Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι... ειδικοί αναλύουν το ντέρμπι!

Εκαστος στο είδος του και οι ειδικοί στα…ντέρμπι. Βετεράνοι ποδοσφαιριστές εκφράζουν την άποψή τους για το μεγάλο σαββατιάτικο ραντεβού του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, με τον καθένα να μιλάει ξεχωριστά για τη δική του αγωνιστική ζώνη.
Οι... ειδικοί αναλύουν το ντέρμπι
Το “φάντομ’ του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας αλλά με θητεία και στον Παναθηναϊκό, Νίκος Σαργκάνης αναλύει το φαινόμενο Μέγκιερι & Καπίνο που “πέφτουν” απ’ ευθείας στον ωκεανό και μπορούν να κολυμπήσουν καλά.Ο ογκόλιθος της “πράσινης” άμυνας Νίκος Καρούλιας, αναλύει τα μυστικά της δικής του γραμμής που θα κρίνει πολλά στο ντέρμπι.

Ο “Στρατηγός”, το “μυαλό” του Παναθηναϊκού, ο αρτίστας Μίμης Δομάζος μιλάει γενικότερα και όχι μόνο για τη μεσαία γραμμή, αφού επιμένει πως σε ένα ντέρμπι οι θέσεις δεν παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Τέλος το “ρωσικό μίνγκ” της επίθεσης του Ολυμπιακού, Ολεγκ Προτάσοφ αναλύει τα μυστικά των επιθετικών, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο γκολ, αλλά επιμένει αν και επιθετικός, πως το κέντρο θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To αιώνιο Derby στο Seri χαρίζει μετρητά!

Ας τους απολαύσουμε:

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ (Τερματοφύλακες):
“Η πιο θετική νότα για μένα στο ντέρμπι θα είναι η παρουσία δύο νέων παιδιών κάτω από τα δοκάρια των κορυφαίων ομάδων της Ελλάδας. Επιτέλους, επειδή λέμε πως δεν βγάζουμε τερματοφύλακες στην Ελλάδα, να δούμε δύο νέα ταλέντα που δουλεύουν με τις ακαδημίες των ομάδων και έχουν εξελιχθεί μέσα από την παραγωγική τους διαδικασία

Μεγάλη υπόθεση να μπορούν σε αυτή την ηλικία να μπουν στα βαθειά και να προσφέρουν στις ομάδες τους. Ειλικρινά δεν θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να σταθούμε στα όποια πιθανά λάθη τους, αλλά μόνο στα θετικά σημεία. Μπαίνουν αμέσως στα δύσκολα, αλλά έτσι μόνο θα “ψηθούν” πιο σωστά για να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη θέση του τερματοφύλακα.

Οσον αφορά γενικότερα το ντέρμπι, όπου όλοι ευχόμαστε να δούμε ένα μεγάλο παιχνίδι, να θυμίσω μια σημαντική διαφορά με τα παλιά παιχνίδια των “αιωνίων” αλλά και γενικότερα τα ματς μεταξύ των κορυφαίων ομάδων. Τότε όπου έπαιζαν κυρίως οι Ελληνες παίκτες, έβλεπες να βγάζουν ψυχή και συναίσθημα στο γήπεδο για την ομάδα τους. Πλέον μη γελιόμαστε, είμαστε στη φάση του καθαρού επαγγελματισμού και ιδιαίτερα οι ξένοι, που δυστυχώς αποτελούν την πλειοψηφία των παικτών στις ομάδες, σε τέτοια ντέρμπι τους ενδιαφέρει να παίξουν καλά για να ανεβάσουν και άλλο το κασέ τους. Ολα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω τους και από την Ευρώπη και αυτό το ξέρουν καλά. Δυστυχώς το συναίσθημα έχει πλέον εκλείψει. Εγώ για παράδειγμα, έχω φύγει από τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό, πριν από 26 χρόνια και ακόμα υπάρχουν αντιδράσεις. Και να ξέρετε, ο πρώτος που πικράθηκε τότε, ήμουν εγώ, που αναγκάστηκα να φύγω από την ομάδα μου.

Ηταν άλλα χρόνια, “πονούσαμε” τότε τις ομάδες μας και δενόμασταν μια ζωή με αυτές. Τώρα όλα τα βλέπουν ψυχρά επαγγελματικά οι ποδοσφαιριστές”.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ (Αμυντική Γραμμή)

“Αυτό που έχουν δείξει ως τώρα και οι δύο ομάδες στα παιχνίδια τους, είναι πως η άμυνα αποτελεί το ευάλωτο σημείο τους. Ελάχιστα είναι τα παιχνίδια στα οποία δεν έχουν δεχτεί γκολ και γενικά δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στα μετόπισθεν. Και η άμυνα μην ξεχνάμε, ιδιαίτερα σε τέτοια παιχνίδια είναι τα θεμέλια μιας ομάδας.

Φυσικά σε ένα ντέρμπι, στο οποίο και οι δύο έμπειροι προπονητές έχουν διαγνώσει το πρόβλημα θα ρίξουν το βάρος τους εκεί. Θεωρώ πάντως πως καθοριστικό ρόλο για το πως θα λειτουργήσουν οι αμυντικές γραμμές των ομάδων θα παίξει η αλληλοσύνδεσή τους με τα χαφ και το πόσο αυτά θα μπορούν να βοηθούν και στον ανασταλτικό τομέα.

Στον Παναθηναϊκό θεωρώ πως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, είναι λίγο αργό και ιδιαίτερα στον ανοιχτό χώρο τόσο ο Σαριέγκι όσο και ο Μπουμσόνγκ έχουν πρόβλημα. Αδυναμίες έχει και αριστερά ο Σπυρόπουλος, που είναι καλύτερος όταν προωθείται παρά όταν αμύνεται ενώ δεξιά αν παίξει ο Βύντρα αντι του Μαρίνου, θεωρώ πως είναι δυνατό παιδί και έχει και μεγαλύτερη εμπειρία για να τα βγάλει πέρα. Στον Ολυμπιακό, το αμυντικό κεντρικό δίδυμο, έχει εξίσου προβλήματα στον ανοιχτό χώρο με τη διαφορά πως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος είναι πιο γρήγορος τόσο σε σχέση με τον Μέλμπεργκ όσο και με το αμυντικό δίδυμο του Παναθηναϊκού. Εκεί είναι η διαφορά. Στα άκρα, σαφώς ο Τοροσίδης μπορεί να τρέξει και να δημιουργήσει και μπροστά, ενώ ο Χολέμπας έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία, ιδιαίτερα στα τελευταία παιχνίδια

Επαναλαμβάνω πάντως σε ένα ντέρμπι που οι άμυνες θα είναι σαφώς πιο κλειστές και αποκλείεται να χαλαρώσουν όπως έγινε στα τελευταία παιχνίδια, μόλις ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 3-0 της ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός 2-0 του Αρη, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πόσο θα βοηθήσουν ανασταλτικά τα αμυντικά χάφ και η συνεργασία των δύο γραμμών σε άμυνα και κέντρο.

Επίσης για μένα κομβικής σημασίας θα είναι το κέντρο των δύο ομάδων. Οποιο καταφέρει να κρατήσει περισσότερο το ρυθμό και τον έλεγχο της μπάλας, θα έχει και τον πρώτο λόγο.

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να χτυπήσει στην κόντρα με την ταχύτητα που έχουν οι παίκτες του στην επίθεση, όπως ο Λέτο, ο Κουίνσι αλλά και ο Ζέκα, ενώ ο Ολυμπιακός από την πλευρά του με τη δύναμη και της έδρας θα πιέσει περισσότερο ψηλά και εκεί θα είναι σημαντικό το αν θα καταφέρει να αντέξει ο αντίπαλός τους.

Φυσικά ευχή όλων είναι να δούμε ένα μεγάλο παιχνίδι χωρίς έκτροπα. Δυστυχώς οι παράγοντες των δύο μεγάλων αντιπάλων δεν θέλουν να κάτσουν στην ίδια κερκίδα, αλλά και στο ίδιο τραπέζι και να λύσουν οριστικά αυτό το θέμα του φανατισμού. Αρκούνται σε μια νίκη στο ντέρμπι και δεν βλέπουν λίγο πιο μακριά. Αν το ήθελαν και δεν φέρονταν εγωϊστικά θα είχαν λύσει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό και θα βλέπαμε και πάλι στο γήπεδο περισσότερες οικογένειες

ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ (Μεσαία Γραμμή)

“Στα ντέρμπι δεν παίζουν ρόλο οι θέσεις. Για την ακρίβεια πολλές φορές οι θέσεις πάνε…περίπατο, αφού όλοι οι παίκτες προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στη δική μου εποχή, γνώριζα μπαίνοντας στο γήπεδο, πως θα έχω έναν παίκτη πάνω μου να με φυλάει και να με ακολουθεί μέχρι τα αποδυτήρια !

Σήμερα δεν είναι έτσι, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και οι παίκτες παίζουν πιο ελεύθερα. Επίσης μην ξεχνάμε, μια και μιλάμε για τη μεσαία γραμμή, εκ των πραγμάτων η πιο δημιουργική σε μια ομάδα, πως οι αρτίστες ποδοσφαιριστές σήμερα προστατεύονται από τους κανονισμούς και έτσι πρέπει.

Τότε έπρεπε να…ματώσεις για να γίνει παρατήρηση στον αντίπαλο, ενώ λόγω ελλείψεων αλλαγών πολλές φορές, έπρεπε να σηκωθείς ακόμα και…κουτσός και να συνεχίσεις να παίζεις.

Οι δύο ομάδες στη μεσαία γραμμή έχουν δύο παίκτες που μπορεί στην καλή τους μέρα να κάνουν τη διαφορά. Ομως διαφέρουν μεταξύ τους. Ο Ιμπαγάσα είναι πιο δημιουργικός, μπορεί να βγάλει εξαιρετικές πάσες και να φτιάξει γενικά το παιχνίδι της ομάδας του. Είναι ηγέτης, αλλά δεν σκοράρει εύκολα, μόνο πασάρει.

Από την άλλη πλευρά ο Κατσουράνης, είναι πιο επιθετικογενής μέσος. Είναι πονηρός, ξέρει να παίρνει θέση μέσα στην αντίπαλη περιοχή και σκοράρει συχνά. Θυμηθείτε πως θα ήταν ενδεχομένως ο μεγάλος πρωταγωνιστικής του περσινού ντέρμπι αν είχε μετρήσει, όπως έπρεπε, το γκολ που είχε σημειώσει προς το φινάλε του αγώνα.

Σίγουρα το πως θα λειτουργήσει η μεσαία γραμμή των δύο ομάδων θα παίξει το ρόλο του, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε ένα ντέρμπι μπορεί να βγει ένας ήρωας από το πουθενά.

Αντίθετα παίκτες που τους περιμένεις να διαπρέψουν και είναι οι βεντέτες της ομάδας να εξαφανιστούν. Παίζει ρόλο το πως θα μπουν οι δύο ομάδες και την ψυχολογία που θα έχει κάθε παίκτης.

Πάνω από όλα ως φίλος του ποδοσφαίρου με ενδιαφέρει να δούμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι μεταξύ των καλύτερων ομάδων της χώρας, αφού το έχουν αποδείξει και εφέτος πως δεν έχουν αντίπαλο. Ομως να μην δούμε έκτροπα και να μην μας πιάσουν πάλι στο στόμα τους οι ξένες εφημερίδες. Εχουν που έχουν την χώρα μας στην μπούκα, μην τους δώσουμε άλλο δικαίωμα, τη στιγμή μάλιστα που η εθνική μας ομάδα ετοιμάζεται να δώσει το παρών σε μια ακόμα κορυφαία ποσοσφαιρική διοργάνωση όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το καλοκαίρι.

ΟΛΕΓΚ ΠΡΟΤΑΣΟΦ (Επίθεση):

“Κατά τη γνώμη μου, ο πιο κλασσικός επιθετικός που αναμένεται να παίξει και από τις δύο ομάδες στο ντέρμπι είναι ο Τζιμπούρ. Μιλάμε για φορ περιοχής που μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή τη ζημιά. Εχει τρομερή αίσθηση του γκολ. Αντίθετα ο Μιραλάς, παρά την εκτελεστική του δεινότητα, παίζει καλύτερα στα πλάγια και από εκεί προσπαθεί να γίνει απειλητικός.

Το ίδιο και στον Παναθηναϊκό με τον Λέτο, όπου είναι ένας παίκτης που του αρέσει ιδιαίτερα να παίζει ελεύθερα και από τα πλάγια. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση και σίγουρα αποτελεί κίνδυνο για τον Ολυμπιακό, αν και νομίζω πως η άμυνα των γηπεδούχων θα είναι προσαρμοσμένη πάνω του. Επίσης ο Κουίνσι, κυρίως, αλλά και ο Κλέιτον είναι γρήγοροι και μαζί με τον Λέτο θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κόντρα.

Μπορεί να μιλάμε πάντως για την επίθεση, αλλά κατά τη γνώμη μου το κλειδί είναι το κέντρο και κυρίως πως θα λειτουργήσουν τα χαφ στις δύο ομάδες. Σε τέτοια ντέρμπι οι παίκτες δίνουν το 90% ακόμα και το 100% των δυνατοτήτων τους και είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι. Συνεπώς τα λάθη στη μεσαία γραμμή εφόσον γίνουν θα δώσουν πλεονέκτημα στην ομάδα που θα τα εκμεταλλευτεί. Οπως επίσης, εκείνη που θα έχει καλύτερο έλεγχο στο κέντρο, θα έχει τον πρώτο λόγο. Κατά τα άλλα περιμένω ένα κλασσικό ντέρμπι, “σφιχτό” αγώνα με κλειστές άμυνες, δύναμη, δυνατά μαρκαρίσματα και πάθος. Ας το απολαύσουμε. Ενδέχεται να πάρω τον μικρό και να πάω στο γήπεδο”.
ΠΗΓΗ: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: