Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Χρεοκοπούν η Β΄ και η Γ΄ Εθνική!!

Η Πολιτεία παρατείνει το οικονομικό εμπάργκο μέσω ΟΠΑΠ λόγω αποτυχίας της κάθαρσης. Γράφει ο Θάνος Μπλούνας.
Χρεοκοπούν η Β΄ και η Γ΄ Εθνική
Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν τα πρωταθλήματα της Football League και Football League 2 αν δεν ενισχυθούν άμεσα οικονομικά από τον ΟΠΑΠ.
Oι ομάδες των δύο μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών περιμένουν μάταια την «εκταμίευση της δόσης» που θα τις κρατήσει ζωντανές, όμως κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί πριν από τον Δεκέμβριο. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο σ' αυτές τις δύο κατηγορίες, οι ομάδες των οποίων είχαν μάθει να ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τα χρήματα του ΟΠΑΠ.
Ομως ο ΟΠΑΠ, από το περασμένο καλοκαίρι, με την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του Αθλητισμού, προχώρησε σε πάγωμα των χορηγιών προς τη Σούπερ Λίγκα, την Ενωση Football League - Football League 2 και την ΕΠΟ όσον αφορά τη διοργάνωση του κυπέλλου.
Η απόφαση αυτή αποτέλεσε την «αντίδραση» από πλευράς πολιτείας σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
Επίσης, η απόφαση ελήφθη για να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς το ποδοσφαιρικό σύστημα προκειμένου αυτό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει στην περιβόητη «αυτοκάθαρση» χωρίς παλινδρομήσεις, φοβίες και συμψηφισμούς.
Αρχικά το οικονομικό εμπάργκο είχε οριοθετηθεί ώς τα τέλη Οκτωβρίου.
Εκείνη την περίοδο οι υποθέσεις που απασχόλησαν την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και συνδέονταν με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ολοκληρώθηκαν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δικαίωσαν όσους πίστευαν ότι ακόμη και με συνδυασμό των στοιχείων της UEFA με αυτά της έρευνας της ΕΥΠ και της τακτικής δικαιοσύνης οι αποφάσεις της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης θα έδειχναν την αδυναμία των μηχανισμών του ποδοσφαίρου να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις χωρίς να αναπαράγονται η καχυποψία και η αναξιοπιστία με τις οποίες είναι ταυτισμένο το άθλημα ως προς τη διοικητική δομή και λειτουργία του. Οι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου τόσο σε πρώτο όσο και δεύτερο βαθμό ήταν -σε κάποιες περιπτώσεις- συγκρουόμενες, αμφισβητούμενες και «διάτρητες».
Υπήρξαν αρκετά παραδείγματα που σε πρώτο βαθμό οι ομάδες τιμωρούνταν με υποβιβασμό και σε δεύτερο αθωώνονταν, υπήρξε σκεπτικό που αφορούσε την αθώωση του Λεβαδειακού και περιείχε ανακρίβειες.
Ομως, χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η περίπτωση του Αγροτικού Αστέρα τον οποίο η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ τον περασμένο Ιούλιο έκρινε ένοχο χειραγώγησης δύο αγώνων με την Καβάλα το 2009 και τον προηγούμενο μήνα, η ίδια επιτροπή με διαφορετική σύνθεση για τους ίδιους αγώνες τον έκρινε αθώο!
Η εικόνα αυτή και η γενικότερη αίσθηση ατιμωρησίας οδήγησαν την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και τον ΟΠΑΠ στην απόφαση να μην εκταμιευτούν οι «δόσεις» προς το ποδόσφαιρο στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο.
Μέχρι τότε αρκετές ομάδες της Football League και της Football League 2 θα είναι στο όριο να κηρύξουν παύση πληρωμών ή να αποχωρήσουν από τα πρωταθλήματα αφού δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, όντας εξαρτημένες από τον μοναδικό χορηγό - «αιμοδότη» που λέγεται ΟΠΑΠ και η διοργανώτρια θα αδυνατεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα νέων της Football League λόγω έλλειψης χρημάτων.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: