Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πρώτα η πληρωμή, μετά οι διορθώσεις...!!

Η πληρωμή της πρώτης δόσης για το ειδικό τέλος ακινήτων θα γίνει κανονικά και μετά θα γίνουν οι διορθώσεις των λανθασμένων εκκαθαριστικών και ο συμψηφισμός των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους.
Πρώτα η πληρωμή, μετά οι διορθώσεις...
Αυτό θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος ακινήτων, στη οποία θα διευκρινίζεται ότι παρατείνεται στις 80 ημέρες η προθεσμία από τη λήψη της ημερομηνίας πληρωμής του τέλους έως την ημέρα που η ΔΕΗ θα προχωρά στην διακοπή του ρεύματος για όσους δεν εξοφλήσουν το τέλος.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε όλες τις εφορίες τριμελή επιτροπή η οποία θα δέχεται αιτήσεις ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων αλλά ατόμων που δεν εξαιρούνται ρητά από το μέτρο με βάση το νόμο όπως είναι οι άποροι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 80% και άνω κτλ). Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο. Η επιτροπή θα εξετάζει αν συντρέχουν οι λόγοι για να ενταχθούν τα πρόσωπα αυτά στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή αν τα άτομα αυτά έχουν πλήρη αδυναμία καταβολής του τέλους.
Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να οριστικοποιηθούν η απόφαση και η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνουν τις εξαιρέσεις φορολογούμενων από το νέο τέλος.
Απο το υπουργείο διευκρινίζεται οτι αυτή την περίοδο διαμορφώνεται η απόφαση και η σχετική εγκύκλιος, αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθει και τονίζεται πως "δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και δεν πληρώνει από ανάγκη και όχι από σκοπιμότητα".
Η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόβει το ρεύμα σε όσους πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος αλλά δεν πληρώνουν και το φόρο για τα ακίνητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Οτινγκερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την απάντηση Οτινγκερ, σημειώνουν ότι η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς και πως τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: