Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ολα κάποτε τελειώνουν…

Ο Κούδας, ο Κούης και ο Χατζηπαναγής -χρησιμοποιώ τα πλέον χαρακτηρισκά παραδείγματα της ποδοσφαιρικής Θεσσαλονίκης- αγωνίστηκαν μονο σε μια ομάδα ο καθένας. Γράφει ο Γιώργος Τραπεζανίδης.
Ολα κάποτε τελειώνουν…
Ο «Μεγαλέξανδρος» ηγήθηκε επί χρόνια του μεγάλου ΠΑΟΚ και έφτασε στην κατάκτηση πρωταθλήματος και κυπέλλου μαζί του, ο Ντίνος ο Κούης έγινε ρέκορντμαν συμμετοχών και γκολ στον Άρη, με τον οποίο διεκδίκησε τίτλο στο μπαράζ του Βόλου και ο «Βάσια» φρούσε μόνο κυανόλευκα, όταν μάγευε τα πλήθη και οδηγούσε τον Ηρακλή σε μνημειώδεις εμφανίσεις και συντριπιτικές νίκες επί των άλλων μεγάλων αντιπάλων.
Τα χρόνια πέρασαν, οι θρύλοι αποσύρθηκαν, φυσικά δεν αντικαταστάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου (πού να βρεθούν παίκτες τέτοιας εμβέλειας…) και κάποια στιγμή οι Έλληνες έγιναν μειοψηφία στις ίδιες τις ομάδες τους! Από τις «στρατιές» ξένων, που παρήλασαν στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ασφαλώς και ξεχώρισαν κάποιοι, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο και έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν πλέον «μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας». Όμως, πάντα θα υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα δικά μας μεγάλα ονόματα και εκείνα που ήρθαν από άλλα μέρη για να κερδίσουν ένα καλύτερο συμβόλαιο και στις περισσότερες περιπτώσεις να κλείσουν την καριέρα τους εδώ.
Στην επικαιρότητα των ημερών υπάρχουν τα ονόματα δύο ξένων παικτών, του Κοντρέρας και του Νέτο, που προσέφεραν πολλά σε ΠΑΟΚ και Άρη, αντίστοιχα, αγωνιζόμενοι όχι 1-2 σεζόν, αλλά περισσότερες. Οι περιπτώσεις τους είναι σαφώς διαφορετικές, αλλά μπορεί να έχουν κοινό παρονομαστή. Την αποχώρηση τους από τις ομάδες και την επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Νότιας Αμερικής. Ότι κι αν συμβεί στο άμεσο μέλλον, πρώτα απ’ όλα οφείλουμε όλοι να μην απαξιώσουμε την παρουσία των παικτών στις δύο ομάδες. Κάποια υπονοούμενα, μερικές «ανακαλύψεις» που δεν τολμούσε κανείς να ψελίσει τόσο καιρό, αφορισμοί και κάθε μορφής αμφισβήτηση δεν έχουν θέση την ώρα του αποχωρισμού. Λάθη γίνονται πάντα και από τις δύο πλευρές.
Οι τελευταίες σκέψεις είναι… υποθετικές σε ότι αφορά τον Χιλιανό και τον Βραζιλιάνο, αλλά πρέπει να τις έχουμε στο μυαλό όταν αποφασισθεί να φύγουν. Διότι πιστεύω ότι ούτε ο ΠΑΟΚ έχει αμυντικό της κλάσης του Κοντρέρας, ούτε ο Άρης την πολυτέλεια να παίζει χωρίς τον Νέτο. Αλλά, ξέχασα: υπάρχουν και τα ποσά στα συμβόλαια…
Πηγή: Metrosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: