Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η γοητεία των εκπλήξεων (και πού πάσχει)...!

Τα βρώµικα στοιχηµατικά παιχνίδια που παίζονται (ή µάλλον στήνονται), ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για να αποφέρουν κέρδη εκατοµµυρίων στους επιτηδείους και στους µυηµένους θέτουν εν αµφιβόλω (προκαλώντας καχυποψία) τη γνησιότητα των σούπερ εκπλήξεων στις διάφορες αθλητικές αναµετρήσεις...
Η γοητεία των εκπλήξεων (και πού πάσχει)...
Γράφει ο Ζήσης Καραβάς...
Παρά ταύτα, για τον απλό φίλαθλο – και όχι φυσικά για τον πωρωµένο οπαδό που σε αυτές τις περιπτώσεις υποφέρει – η γοητεία του απροσδόκητου δεν παύει να κάνει ακόµη πιο συναρπαστική την ενασχόληση µε τα αγωνιστικά δρώµενα. Επιπλέον, όταν η µικρή και αδύναµη οµάδα µπορεί να πετυχαίνει – έστω και µία στις τόσες... – την έκπληξη κερδίζοντας την (οικονοµικά και κατ’ επέκταση αγωνιστικά) ισχυρή, σηµατοδοτείται µια κατ’ επίφαση έστω δηµοκρατικότητα στον άκρως ανταγωνιστικό κόσµο του επαγγελµατικού αθλητισµού.
Αφορµή για την εν λόγω αναφορά της στήλης οι πολλές εκπλήξεις που καταγράφτηκαν (εντός και εκτός ελληνικών γηπέδων) και συζητήθηκαν το περασµένο Σαββατοκύριακο. Σταχυολογώ τις ακόλουθες, που έκαναν και τη µεγαλύτερη αίσθηση:
* Η εκτός έδρας ήττα (79-70) του µπασκετικού Τριφυλλιού από την ταπεινή πλην µαχητική Καβάλα για το πρωτάθληµα της Α1 και ενώ ο κραταιός ΕΥΡΩΠΑΟ προερχόταν από µια επική ανατροπή στη Μάλαγα, όπου νίκησε (77-76) την Ουνικάχα, από την οποία έχανε µε 4 πόντους 15’’ πριν από το φινάλε.
* Η εκτός έδρας ήττα (2-0) του Ολυµπιακού από τον (υποβιβασθέντα πέρυσι) ψυχωµένο Αστέρα Τρίπολης, µε τους Ερυθρόλευκους να προέρχονται από σπουδαία εµφάνιση και νίκη (1-0) επί της Μαρσέιγ στη Μασσαλία! Παρεµπιπτόντως, την ίδια στιγµή η χλωµή στο µατς µε τον πρωταθλητή Ελλάδας γαλλική οµάδα νικούσε (3-0) και αποκαθήλωνε από την κορυφή του Σαµπιονά την Παρί Σεν Ζερµέν.
* Η ισοπαλία (0-0) στην Τούµπα που παραχώρησε ο ΠΑΟΚ στην (εκ των ουραγών της Σούπερ Λίγκας) Κέρκυρα.
* Η εκτός έδρας ήττα (3-2) της Μπάγερν από την (εκ των ουραγών της Μπουντεσλίγκα) Μάιντς που γκρέµισε τους Βαυαρούς από την κορυφή. * Η εκτός έδρας ήττα (1-0) από τη «µικρή» Χετάφε που υπέστη στο ισπανικό πρωτάθληµα η (θεωρητικά) αχτύπητη Μπαρτσελόνα µε αποτέλεσµα να µείνει 6 βαθµούς πίσω από την προπορευόµενη Ρεάλ Μαδρίτης.
Βέβαια οι Καταλανοί φωνάζουν για ακυρωθέν (ως οφσάιντ) γκολ του Μέσι στο 90’, ενώ ο Αργεντινός είχε και δοκάρι στο 94’. Επίσης κάποιοι µίλησαν και για «παράγκα» της Ρεάλ, καθώς η οµάδα του κόουτς Μουρίνιο και του Κριστιάνο Ρονάλντο νίκησε 4-1 την Ατλέτικο Μαδρίτης µε δύο γκολ από πέναλτι και µε αποβολή δύο παικτών της φιλοξενουµένης.
Φυσικά και ο ερυθρόλευκος οπαδικός Τύπος απέδωσε (και) στη διαιτησία την κατά τους τίτλους του «κηδεία», «αυτοκτονία», «µαύρη νύχτα» κτλ. του Ολυµπιακού στην Τρίπολη, βλέποντας «πράσινα κοράκια» ή ακόµη και... δολοφόνο διαιτητή που έβαλε το... χεράκι του αρνούµενος τρεις πεναλτάρες (τόσα τους έλειπαν...) στον Θρύλο!
Για µη καταλογισθέν υπέρ τους πέναλτι στις καθυστερήσεις διαµαρτυρήθηκαν και οι ΠΑΟΚΤΣΉΔΕς. Το αναµφισβήτητο είναι ότι ο ∆ικέφαλος χρεώθηκε µε ανύπαρκτο πέναλτι και αποβολή παίζοντας από το 38’ µε δέκα στη δική του συγκλονιστική νίκη-έκπληξη µε 2-1 επί της Τότεναµ στο Λονδίνο που τον έφερε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ!
Παρ’ όλα αυτά η γοητεία των εκπλήξεων δεν παύει να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις σε όσους δεν φορούν οπαδικές παρωπίδες. Αλλο τώρα αν κατά κανόνα η έκπληξη δεν έχει πλήρως ανατρεπτικό αντίκρισµα – πέραν της καταγραφής µιας ιστορικής επιτυχίας γοήτρου για τη «µικρή οµάδα». ∆ιότι τελικά στην πράξη, π.χ. στην περίπτωση της πεντακάθαρης νίκης της Καβάλας επί του µπασκετικού ΠΑΟ, αυτή κυρίως θα µετρήσει για την παραµονή του µακεδονικού συλλόγου στην Α1 και λιγότερο ή ουδόλως θα αλλάξει το στάτους στην κορυφή του πρωταθλήµατος.
Εκεί µάλιστα που ουσιαστικά ακυρώνεται η επιτυχία-έκπληξη της «µικρής οµάδας» είναι στις διοργανώσεις (διασυλλογικού ή εθνικού επιπέδου) όπου οι αγώνες διεξάγονται µε γκρουπ δυναµικότητας και σύστηµα οµίλων. Υπενθυµίζω π.χ. ότι τη σεζόν 2009-10 η Ρουµπίν Καζάν δεν εκτόπισε από το Τσάµπιονς Λιγκ την Μπαρτσελόνα, µολονότι τη νίκησε 1-2 στη Βαρκελώνη και ήρθαν 0-0 στη Ρωσία! Ούτε η Ζυρίχη προκρίθηκε αν και νίκησε 1-0 τη Μίλαν στην Ιταλία και ήρθαν 1-1 στην Ελβετία! Αν όµως το σύστηµα ήταν νοκ άουτ...
ΥΓ.: ∆εν απαξιώνω την πρόκριση-έκπληξη του ΑΠΟΕΛ στους «16» του Τσάµπιονς Λιγκ µε αντιπάλους του βεληνεκούς Ζενίτ, Πόρτο και Σαχτάρ, αλλά είπαµε: αυτά δεν γίνονται κάθε µέρα...
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: