Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Επικρατέστερος για πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος!!

"Πετούσε" τη νύχτα από Νέα Υόρκη προς Αθήνα.
Επικρατέστερος για πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος
Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η ημέρα ανακοίνωσης και σχηματισμού της υπό σχηματισμό νέας κυβέρνησης, εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή στη διαδικασία συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο λόγος είναι ότι ο αντιπρόεδρος της παρούσας κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα βρεθεί σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Οι επίσημες διαρροές από την κυβέρνηση επιμένουν ότι κατά τη σύσκεψη Παπανδρέου – Σαμαρά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, δε συζητήθηκαν ονόματα, ούτε για το πρόσωπο του μεταβατικού πρωθυπουργού. Αυτό αναμενόταν να γίνει σήμερα στο συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο όμως ματαιώθηκε, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά και το χρονοδιάγραμμα- που είναι σημαντικό διότι από εκεί θα προκύψει ο χρόνος των επόμενων εκλογών- αναμένεται να συζητηθεί ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά. Ερμηνεύοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου και υποστήριζαν ότι η συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση «είναι κάτι που η Συγγρού συζητά».
Το επικρατέστερο σενάριο που ως αργά χθες βράδυ – που δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως από τα κομματικά επιτελεία - είναι να γίνει μεταβατικός πρωθυπουργός ο Λούκας Παπαδήμος. Για τον κ. Παπαδήμο θα πρέπει να αναφερθεί ότι αργά χθες τη νύχτα βρισκόταν εν πτήση από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα μέσω Γερμανίας, ενώ ο ίδιος ούτε έχει επιβεβαιώσει, ούτε έχει διαψεύσει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει βολιδοσκοπηθεί από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη ΝΔ για τη συμμετοχή του - και μάλιστα ως επικεφαλής - στην υπό σχηματισμό νέα κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, το σενάριο προβλέπει την ύπαρξη δύο αντιπροέδρων. Ένας από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τη Νέα Δημοκρατία. Τα ονόματα που έχουν συζητηθεί για τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων είναι αυτό του Ευ. Βενιζέλου και του Στ. Δήμα, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις από την πλευρά της ΝΔ για το πρόσωπο του Ευ. Βενιζέλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ενημέρωσε χθες ότι δεν υπήρξε κανένα βέτο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και προσώπων από άλλα κόμματα, κάτι που ωστόσο δε φαίνεται πολύ πιθανό. Κυβερνητικές πηγές επίσης επιβεβαίωναν ότι η χθεσινοβραδινή συζήτηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Βενιζέλος, Σαχινίδης και Ζαννιάς) και το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ (Χρ. Λαζαρίδης, Χρ. Σταικούρας και Δ. Σταμάτης) δεν αφορούσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά το κείμενο των επτά σημείων που εξέδωσε η κυβέρνηση ως «οδικό χάρτη» της νέας κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «η συμφωνία θα προχωρήσει πάση θυσία και δεν πρόκειται το ποτάμι να γυρίσει πίσω». Και το έλεγαν αυτό απαντώντας και στα εύλογα ερωτήματα για το τι μπορεί να πάει στραβά στη διαπραγμάτευση και τι πιθανότητες βλέπουν ώστε αυτό που υπήρξε χθες ως καταρχήν συμφωνία, να μην προχωρήσει τελικά. Ήδη έλεγαν, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει σήμερα και αύριο Eurogroup και Ecofin για τις χθεσινές εξελίξεις αλλά και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης θα υπάρξει μέσα στην εβδομάδα...
Πηγή: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: