Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι 6 αρχές ενός "σοφού"

Πώς ο Ερνέστο Βαλβέρδε μεταμόρφωσε τον φοβισμένο Ολυμπιακό της Ευρώπης σε ομάδα με το ίδιο επιθετικό στιλ εντός και εκτός Ελλάδας.
Οι 6 αρχές ενός "σοφού"
Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον σκόρερ, κάποιες φορές στον παίκτη που θα κάνει την πάσα, σε άλλες περιπτώσεις στον τερματοφύλακα, που μπορεί με τις αποκρούσεις του να δώσει μια νίκη στην ομάδα του.
Σε αυτήν την ομάδα, στον Ολυμπιακό, τα πράγματα είναι διαφορετικά και μάλιστα υπάρχει λόγος που η δημοσιότητα στρέφεται όχι σε κάποιον ποδοσφαιριστή, αλλά στον προπονητή, στον Ερνέστο Βαλβέρδε. Τον άνθρωπο που δικαιολογημένα παίρνει το μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, διότι πολύ απλά παρουσιάζει με τη δουλειά που κάνει κάτι καινούργιο, κάτι καινοτόμο στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας του λιμανιού.
Ο Ισπανός κόουτς είναι από αυτούς που δίνουν το «παραπάνω» όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά γενικά στο ποδόσφαιρό μας και η φιλοσοφία του 47χρονου κόουτς δεν ήταν εύκολο να περάσει σε μια ομάδα που είχε ταλαιπωρηθεί πολύ στα εκτός έδρας παιχνίδια της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και αυτό όχι μόνο λόγω αποτελεσμάτων, αλλά κυρίως λόγω εμφανίσεων με τεράστιο πρόβλημα στη νοοτροπία.
Τώρα είναι ομάδα του προπονητή
Το πρώτο δεδομένο γύρω από την ποδοσφαιρική κουβέντα για τον Ολυμπιακό και το ρόλο που παίζει ο προπονητής του έχει να κάνει με την παραδοχή πως ποτέ τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση την πρώτη θητεία του Μπάγεβιτς στο λιμάνι) οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν ομάδα που ο προπονητής ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία. Κι όταν λέμε τα τελευταία χρόνια, εννοούμε την τελευταία δεκαετία.
Ο μοναδικός που κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση είναι ο Βαλβέρδε και μάλιστα το παράδοξο είναι πως η δουλειά του Ισπανού αναγνωρίστηκε από τον κόσμο και την πρώτη του χρονιά στους «ερυθρόλευκους», που την πλάτη του Βαλβέρδε «βάραινε» ο αποκλεισμός από την Ανόρθωση στον γ' προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο η καθολική αναγνώριση για την προσφορά του Ισπανού γίνεται φέτος, με τις πολύ καλές εμφανίσεις των Πειραιωτών στα εκτός έδρας παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού σαφώς και θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους να κερδίζει σε όλα τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Ασφαλώς ήθελαν τη νίκη στα δύο ντέρμπι με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό όπου η ομάδα τους δεν κέρδισε. Σίγουρα ήθελαν να δουν την ομάδα τους να κερδίζει τη Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά για τους Πειραιώτες, αλλά μομφή εναντίον του προπονητή (πλην εξαιρέσεων) δεν υπήρξε.
Απλούστατα επειδή ο κόσμος βλέπει τα παιχνίδια του Ολυμπιακού και σε πολλά από αυτά παρακολουθεί καλό ποδόσφαιρο, ξέρει και αναγνωρίζει ότι προπονητής που δουλεύει θα παρουσιάσει και έργο και αυτό το πιστώνουν στον Ερνέστο Βαλβέρδε.
«Πιστεύαμε στη νίκη»
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν έκρυβε την πολύ μεγάλη ικανοποίησή του από τη νίκη που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι» στη Μασσαλία και λίγο πριν από την αναχώρηση των πρωταθλητών μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου αναφέρθηκε εκ νέου στην πολύ σημαντική επιτυχία της ομάδας του.
«Αυτό που έβλεπα στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι είχαμε μία καταπληκτική ευκαιρία γιατί απέναντί μας ήταν μία Μαρσέιγ που δεν μας δυσκόλευε και πάρα πολύ. Μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στο παιχνίδι, καθώς όσο περνούσε ο χρόνος τόσο περισσότερο βγαίναμε και προς την αντίπαλη εστία. Οχι μόνο εγώ, αλλά και οι ποδοσφαιριστές είχαν αρχίσει και πίστευαν περισσότερο ότι μπορούμε να πάρουμε τη νίκη» ήταν τα πρώτα λόγια του Ισπανού, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απόδοση του Μανιάτη.
«Πάντα εμπιστεύομαι πάρα πολύ τον Μανιάτη γιατί είναι ένας παίκτης που καταλαβαίνει πάρα πολύ το ομαδικό παιχνίδι και τον εμπιστευόμουν και γι' αυτό πίστεψα ότι μπορούσε να αντεπεξέλθει σε αυτόν το ρόλο». Ο Ισπανός τεχνικός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν θα θελήσει να ξαναμπούν στο αεροσκάφος της ομάδας ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιάννης Μώραλης, που δεν ήταν στη Μασσαλία, και ο Βαλβέρδε γελώντας δυνατά απάντησε. «Οι Ελληνες είστε πολύ προληπτικοί. Εγώ δεν είμαι. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα ήταν πολύ απλό. Το μυστικό βρίσκεται στη δουλειά περισσότερο και όχι σε αυτά».
Η δικαίωση Μαρινάκη
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος μετά την πολύ μεγάλη νίκη της ομάδας του στο «Βελοντρόμ» και παράλληλα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι η δικαίωση του ισχυρού άνδρα των πρωταθλητών για την επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2010. Ο Μαρινάκης επέμεινε για την επιστροφή του 47χρονου κόουτς και αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου των Πειραιωτών αποδείχθηκε πολύ σωστή. Σε ό,τι αφορά τώρα το μέλλον, είναι δεδομένη η επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη για την παραμονή του Ισπανού και μετά τη λήξη του συμβολαίου του (το καλοκαίρι), ωστόσο αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο άνδρες την άνοιξη.
ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ
1. Διαφορά με το παρελθόν
Το πρώτο στοιχείο που οφείλει να πιστώσει κάποιος στον τεχνικό του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει πλέον η ομάδα του λιμανιού τα εκτός έδρας παιχνίδια της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το γεγονός είναι ένα και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Οι «ερυθρόλευκοι» δεν βγάζουν φόβο με όποια ομάδα και αν αγωνίζονται και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο έχει δουλέψει πολύ ο προπονητής των Πειραιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει και στο παρελθόν καλές φουρνιές, με σπουδαίους παίκτες, αλλά αυτός ο φόβος στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς ήταν ο μεγάλος βραχνάς για την ομάδα του Πειραιά. Ο Ισπανός εργάστηκε σκληρά για ν' αλλάξει την ψυχολογία και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.
Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
2. Ποδόσφαιρο δημιουργίας
Το «μοντέλο» (αποτυχημένο φυσικά κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων) που ακολούθησε ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια και στις πλείστες των περιπτώσεων βασιζόταν σε μια τακτική που είχε περισσότερο να κάνει με μια φιλοσοφία «άμυνα και όσο αντέξουμε».
Πλέον τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα και αυτό το αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος από το ότι και στα τρία εκτός έδρας ματς που έδωσαν φέτος οι «ερυθρόλευκοι» στον όμιλο, έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο, δημιούργησαν φάσεις, είχαν ενεργό συμμετοχή στο ματς. Επαιξαν με λίγα λόγια επιθετικό ποδόσφαιρο, έχοντας ως στόχο να πετύχουν γκολ, να διεκδικήσουν τη νίκη. Αυτό είναι κάτι που αρέσει στον κόσμο του Ολυμπιακού και ο Βαλβέρδε έχει βάλει κι εδώ τη «σφραγίδα» του.
ΙΔΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΕΣΑ - ΕΞΩ
3. Σταθερός στην τακτική του
Το αξιοσημείωτο με τις επιλογές του Ερνέστο Βαλβέρδε έχει να κάνει επίσης με τη σταθερότητα που παρουσιάζει ο προπονητής σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας του. Ο Ισπανός τεχνικός είναι ξεκάθαρα υπέρ της άποψης ότι η ομάδα του δεν πρέπει ν' αλλάζει την αγωνιστική της φιλοσοφία, δεν πρέπει ν' αλλάζει την αγωνιστική της ταυτότητα και τούτο το στοιχείο προσπάθησε να το περάσει στους παίκτες.
Ο Ολυμπιακός παίζει το παιχνίδι του, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που έχει απέναντί του. Είναι άποψη του Ισπανού κόουτς ότι η ομάδα του οφείλει να παρουσιάσει αυτό που μπορεί να παίξει. Το έχει καταφέρει σ' ένα σημαντικό βαθμό και γι' αυτό το λόγο άλλωστε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολλά κοινά στοιχεία και στα τρία εκτός έδρας ματς που έδωσαν στον όμιλο.
ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
4. Δεν λύγισε στις αποτυχίες
Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ δεν ήταν καλό, ειδικά σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» μετρούσαν δύο ήττες μετά τα ματς με Μαρσέιγ στο Φάληρο και Αρσεναλ στο Λονδίνο. Και αν στον πρώτο αγώνα απέναντι στους Γάλλους η εμφάνιση δεν ήταν ικανοποιητική, στο παιχνίδι με τους Αγγλους ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά και θα μπορούσε να πάρει αποτέλεσμα.
Αποτελεί μεγάλη επιτυχία του Ισπανού τεχνικού ότι κράτησε τη συνοχή της ομάδας του. Κράτησε ζωντανή την ομάδα του στη διεκδίκηση του ονείρου και αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ηθελε καθημερινή δουλειά στου Ρέντη, χρειάστηκε να δουλέψει πολύ στην ψυχολογία της ομάδας του, το πάλεψε πολύ για να περάσει στους παίκτες την άποψη ότι τίποτε δεν έχει κριθεί για την πρόκριση.
ΒΡΗΚΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
5. Δουλεύει στου Ρέντη
Τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιωσε ο Ολυμπιακός λίγο πριν από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πολλά. Αρκεί κάποιος ν' αναφέρει ότι σε κανένα ματς του γκρουπ οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπαιξαν πλήρεις. Ο προπονητής όμως της πειραϊκής ομάδας δεν το έβαλε κάτω. Δεν σήκωσε τα χέρια... ψηλά. Δούλεψε στις προπονήσεις, το έψαξε πολύ, κοίταξε ποιες μπορούν να είναι οι καλύτερες δυνατές επιλογές που θα μπορούσαν να τον βγάλουν από το αδιέξοδο.
Και πάντα με γνώμονα να μην αλλάξει τη φιλοσοφία της η ομάδα του. Αυτή τη φορά ο άσος από το μανίκι ήταν ο Γιάννης Μανιάτης. Παλιότερα ήταν ο Μοντέστο σε ρόλο κόφτη ή ο Μιραλάς σε ρόλο σέντερ φορ. Να μην ξεχάσουμε τον Χολέμπας σε ρόλο αριστερού χαφ αλλά και τον Μαρκάνο σαν αριστερό μπακ.
ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥΣ
6. Ολοι τον σέβονται
Τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πει κάποιος που έχει περάσει από του Ρέντη. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλοι οι προπονητές που έχουν περάσει από τον πάγκο της ομάδας του λιμανιού. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε λοιπόν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό σχεδόν όλων των παικτών του Ολυμπιακού και αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.
Οταν τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού βγάζουν ηρεμία και καλό κλίμα, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για ν' αποδώσει καλό ποδόσφαιρο η ομάδα. Για να το πετύχει όμως αυτό ένας προπονητής χρειάζεται να δουλέψει πολύ τις σχέσεις του με τους παίκτες και να κρατήσει τις ισορροπίες, χωρίς όμως να αμφισβητείται ο κυρίαρχος ρόλος που πρέπει να έχει ο προπονητής μέσα στην ομάδα.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: