Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η συλλεκτική εμφάνιση του Πρόμπιερζ και το κέρδος του Κωστένογλου

Λένε ότι κάθε χρονιά τυγχάνει ένα καλό παιχνίδι για μια ομάδα, που θα το πάρει μαζί της ως ανάμνηση από το πρωτάθλημα. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Η συλλεκτική εμφάνιση του Πρόμπιερζ και το κέρδος του Κωστένογλου
Στον Αρη το χθεσινό απέναντι στον Παναθηναϊκό διεκδικεί τις δάφνες. Αναρωτιέται κανείς αν ο Παναθηναϊκός ήταν τόσο κακός ή ο Αρης τόσο αποτελεσματικός για να δούμε αυτό το θέαμα που για τους Θεσσαλονικείς θύμισε τις περσινές ευρωπαϊκές νύχτες.
Αριστουργηματικά στημένος, με αλληλλοκαλύψεις που θα ζήλευε και η Εθνική το 2004, με έναν εξαιρετικό Φατί κι έναν απλούστερο άρα πολυτιμότερο Τόχα στα χαφ αλλά και παίκτες που δεν σταματούσαν τα τρεξίματα. Του Φερέιρα δεν του βγήκε τίποτα. Ο Λέτο έβρισκε πάντοτε δυο παίκτες απέναντί του. Ο Κλέιτον ζήτημα να ακούμπησε τρεις φορές την μπάλα κι είχε ένα σουτ στα περιστέρια.
Ο Πρόμπιερζ δικαιούται να περηφανεύεται ότι έβγαλε από την ομάδα ένα πάθος το οποίο έλειπε σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια. Με παίκτες να τρέχουν μέχρι το 94’. Κατόρθωσε να επιβάλει σε παίκτες με περίσσιο εγωισμό να αφήσουν την ατομικότητά τους και να λειτουργήσουν προς όφελος της ομάδας. Σε όλους πλην του Καστίγιο ο οποίος παραμένει μια κατηγορία μόνος του και φαίνεται ότι οριστικά κι αμετάκλητα δεν έχει γιατρειά.
Την απώλεια του Παναθηναϊκού εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ που σε πείσμα όλων όσοι πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για τελειωμένη περίπτωση εξακολουθεί να μαζεύει βαθμούς έστω κι αν δεν αποδίδει πάντοτε αξιόλογο ποδόσφαιρο. Με το μυαλό όλων να βρίσκεται κυρίως στα διοικητικά διαδραματιζόμενα και λιγότερο στα αποτελέσματα, με χίλια μύρια προβλήματα, ο Κωστένογλου βρίσκει τρόπους να σταθεροποιεί μια έτσι κι αλλιώς άρρωστη κατάσταση.
Η Κέρκυρα έπαιξε αντιποδόσφαιρο στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ παρουσιάστηκε βελτιωμένη αλλά αγωνιζόταν σε ένα παγωμένο στάδιο. Αν κάτι πιστώνεται στον Κωστένογλου ήταν ότι έδωσε την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές του, τους ενέπνευσε με πίστη και μέχρι στιγμής εισπράττει το κέρδος της συγκομιδής των βαθμών.
Αντίθετα με τον Κωστένογλου, ο Μπόλονι με βάση την εικόνα του ΠΑΟΚ χθες στα Γιάννενα οφείλει να είναι ικανοποιημένος από το βαθμό που απέσπασε. Η κόπωση από το Τότεναμ είναι ένα ελαφρυντικό αλλά ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί εντός ελληνικού πρωταθλήματος να μην πείθει. Δέχτηκε εύκολα δυο γκολ στις αρχές των ημιχρόνων και μολονότι αντέδρασε ισάριθμες φορές δεν είχε το μυαλό να ανατρέψει την κατάσταση και να πάρει τη νίκη.
Το ότι ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να μη νικάει εκτός έδρας στην Ελλάδα σε έδρες που εξαρχής είχε προϋπολογισμένους βαθμούς είναι ένα ζήτημα. Το επόμενο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στην Τούμπα αποκτά διαστάσεις καθώς ήδη οι Περιστεριώτες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε ομάδες που τους υποτίμησαν. Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει χάσει σημαντικό έδαφος μολονότι έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια από τους βασικούς αντιπάλους του.
Δεν έχει βρει ακόμη ισορροπία εντός συνόρων, του λείπει η υπομονή που είχε για παράδειγμα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Το πόσο έδαφος μπορεί να καλύψει στο δεύτερο γύρο είναι ένα ζητούμενο αλλά όχι και άλλοθι για να δικαιολογηθούν οι χαμένοι βαθμοί. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει βρει την ισορροπία ανάμεσα σε Πέμπτη και Κυριακή, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις ακόμη και αμφισβητήσεις σε πρόσωπα όπως ο Μπόλονι, που υπό άλλες συνθήκες θα χαρακτηριζόταν υπεράνω υποψίας.
ΥΓ. Η απώλεια του Σώκρατες είναι μεγάλη για το ποδόσφαιρο. Ειδικά η Ελλάδα έχασε έναν φίλο και έναν μεγάλο θαυμαστή της ιστορίας της. Εκτός από μορφή στη δεκαετία του ’80 και παίκτης ο οποίος σε κέρδιζε με το αρχοντικό στυλ του, ο εκλιπών Βραζιλιάνος ήταν κι ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος. Θα μας λείψει…
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: