Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ηρωική έξοδος Μπιτσαξή, τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν!

Η προαναγγελία αποχώρησης του γγΑ καταδεικνύει την εξαιρετικά δυσάρεστη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός αθλητισμός που μαραζώνει. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Ηρωική έξοδος Μπιτσαξή, τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν!
O γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής προανήγγειλε ηρωική έξοδο τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν! Σε μια απολογιστική συνέντευξη διετίας, ο μοναδικός γγΑ που τάραξε τα λιμνάζοντα υπόγεια ύδατα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί στις 7 Δεκεμβρίου (ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή) εφόσον δεν αποσυρθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο η τροπολογία της 4ης Αυγούστου 2011.
Τι προβλέπει αυτή η τροπολογία; Μειώνει κατά 51% τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό της ΓΓΑ και «καθιστά μη διαχειρίσιμη τη λειτουργία της γραμματείας», σύμφωνα με την άποψη κ. Μπιτσαξή. Το 2008 η ΓΓΑ λάμβανε ως επιχορήγηση 135 εκατ. ευρώ και σ’ αυτά τα χρήματα πρέπει να προστεθούν οι χορηγίες του ΟΠΑΠ, ο ειδικός λογαριασμός της Σαρηπόλου και τα έσοδα από περιφέρειες και δήμους. Τώρα τα έσοδα έχουν μειωθεί σε 100 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη διάταξη Βενιζέλου θα πέσουν στα 84. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν γυμναστήρια και κολυμβητήρια.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης των εξόδων αναφέρθηκε από τον ίδιο τον γγΑ. Οι δημόσιες σχέσεις της τελευταίας διετίας κόστισαν 15.000 ευρώ και του προηγούμενου γγΑ ανήλθαν σε 300.000 ευρώ. Υπ’ αυτήν την έννοια, περαιτέρω συρρίκνωση των εξόδων είναι αδύνατη και «πέραν των ορίων που μπορώ να δεχθώ». Αλλωστε, ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι για να στερηθεί η ΓΓΑ άλλα 16 εκατ. ευρώ πρέπει να γίνει ο εξορθολογισμός του... εξορθολογισμού!
Ομως η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της συνέντευξης ήταν η δήλωση ότι «όποιος κρατικός λειτουργός σέβεται τον εαυτό του, δεν πρέπει να βάλει ούτε μία πέτρα τα επόμενα 10 χρόνια στις υποδομές του ελληνικού αθλητισμού». Είναι προφανές ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας ρημάζουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν καινούργιες. Μάλιστα, το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, όπως παραδέχθηκε ο γγΑ.
Τις θεωρεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, που μπορεί να φέρει πολύ μεγάλα έσοδα μέσω και του αθλητικού τουρισμού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Μπιτσαξής παραδέχθηκε ότι η εθνική αθλητική υποδομή, επί των ημερών, απλώς καταγράφηκε και ουδέποτε αξιοποιήθηκε. Είναι αλήθεια ότι εξοικονομήθηκαν χρήματα από τη ματαίωση των Μεσογειακών και της Ολυμπιάδας Κωφών, ενώ μειώθηκε δραστικά ο προϋπολογισμός των Special Olympics από 86 εκατ. ευρώ σε 26.
Μια σημαντική παραδοχή ενός λάθους είναι και η αφαίρεση του μαζικού αθλητισμού και των ΑμεΑ από τη ΓΓΑ και η υπαγωγή τους στο υπουργείο Υγείας. Επιτέλους, βρέθηκε ένα κυβερνητικό στέλεχος να πει αυτό που λέγαμε εδώ και δύο χρόνια...
Είπε και κάτι ακόμη ο κ. Μπιτσαξής: «Οι Ελληνες αθλητές, αυτήν την ώρα, στενάζουν υπό το βάρος του μαρασμού και του κλεισίματος των εγκαταστάσεων».
Σε αυτήν τη λογική ζήτησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών ελληνικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Σάββας Εμινίδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ανατολάκης) και τους επισήμανε ότι η εδραίωση αυτής της πολιτικής σημαίνει και την αποχώρησή του. Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε με κατώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (όχι με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο) και δεν βρήκε ανταπόκριση.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: