σεζόν που διανύουμε έχουμε αναφερθεί πολλάκις σε προηγούμενα σχετικά σημειώματά μας. Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό στην Τρίπολη, όπου ο ΠΑΟΚ πήγε χωρίς Λίνο και Έτο, πρώτη φορά δίχως τους βασικούς ακραίους οπισθοφύλακές του ταυτόχρονα, και ήταν ολοφάνερο ότι δεν έχει αντικαταστάτες τους τέτοιους, που να μπορούν να στηρίξουν την αγωνιστική φιλοσοφία του Μπόλονι, όπως κάνουν οι δύο Βραζιλιάνοι. Ο μεν Σνάουτσνερ δεν έχει ίδια στοιχεία με κανέναν από τους δύο, ο δε Λεονάρντο έχει δρόμο να διανύσει για να φτάσει στο επίπεδο που ήταν κάποτε και να δώσει αυτό που ήδη δίνουν οι συμπατριώτες του.
Πέρα από αυτό, ένα ακόμη βασικό λάθος της διοίκησης το περασμένο καλοκαίρι ήταν ότι δεν καθόρισε το στόχο της ομάδας την τρέχουσα σεζόν. Αλήθεια, τι θέλει να πετύχει ο ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο; Να κάνει καλή ευρωπαϊκή πορεία; Να πάρει το Κύπελλο; Να "χτυπήσει" το δεύτερο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ; Να ετοιμάσει την ομάδα της επόμενης μέρας, καθώς οι "βετεράνοι" -κατά τον Γκαρσία- τελειώνουν τον κύκλο τους; Όλα αυτά μαζί;
Κανείς δεν βγήκε να το πει επίσημα! Στην Τούμπα από τον περασμένο Ιούνιο και μετά χάθηκαν στη... μετάφραση. Κάπου μεταξύ Φλωρίδη, πορίσματος, διευθέτησης του θέματος των χρεών (αλήθεια, τι έγινε τελικά με αυτή την υπόθεση;), σχηματισμού νέας διοίκησης και πολλών ακόμη θεμάτων. Στόχο, πάντως, δεν καθόρισε κανένας. Αμφιβάλλουμε ακόμη κι αν οι ίδιοι οι παίκτες γνωρίζουν τι ακριβώς κυνηγάνε αυτή τη σεζόν. Γιατί αυτό το "ο ΠΑΟΚ πρέπει να διεκδικεί τα πάντα" είναι ουτοπικό.
Παράδειγμα ομάδας που ξέρει τι θέλει αποτελεί μια γνώριμη του ΠΑΟΚ αυτή τη σεζόν, η Τότεναμ. Οι Λονδρέζοι ήρθαν στην Τούμπα με τα δεύτερα, κι ας ήταν το παιχνίδι στο ξεκίνημα της φάσης των ομίλων, γιατί ήθελαν να κερδίσουν τη Λίβερπουλ, όπως κι έκαναν, ώστε να είναι στο κόλπο της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και είναι. Έχουν ξεκαθαρίσει το βασικό στόχο τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την επιλογή τους.
"Κάρφωμα" από Φερέιρα
Ενδεικτική της εικόνας που βγάζει ο ΠΑΟΚ προς τα έξω αυτή τη σεζόν, είναι η δήλωση που έκανε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού είπε ότι το ντέρμπι με την "Ένωση" το περίμενε πιο δύσκολο από ό,τι αυτό με τον ΠΑΟΚ.
Προσέξτε τις λεπτομέρειες: ο Φερέιρα είπε ότι περίμενε πιο δύσκολο το παιχνίδι με την ΑΕΚ, ενώ αυτό θα γίνονταν μόνο με οπαδούς του Παναθηναϊκού στην κερκίδα (καθότι γηπεδούχοι οι "πράσινοι"), ενώ οι "κίτρινοι" προέρχονταν από ευρωπαϊκή αναμέτρηση μεσοβδόμαδα, κι ενώ κόντρα στον ΠΑΟΚ, σε προηγούμενη αγωνιστική, είχαν χάσει 3-0. Άλλη... λεπτομέρεια είναι ότι με τον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στην Τούμπα και όχι στο ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά, ο προπονητής των "πράσινων" περίμενε ότι το ματς με την ΑΕΚ θα ήταν πιο δύσκολο για την ομάδα του.
Γιατί ο Φερέιρα πέταξε τέτοιο καρφί για τον ΠΑΟΚ; Μήπως διότι -ως τεχνικός, άρα ειδικός- "διαβάζει" κάποια πράγματα στις ομάδες και ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει; Ασφαλώς! Τι είχε δει, λοιπόν, στον ΠΑΟΚ; Προφανώς ότι δεν είναι "φρέσκος", καθώς και ότι είναι άλλη ομάδα όταν λείπουν κάποιοι σημαντικοί παίκτες, όπως ο Γκαρσία και ο Ίβιτς.
Η δήλωση του Φερέιρα καλό είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους "ασπρόμαυρους", εν όψει των διορθωτικών κινήσεων που έχουν κατά νου...
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: