Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ένα ΤΟ ντέρμπι ΕΝΑΣ ο νικητής!!

Έρχεται την Κυριακή το ντέρμπι που όλοι οι φίλαθλοι του μπάσκετ περιμένουμε. Παναθηναϊκός –Ολυμπιακός. Ας μην κρυβόμαστε. Γράφει ο Μιχάλης Λέανης.
Ένα ΤΟ ντέρμπι ΕΝΑΣ ο νικητής!
Η μοναδική δυστυχώς αναμέτρηση στην Α1 ικανή να συσπειρώσει κόσμο να αναστήσει το χαμένο ενδιαφέρον των φίλων του αθλήματος , να ταράξει να λιμνάζοντα ύδατα της μπασκετικής επικαιρότητας , η μόνη ικανή να παράγει ποιότητα και θέαμα.
Όλες οι υπόλοιπες αναμετρήσεις προκαλούν χασμουρητά. Η διαπίστωση είναι κοινή. Αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός λόγος που ο κόσμος απουσιάζει από τα γήπεδα. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Αλλά αυτές για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ελλείψει θεάματος οι κερκίδες μένουν άδεις. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί σε λίγο τα γήπεδα του μπασκετ θα αποτελούν τον καλύτερο μέρος για παράνομα ραντεβού!!!
Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τα δυσάρεστα. Είπαμε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ έχουμε γιορτή. Πάνω από όλα ας ευχηθούμε το παιχνίδι να ξεκινήσει Κυριακή και να τελειώσει την ίδια μέρα. Γιατί τα τελευταία χρόνια πολλά θλιβερά έχουν δει τα ματάκια μας. Μην ξεχνάτε ότι την προηγούμενη έχουμε την αναμέτρηση των αιωνίων στο ποδόσφαιρο. Οπότε το κλίμα θα έχει φτιαχτεί 24 ώρες πριν. Ελπίζουμε να μην εκτονωθεί στο μπάσκετ. Οι ασχήμιες των τελευταίων ετών δεν ταιριάζουν στην αισθητική που με τόσο κόπο έκτισε το άθλημα αλλά ούτε στο προφίλ των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν. Η ποδοσφαιροποίηση του μπάσκετ -σε πολλούς δυστυχώς τομείς- προσωπικά θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε το άθλημα στη χώρα μας.
Μετά από καιρό τουλάχιστον για μένα το ντέρμπι έχει φαβορί. Και αυτός είναι ο Παναθηναϊκός. Γιατί είναι πιο ομάδα , γιατί είναι ένα σύνολο που δεν δοκιμάζει αλλά τελειοποιεί. Μια ομάδα με κορμό, με αρχή μέση και τέλος , με διάρκεια καθ’ όλη την ροή του παιχνιδιού. Με παίκτες που γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τα συστήματα , τις αδυναμίες και τα προτερήματα τους, που η προσωπικότητα τους έχει δοκιμαστεί επί σειρά ετών σε δύσκολες συνθήκες …πίεσης και θερμοκρασίας, όπως ανέφεραν κάποτε τα βιβλία της Φυσικής Ιστορίας στο Λύκειο.
Δεν σε ανησυχεί η κακή εμφάνιση του Παναθηναϊκού στην Γερμανία ; Το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης δεν επέδωσε τα αναμενόμενα , ότι ο Μάριτς ήταν αποκαρδιωτικός και ο Μπατίστ μετά τον τραυματισμό του δεν έχει βρει ακόμα τον καλό του εαυτό και το κυριότερο ότι οι Πράσινοι στο παιχνίδι αυτό δέχτηκαν πολύ εύκολα πόντους ; Σίγουρα όλα αυτά είναι ερωτηματικά που γεννούν σκέψεις. Αλλά η προϊστορία λέει ότι ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που δεν άφησε ποτέ τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες να μεταβληθούν σε χρόνιες καταστάσεις. Μετά ντέρμπι σαν αυτά με τον Ολυμπιακό και όχι μια αναμέτρηση ρουτίνας με την Μπάμπεργκ είναι που ξυπνούν το ένστικτο του νικητή , που ξυπνούν εγωισμούς και πάθη.
Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Δεν έχει ακόμα αρχίσει να λειτουργεί σαν ομάδα και αυτό σε ένα ντέρμπι μπορεί να αποβεί μοιραίο. Όλα και όλοι περιστρέφονται γύρω από τον Σπανούλη. Είναι όμως κομματάκι δύσκολο για τον Kill Bill να αναλάβει μόνος του να ξεπαστρέψει μια πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αν βοηθηθεί από τους υπόλοιπους και επειδή το μπάσκετ είναι το λιγότερο ομαδικό άθλημα από όλα τα ομαδικά, τότε διόλου απίθανο να τα καταφέρει.
Στο ματς αυτό οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν διάρκεια στην απόδοση τους. Ένας τομέας που οι μέχρι τώρα αναμετρήσεις τους , δείχνουν ότι υστερούν. Ο Ολυμπιακός έχει παρουσιαστεί σε κάποια δεκάλεπτα φωτεινός και λαμπερός και σε κάποια άλλα… ευρωπαϊκά, εκεί που ο συντελεστής δυσκολίας μεγαλώνει , σκοτεινός και συννεφιασμένος.
Δεν έχει βρει ακόμα την φυσιογνωμία του, δεν έχει ακόμα διαμορφώσει χαρακτήρα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα παιχνίδια αυτά προσφέρονται για υπερβάσεις. Μέσα από τις μεγάλες αναμετρήσεις χτίζονται οι ομάδες και όχι από τα ματς ρουτίνας. Αν ο Ολυμπιακός επιμηκύνει τον χρόνο της καλής του απόδοσης τότε βλέπω το παιχνίδι να κρίνεται στις λεπτομέρειες.
Και κάτι τελευταίο. Η ετοιμότητα στους πάγκους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού. Οι γρήγορες και σωστές αποφάσεις των προπονητών στα κρίσιμα σημεία θα διαμορφώσει αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι σε τόσο αποφασιστικής σημασίας αναμετρήσεις… «αγωνίζονται» και οι προπονητές!!
Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: